Πολιτική

Τραμπ: «Ξαναχτίστε και ανοίξτε τις φυλακές του Αλκατράζ»

Αποφασισμένος να ανοίξει και πάλι τις φυλακές του Αλκατράζ, για να φυλακίζονται εκεί βίαιοι και επικίνδυνοι εγκληματίες που μαστίζουν εδώ και καιρό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις ΗΠΑ, είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό τουλάχιστον ξεκαθαρίζει με ανάρτηση του στο Truth Social, με την οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δίνει εντολή στο Γραφείο Φυλακών, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και την Εσωτερική Ασφάλεια, να ανοίξουν ξανά ένα ουσιαστικά διευρυμένο και ανακατασκευασμένο Αλκατράζ, για να στεγάσει τους πιο αδίστακτους και βίαιους παραβάτες της Αμερικής.

Διαβάστε τι αναφέρει στην ανάρτηση του στο Truth Social

«ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΑΛΚΑΤΡΑΖ! Για πάρα πολύ καιρό, η Αμερική μαστίζεται από μοχθηρούς, βίαιους και επαναλαμβανόμενους εγκληματίες, τα κατακάθια της κοινωνίας, που ποτέ δεν θα συνεισφέρουν τίποτα άλλο εκτός από τη Μιζέρια και τα Βάσανα. Όταν ήμασταν ένα πιο σοβαρό Έθνος, στο παρελθόν, δεν διστάζαμε να κλειδώσουμε τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες και να τους κρατήσουμε μακριά από οποιονδήποτε μπορούσαν να βλάψουν. Αυτός είναι ο τρόπος που υποτίθεται ότι είναι. Δεν θα ανεχόμαστε πλέον αυτούς τους κατά συρροή παραβάτες που σκορπούν βρωμιά, αιματοχυσία και χάος στους δρόμους μας. Γι’ αυτό, σήμερα, δίνω εντολή στο Γραφείο Φυλακών, μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και την Εσωτερική Ασφάλεια, να ανοίξουν ξανά ένα ουσιαστικά διευρυμένο και ανακατασκευασμένο ΑΛΚΑΤΡΑΖ, για να στεγάσει τους πιο αδίστακτους και βίαιους παραβάτες της Αμερικής. Δεν θα είμαστε πλέον όμηροι εγκληματιών, κακοποιών και δικαστών που φοβούνται να κάνουν τη δουλειά τους και μας επιτρέπουν να απομακρύνουμε εγκληματίες που ήρθαν στη χώρα μας παράνομα. Η επαναλειτουργία του ΑΛΚΑΤΡΑΖ θα χρησιμεύσει ως σύμβολο του Νόμου, της Τάξης και της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Θα κάνουμε την ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!»

Τραμπ: «Δεν ξέρω αν θα τηρήσω το Σύνταγμα για το μεταναστευτικό»

Η συγκεκριμένη εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει προφανώς άμεση σχέση, με όσα υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC News. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη δήλωσε  απερίφραστα ότι η εκπλήρωση της φιλόδοξης προεκλογικής του υπόσχεσης για την ταχεία διενέργεια μαζικών απελάσεων μπορεί να υπερισχύει της παροχής στους μετανάστες του δικαιώματος στη δέουσα διαδικασία βάσει του Συντάγματος, όπως απαιτείται από τα δικαστήρια.

Κεντρικό μέρος της ατζέντας του Τραμπ είναι η υλοποίηση της «μεγαλύτερης επιχείρησης απέλασης» στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024. Στην υπηρεσία αυτού του στόχου, η κυβέρνησή του πίεσε τα δικαστήρια να επιτρέψουν την άμεση απομάκρυνση μεταναστών τους οποίους κατηγορεί ότι είναι μέλη μιας συμμορίας από τη Βενεζουέλα, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους ενώπιον δικαστή.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην εκπομπή «Meet the Press», ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απάντησε: «Ναι, φυσικά», όταν ρωτήθηκε αν κάθε άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες δικαιούται τη δέουσα διαδικασία. Ο Τραμπ, ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος.

