CNN Insights: Στροφή των ενόπλων δυνάμεων προς τις νέες τεχνολογίες – «Κλειδί» η καινοτομία

«Κλειδί» στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η υιοθέτηση και αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών από όλο το φάσμα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας αλλά και των επιχειρήσεων.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του CNN Insights «Τεχνολογία & αμυντική βιομηχανία: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια.
Δένδιας: Στροφή στις νέες τεχνολογίες με οδηγό την «Ατζέντα 2030»
Αναλυτικά, η στροφή των ενόπλων δυνάμεων προς τις νέες τεχνολογίες είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της «ατζέντας 2030», σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, ο οποίος ήταν και ο keynote speaker της ημερίδας.
«Η συζήτηση που ανοίγουμε σήμερα αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό της πατρίδας μας και τις προοπτικές βιώσιμης ενίσχυσης της αμυντικής μας δυνατότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Να διαμορφώσουμε μια νέα σχέση ανάμεσα στον αμυντικό σχεδιασμό και την καινοτομία στην Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε, με όρους υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διαδικασίες επίλυσης του διαχρονικού μας προβλήματος, δηλαδή της παραγωγής εξαγώγιμων προϊόντων ώστε να βελτιωθεί το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο fireside chat με Αμαλία Κάτζου, Δημοσιογράφο & Corporate Affairs Director, DPG Digital Media Group
CNN Greece / Nikos Razis
«Η ατζέντα 2030 για την οποία με έχετε ακούσει να μιλάω πολλές φορές, αποτελεί την θεσμική απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές» τόνισε ο κ. Δένδιας στη συζήτηση που είχε με Αμαλία Κάτζου, Δημοσιογράφο & Corporate Affairs Director, DPG Digital Media Group.
«Με τον 20ετή προγραμματισμό δίνουμε έναν καθαρό και διαυγή ορίζοντα στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.
Όποιος θέλει μπορεί με καθαρούς όρους να επενδύσει για να υπηρετήσει τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας αλλά και το δικό του οικονομικό όφελος’.
Ωστόσο επισήμανε πως αυτό θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια».
Χατζημηνάς: Στόχος η εξωστρέφεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Για το κόστος της αμυντικής βιομηχανίας, τις προμήθειες αλλά και τις επενδύσεις των Theon Group & EFA Group μίλησε ο Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Theon Group κ. Κρίστιαν, στο fireside chat που είχε με την Δημοσιογράφο & Corporate Affairs Director της DPG Digital Media Group κ. Αμαλία Κάτζου.
Όσον αφορά το διεθνές περιβάλλον, η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας που έχει περιχαρακωθεί αρκετά πίσω από τα military standards και αυτά καμία φορά χρησιμοποιούνται εις βάρος των φορολογουμένων, εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως «σε τοπικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό έχουμε κατακερματισμένες προμήθειες, κυρίως στην Ευρώπη».

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος, Theon Group στο CNN Insights
CNN Greece / Nikos Razis
Παρότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία «αποτέλεσε» ένα φωτεινό παράδειγμα σύμφωνα με τον CEO της Theon Group, «το προϊόν είναι ακριβό».
Τζωρτζάκης: Ο ρόλος και η σημασία του ΕΛΚΑΚ
Απάντηση στο τι είναι και στο ποιος είναι ο στόχος του ΕΛΚΑΚ έδωσε ο Παντελής Τζωρτζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) εξηγώντας πως είναι ένας οργανισμός που εργάζεται στενά με τις ένοπλες δυνάμεις για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του και να «ανοίξει» έναν ανταγωνιστικό διάλογο.
Ενώ ταυτόχρονα «μιλάει με το οικοσύστημα» και χαρτογραφεί τα προγράμματα, τις ιδέες και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ενδιαφέροντος.

O Παντελής Τζωρτζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ)
CNN Greece / Nikos Razis
Μάλιστα αναφερόμενος στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων, ο ΔΣ του ΕΛΚΑΚ εξήγησε πως προβλέπονται περί τα 60 – 100 εκατ. ευρώ ανά έτος και περί τα 900 εκατ. ευρώ σύνολο στην 12ετία.
Ψηφιακές τεχνολογίες και καινοτομία
Με moderator τον Δημοσιογράφο του CNN Greece, Δημήτρη Μαλλά, στο πρώτο πάνελ της εκδήλωσης με θέμα την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν οι κκ, Υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης, Διευθυντής ΣΤ Κλάδου, ΓΕΕΘΑ, Δημήτρης Σκαλαίος, Πρόεδρος, Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής, Άμυνας & Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) και Τάσος Ροζολής – Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Πάνελ Ι: Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
CNN Greece / Nikos Razis
Συνοψίζοντας τις σημαντικές τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, οι τρέχουσες εξελίξεις αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για την εθνική άμυνα και βιομηχανία. Όπως εξήγησαν, η χρηματοδότηση υπάρχει και η ευκαιρία είναι στο χέρι της αμυντικής βιομηχανίας να την αδράξει.
Στόχος είναι η ανάπτυξη δυνατοτήτων μέσα από την καινοτομία σημείωσαν και τόνισαν πως πλέον δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα.
Στη συνέχεια, στο δεύτερο πάνελ της ημέρας με θέμα την ελληνική καινοτομία στο χώρο της αμυντικής & διαστημικής βιομηχανίας συμμετείχαν οι κκ. Πάνος Παπαδόπουλος, Partner, Marathon VC, Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ), Δημήτρης Κώττας, Διευθύνων Σύμβουλος, Delian και η κ. Δήμητρα Μαρίνα Γιορδαμλή, Corporate Affairs, Prisma Electronics.

Πάνελ ΙΙ: Η ελληνική καινοτομία στο χώρο της αμυντικής & διαστημικής βιομηχανίας
CNN Greece / Nikos Razis
Η εξωστρέφεια αλλά και η χρηματοδότηση φαίνεται πως είναι λέξεις κλειδιά στη συζήτηση για την ανάπτυξη της καινοτομίας στην εγχώρια αμυντική και διαστημική βιομηχανία.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες του πάνελ υπάρχει πράγματι ελληνική καινοτομία αλλά και αισιοδοξία για την ανάπτυξη του κλάδου της άμυνας αλλά και του διαστήματος. Καθώς, πλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έρθει πιο κοντά στις επιχειρήσεις. Περιγράφουν τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και έτσι είναι πιο αποτελεσματικά τα προϊόντα που δημιουργούνται.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις συζητήσεις του CNN Insights εδώ:
Καράντζαλος: Πώς βοηθά η τεχνολογία την αμυντική βιομηχανία
Τέλος, στον τομέα της τεχνολογίας και τον ρόλο που έχει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, στο fireside chat που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece, κ. Δημήτρη Πεφάνη.

O Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στο fireside chat του CNN Insights με τον Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη
CNN Greece / Nikos Razis
Όπως εξήγησε αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η ταχύτητά υλοποίησης του σχεδιασμού, από την σύλληψη μέχρι την εφαρμογή.
«Πρέπει να μάθουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες του πολίτη, των υπουργείων, αλλά και να βοηθήσουμε τις εταιρείες να αναπτύξουν την τεχνολογία και την εξωστρέφεια τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στάθηκε και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το κράτος για να κάνει το ελληνικό οικοσύστημα για να εξελιχθεί και να πρωταγωνιστήσει. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα με ένα κλικ εδώ.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.