Ελλάδα

ΣΦΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών: Χρειαζόμαστε πιο έξυπνες και πιο ασθενοκεντρικές

Το σημαντικό ρόλο των κλινικών μελετών για την προαγωγή της δημόσιας υγείας τονίζει στο μήνυμά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών στις 20 Μαΐου. Την ιδια ώρα ωστόσο, τονώνεται σημαντικά και η οικονομία, η ερευνητική κοινότητα και η αγορά εργασίας, ενώ οι κλινικές μελέτες στηρίζουν καθοριστικά και πρωτίστως τον ασθενή, δημιουργώντας παράλληλα, μεγάλη εξοικονόμηση αρκετών χιλιάδων ευρώ για το κράτος.

Αυτό που απαιτείται σίγουρα σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, είναι η μείωση της γραφειοκρατείας, η απλούστευση των διαδικασιών και η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ για τις Κλινικές μελέτες έχει ως εξής:

Το φετινό μήνυμα «Συνεργασία – Καινοτομία – Ανάπτυξη» αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της καινοτομίας στον δρόμο για την ανάπτυξη, η οποία βρίσκει ωφελημένους τους ασθενείς. Οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούμε από κοινού να διαμορφώσουμε το μέλλον της κλινικής έρευνας, διευρύνοντας τη γνώση και προωθώντας την καινοτομία. Οι κλινικές μελέτες ωφελούν πρωτίστως τους ασθενείς, προσφέροντάς τους δωρεάν πρόσβαση σε πρωτοποριακές θεραπείες, θεραπείες που δεν είναι ακόμη διαθέσιμες στο ευρύ κοινό.

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν βασικό μοχλό για την πρόοδο της επιστήμης και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας. Πέραν της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες, οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς επίσης συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους (τους ασθενείς) και τη διαχείριση της ασθένειας τους.

Εξοικονόμηση 70.000 ευρώ για το κράτος από θεραπείες για τον καρκίνο

Οι κλινικές μελέτες συμβάλουν σημαντικά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς, για παράδειγμα, η συμμετοχή ασθενούς σε μια κλινική μελέτη με γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο εξοικονομεί από το Κράτος 70.000 ευρώ / έτος!

Ωστόσο, παρατηρείται υστέρηση στον αριθμό των κλινικών μελετών στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €47 δισ. σε Έρευνα και Ανάπτυξη, με την Ελλάδα να προσελκύει μόλις περίπου €100 εκατ.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA), καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προσπαθεί να αναστρέψει την τάση αυτή και να αναδείξει τη χώρα μας ως έναν ελκυστικό και άκρως ανταγωνιστικό κόμβο «hub» για την Έρευνα και Ανάπτυξη, με ρόλο πρωταγωνιστικό στην κλινική έρευνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πρόταση του ΣΦΕΕ για να ενισχυθεί το οικοσύστημα των κλινικών μελετών ήταν και παραμένει η μείωση της γραφειοκρατείας και η απλούστευση των διαδικασιών, η μείωση του χρόνου προετοιμασίας ενόψει της έναρξης μιας κλινικής μελέτης και η εύρεση τρόπων ενημέρωσης και προσέλκυσης υποψηφίων συμμετεχόντων με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Η ενεργός συμμετοχή και η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη.

Πιο έξυπνες και πιο ασθενοκεντρικές μελέτες

Το μήνυμά μας προς την Ελληνική Πολιτεία είναι σαφές: δεσμευόμαστε να προωθήσουμε ταχύτερες, πιο έξυπνες και πιο ασθενοκεντρικές μελέτες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα κίνητρα για να προσελκύσουμε επενδύσεις ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό των Κλινικών Μελετών και των συμμετεχόντων ασθενών στην Ελλάδα. Η χώρα μας διαθέτει υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και το προσωπικό που συμμετέχει στις Κλινικές Μελέτες έχει την ευκαιρία να βελτιώσει σημαντικά τις δεξιότητες και τις γνώσεις του γύρω από κάθε νόσημα. Παράλληλα, οι κλινικές μελέτες είναι ένας τρόπος να φέρουμε πίσω στην Ελλάδα τους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την τελευταία δεκαπενταετία (brain gain).

Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας δήλωσε σχετικά: «Οι Κλινικές Μελέτες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων που αλλάζουν τη ζωή στους ασθενείς. Στον ΣΦΕΕ είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και εποικοδομητική συζήτηση με τις αρμόδιες Αρχές (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΦ κ.λπ.) και ήδη έχει συμφωνηθεί η διεύρυνση του πλαισίου κινήτρων για προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιβάλλον είναι πολύ ανταγωνιστικό και όλες οι χώρες προσπαθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες. Η Πολιτεία προχωρά στη θεσμοθέτηση απλούστερων διαδικασιών που επισπεύδουν την έγκριση κλινικών μελετών και, επίσης, στο άνοιγμα γραφείου κλινικών μελετών σε μεγάλα Νοσοκομεία, ενέργειες, οι οποίες και θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια η Ελλάδα να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη στον τομέα της Κλινικής Έρευνας.»


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button