«Δεν ξέρω. Δεν είμαι δικηγόρος. Δεν ξέρω», απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε από τη συντονίστρια της εκπομπής “Meet the Press” Κρίστεν Γουέλκερ αν συμφωνεί με τον Ρούμπιο.

Η Πέμπτη Τροπολογία του Συντάγματος λέει ότι «κανένας δεν θα στερείται της ζωής, της ελευθερίας ή της περιουσίας του χωρίς νόμιμη διαδικασία» δεν λέει ότι το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι πολίτης των ΗΠΑ, και το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει εδώ και καιρό ότι οι μη πολίτες έχουν ορισμένα βασικά δικαιώματα. Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι, ενώ «πρέπει πάντα να υπακούμε στους νόμους», θα ήθελε να δει και κάποιους «εγχώριους εγκληματίες» να στέλνονται στο Ελ Σαλβαδόρ, μια πρόταση που αποδοκιμάστηκε ευρέως από νομικούς εμπειρογνώμονες.

Όταν η δημοσιογράφος προσπάθησε να επισημάνει τι λέει η Πέμπτη Τροπολογία, ο Τραμπ πρότεινε ότι μια τέτοια διαδικασία θα τον καθυστερούσε πάρα πολύ.

«Δεν ξέρω. Φαίνεται – μπορεί να λέει κάτι τέτοιο, αλλά αν μιλάμε για κάτι τέτοιο, τότε θα έπρεπε να έχουμε ένα εκατομμύριο ή 2 εκατομμύρια ή 3 εκατομμύρια δίκες», είπε. «Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που είναι – μερικοί δολοφόνοι και μερικοί έμποροι ναρκωτικών και μερικοί από τους χειρότερους ανθρώπους στη Γη».

«Εκλέχθηκα για να τους διώξω από εδώ και τα δικαστήρια με εμποδίζουν να το κάνω», πρόσθεσε ο Τραμπ απαντώντας στη δημοσιογράφο.

«Αλλά ακόμη και με δεδομένους αυτούς τους αριθμούς για τους οποίους μιλάτε, δεν χρειάζεται να υπερασπιστείτε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως πρόεδρος;» ρώτησε η δημοσιογράφος.

«Δεν ξέρω», απάντησε ο Τραμπ. «Πρέπει να απαντήσω λέγοντας, και πάλι, ότι έχω λαμπρούς δικηγόρους που εργάζονται για μένα και προφανώς θα ακολουθήσουν αυτό που είπε το Ανώτατο Δικαστήριο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ήδη καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση Τραμπ σε τρεις διαφορετικές πρόσφατες αποφάσεις ότι πρέπει να επιτρέψει βασικά δικαιώματα δίκαιης διαδικασίας για τους μετανάστες με βάση τη μακροχρόνια κατανόηση των νόμων.

Η ιστορία των φυλακών του Αλκατράζ

Στις 11 Αυγούστου του 1934 οδηγήθηκαν οι πρώτοι κατάδικοι πάνω στον επονομαζόμενο «Βράχο», στις φυλακές του Αλκατράζ.  Σε μια βραχονησίδα που για περισσότερα από 80 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από τις ακτές του Σαν Φρανσίσκο και με χωρητικότητα μόλις 336 κρατουμένων, φιλοξένησε αρκετούς διάσημους εγκληματίες, όπως τον αρχηγό της μαφίας της εποχής της Προστασίας, Αλ Καπόνε, και γνώρισε πολλές θεαματικές απόπειρες απόδρασης από τους κρατούμενους.

Το θαλασσοπούλι – οχυρό

Η λέξη «Αλκατράζ» προέρχεται από την ισπανική λέξη για το θαλασσοπούλι. Έτσι ονόμασε ο Ισπανός εξερευνητής Χουάν Μανουέλ ντ’ Αγιάλα τη μία από τις τρεις βραχονησίδες που βρίσκονται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, όταν κατέπλευσε στην περιοχή και τη χαρτογράφησε.

