Οικονομία

Moody’s και S&P υποβαθμίζουν τις δύο γερμανικές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων

Η σειρά των κακών ειδήσεων για τις γερμανικές τράπεζες ακινήτων δεν λέει να κοπάσει, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) και Fitch υποβάθμισαν το βράδυ της Τετάρτης (14.02.24) τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Deutsche Pfandbriefbank (PBB) και της Aareal Bank.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή της μετοχής της PBB υποχώρησε σημαντικά σήμερα (15.2.2024) και τα ομόλογά της έχασαν επίσης περαιτέρω αξία. Και οι δύο οίκοι αξιολόγησης αιτιολόγησαν τις ενέργειές τους κατά των τραπεζών με τη δύσκολη κατάσταση στην αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων.

Και οι δύο τράπεζες έχουν έκθεση σε αυτή την αγορά πάνω από το μέσο όρο. Σύμφωνα με μελέτη του οίκου αξιολόγησης Moody’s, η πιστωτική έκθεση σε ακίνητα γραφείων στις ΗΠΑ και των δύο τραπεζών είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σχέση με τα βασικά τους κεφάλαια. Η αγορά ακινήτων γραφείων στις ΗΠΑ βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

Η ενέργεια της αξιολόγησης έπληξε ιδιαίτερα την Pfandbriefbank: Μετά την υποβάθμιση από την S&P από BBB σε BBB-, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της αξιολόγηση κατατάσσεται πλέον μόλις μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk («σκουπιδι») για ιδιαίτερα επικίνδυνες επενδύσεις. Οι προοπτικές παρέμειναν επίσης αρνητικές. Η μετοχή σημείωσε πτώση άνω του 7% σήμερα.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε επίσης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Aareal Bank κατά μία βαθμίδα από BBB+ σε BBB, αλλά διατήρησε την αξιολόγηση με σταθερές προοπτικές. «Η υποβάθμιση αντανακλά την προσδοκία μας ότι οι προκλήσεις στην αγορά ακινήτων γραφείων στις ΗΠΑ θα επιβαρύνουν την ποιότητα του ενεργητικού και τη λειτουργική κερδοφορία της Aareal Bank», εξήγησε την ενέργεια η Fitch.

Καθώς η Fitch αναμένει ότι τα λειτουργικά κέρδη της τράπεζας θα παράσχουν επαρκές μαξιλάρι για υψηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες τα επόμενα τρίμηνα και ότι η λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας θα παραμείνει επαρκής, οι προοπτικές της νέας αξιολόγησης παρέμειναν σταθερές. Ο οίκος αξιολόγησης εξήρε επίσης τη θέση ρευστότητας της τράπεζας και τόνισε τη σταθερή καταθετική της βάση.

Η Aareal Bank έχει χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 8,6 δισ. ευρώ στην αγορά εμπορικών ακινήτων των ΗΠΑ, με το 50% περίπου των δανείων να χρηματοδοτεί κτίρια γραφείων.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button