Στην «κόψη του ξυραφιού» Ινδία και Πακιστάν – Τρόμος στη Δύση για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων

Ώρες αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο από τη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με φόντο την περιοχή του Κασμίρ, καθώς σχεδόν ένα 24ωρο μετά τους βομβαρδισμούς από το Νέο Δελχί, ο απολογισμός των θυμάτων μεγαλώνει και οι απειλές εκατέρωθεν φουντώνουν.
Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση των τελευταίων δύο δεκαετιών, φέρνοντας στο προσκήνιο τους φόβους για τις απρόβλεπτες συνέπειες ενός διευρυμένου πολέμου ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις με τις ρίζες της σύγκρουσής τους να πηγαίνουν 78 χρόνια πίσω και το Κασμίρ να παραμένει μέχρι σήμερα διαιρεμένο: Τα δύο τρίτα κατέχει η Ινδία, και το υπόλοιπο το Πακιστάν.
Από τους βομβαρδισμούς, στο Πακιστάν ο αριθμός ανήλθε στους 31 νεκρούς, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο στρατός της χώρας. «Ο απολογισμός ανέρχεται σε 31 νεκρούς και 57 τραυματίες» είπε ο αντιστράτηγος Άχμεντ Σαρίφ Τσόντρι μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση του Πακιστάν.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, 57 εμπορικά αεροσκάφη βρίσκονταν στον εναέριο χώρο του Πακιστάν την ώρα που η Ινδία εξαπέλυσε την επίθεση, θέτοντας σε κίνδυνο «χιλιάδες ζωές». Πλέον, ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον κίνδυνο η σύγκρουση να οδηγηθεί σε κλιμάκωση ενός διευρυμένου πολέμου.
Εξάλλου, την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους στην Ινδία και όχι πολιτικούς.
Τα πυρηνικά όπλα και ο στρατός των δύο χωρών
Στο armscontrolcenter.org σημειώνεται ότι η Ινδία διαθέτει περίπου 164 πυρηνικές κεφαλές με δυνατότητες χερσαίας, θαλάσσιας και αεροπορικής εκτόξευσης. Όσο για το Πακιστάν, κατά την ίδια πηγή διαθέτει περίπου 170 πυρηνικές κεφαλές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι αν κριθεί σκόπιμο από την ηγεσία της χώρας, το οπλοστάσιο του Πακιστάν θα μπορούσε να αυξηθεί σε 220 – 250 πυρηνικές κεφαλές.
Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επισημαίνουν πως η Ινδία έχει πολιτική «μη χρήσης πυρηνικού όπλου παρά μόνο σε περίπτωση επίθεσης», ενώ πολιτική του Πακιστάν είναι να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση και συμβατικών στρατιωτικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με το globalfirepower.com, η Ινδία υπερέχει σε σύγκριση με το Πακιστάν.
Τα δυνατά σημεία της Ινδίας, σε σχέση με τους γείτονές της, είναι:
- Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών (διαθέτει τον μεγαλύτερο στρατό με μόνιμο προσωπικό στον πλανήτη)
- Η αεροπορική ισχύς
- Η ναυτική δύναμη
- Οι φυσικοί πόροι
- Τα οικονομικά της χώρας
- Τα logistics
Στον αντίποδα, το Πακιστάν υπερέχει σε:
- Δύναμη στον στρατό Ξηράς και το Πυροβολικό
- Μορφολογία εδάφους
Η δύναμη της Ινδίας:
Η παρέμβαση Τραμπ και οι εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης
Ταυτόχρονα, η ανησυχία για διεύρυνση του πολέμου ξεπερνά τα σύνορα των δύο χωρών με τη Δύση να καλεί και τις δύο πυρηνικές δυνάμεις σε αυτοσυγκράτηση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε: «Είναι ντροπή. Ξέρουμε πως μάχονται εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες. Ελπίζω να τελειώσει αυτό πολύ γρήγορα.
Γνωρίζω και τους δύο πολύ καλά. Θέλω να τους δω να τα βρίσκουν. Θέλω να τους δω να σταματούν. Αν μπορώ να κάνω οτιδήποτε για να βοηθήσω, θα είμαι εκεί», ανέφερε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Από την άλλη, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάγια Κάλας εξέφρασε την ανησυχία της για την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
«Είναι πολύ ανησυχητικά όσα συμβαίνουν εκεί. Είναι σαφές πως αυτός ο πόλεμος δεν είναι καλός για κανέναν», είπε η Κάλας κατά την άφιξή της στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαρσοβία. «Προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε και να μειώσουμε τις εντάσεις», συμπλήρωσε.
«Καταδικάζω την τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή. Αυτό είναι επίσης πολύ σαφές. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα για να μειώσουμε τις εντάσεις», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν εξέφρασε με ανάρτηση στο «Χ» και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως η κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί, η προστασία των αμάχων πρέπει να είναι προτεραιότητα, ενώ πρέπει να επικρατήσουν ο διάλογος και η διπλωματία.
Τι λένε οι δύο πλευρές για τα «χτυπήματα»
Το Κασμίρ που αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των δύο χωρών φλέγεται για ακόμη μία φορά. Κατά μήκος των διαφιλονικούμενων συνόρων Ινδοί και Πακιστανοί εθνοφρουροί αντάλλαξαν πυρά, όπου δεκάδες άμαχοι και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό από την κυβέρνηση Μόντι, επλήγησαν εννέα βάσεις τρομοκρατών – και όχι του πακιστανικού στρατού, σε απάντηση για την τρομοκρατική επίθεση στο Ινδικό Κασμίρ τον Απρίλιο με 26 νεκρούς τουρίστες.
Ο ινδικός στρατός εξαπέλυσε πολλαπλές πυραυλικές επιθέσεις στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική διοίκηση Κασμίρ, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, σε μια επίθεση που ονόμασε «Επιχείρηση Sindoor». Ο πακιστανικός στρατός ισχυρίζεται ότι ανταπέδωσε, καταρρίπτοντας πολλά ινδικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Οι ινδικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους και στη στρατηγικής σημασίας επαρχία Πουντζάμπ, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων κατοίκων ανάμεσά τους πολλά παιδιά.
Η πακιστανική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα (Στρατός του Θεού) που έχει αναλάβει την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις, ανακοίνωσε ότι 10 συγγενείς και στενοί συνεργάτες του ηγέτη της, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκράτης από τον ΟΗΕ, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της Ινδίας. Καταγγέλλοντας πράξη πολέμου, το Πακιστάν ανακοίνωσε παράλληλα ότι κατέρριψε πέντε αεροσκάφη του ινδικού στρατού εντός ινδικού εναέριου χώρου. «Το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα και θα ανταποκριθεί σε αυτή την επιθετικότητα σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν, Αχμέντ Σαρίφ Τσόντρι.
Την ίδια ώρα, «απάντηση» στις επιθέσεις εναντίον του «ορκίζεται» και το Νέο Δελχί, ενώ ο εναέριος χώρος του Πακιστάν και πολλά Ινδικά αεροδρόμια παρέμειναν κλειστά, όπως και τα σχολεία σε πολλές περιοχές, ενώ σε όλη την ινδική επικράτεια πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις ετοιμότητας του πληθυσμού.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.