Λόγω της στρατηγικής του σημασίας, το 1850 ο Αμερικανικός στρατός μετέτρεψε το νησάκι σε οχυρό, για την προστασία του λιμανιού. Προς τα τέλη της δεκαετίας, το φρούριο άρχισε να δέχεται και στρατιωτικούς κρατουμένους, οι οποίοι από το 1909 έως το 1911 αξιοποιήθηκαν για την ανέγερση μιας νέας στρατιωτικής φυλακής, που επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως «Ο Βράχος».

Για περισσότερα από 80 χρόνια χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Στις 12 Οκτωβρίου του 1933 πέρασε στη δικαιοδοσία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης και την επόμενη χρονιά μετατράπηκε σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας. Τα εγκαίνια έγιναν την πρωτοχρονιά του 1934 και οι πρώτοι κατάδικοι έφτασαν στις 11 Αυγούστου 1934.

Εκεί στέλνονταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί και όσοι αρνούνταν να προσαρμοστούν στους κανόνες των κοινών φυλάκων. Στα 29 χρόνια λειτουργίας της, τρόφιμοί της υπήρξαν ορισμένοι από τους πλέον διάσημους γκάνγκστερ, όπως ο  αρχηγός της μαφίας Αλ Καπόνε, που συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της φοροδιαφυγής!

Στο Αλκατράζ, οι κρατούμενοι είχαν τέσσερα δικαιώματα. Τροφή, ένδυση, στέγη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Οποιοδήποτε άλλο προνόμιο έπρεπε να το κερδίσουν. Στα προνόμια αυτά συμπεριλαμβάνονταν οι επισκέψεις συγγενικών προσώπων, η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη των φυλακών, ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσική, κ.α.

«Απόδραση από το Αλκατράζ»

Όσοι επεδίωξαν να αποδράσουν, από τη φυλακή- φρούριο, είτε πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους φύλακες, είτε πέθαναν στα παγωμένα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Στις 4 Μαΐου του 1946 σημειώθηκε μία σοβαρότατη εξέγερση των κρατουμένων που εξελίχθηκε σε διήμερη μάχη, η οποία τελικά κατεστάλη από επέμβαση μονάδων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με αποτέλεσμα 3 κρατούμενοι και 2 φύλακες να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν περισσότερα από 15 άτομα.

Στις 11 Ιουνίου του 1962 από τις εν λόγω φυλακές κατάφεραν να δραπετεύσουν οι Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν που θεωρείται πως ήταν και οι μοναδικοί που κατάφεραν ποτέ να αποδράσουν, στην ιστορία των φυλακών αυτών.

Η φωτογραφία με τους τρεις δραπέτες Φρανκ Μόρρις, Τζον Άγκλιν και Κλάρενς Άγκλιν, τα ομοιώματα κεφαλών που τοποθέτησαν στα κρεβάτια τους για να παραπλανήσουν τους φύλακες και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν εκτίθενται πλέον στο μουσείο

Η ιστορία αυτής της απόδρασης έχει μεταφερθεί και στη κινηματογραφική σκηνή με τον τίτλο «Escape from Alcatraz» (Απόδραση από το Αλκατράζ»), η οποία γυρίστηκε το 1979 με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ, στο ρόλο του Φρανκ Μόρρις και τους  Φρεντ Γουόρντ ως Τζον Άγκλιν και Τζακ Τιμπό ως Κλάρενς Άγκλιν.

Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε στις 21 Μαρτίου του 1963. Το κόστος συντήρησης της ήταν τόσο υψηλό, που προτιμήθηκε η κατασκευή μιας νέας στην ηπειρωτική χώρα.

Μετά το κλείσιμό της, το νησάκι εγκαταλείφθηκε, παρότι υπήρξαν διάφορες ιδέες για την αξιοποίησή του. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στα μνημεία των Ηνωμένων Εθνών ως ένα άλλο Άγαλμα της Ελευθερίας, ή να μετατραπεί σε ξενοδοχειακό συγκρότημα και εμπορικό κέντρο.

Το 1969 διεκδικήθηκε από μία ομάδα ιθαγενών, θέλοντας να δημιουργήσουν στο νησάκι ένα ινδιάνικο πολιτιστικό κέντρο. Η προσπάθειά τους, όμως, απέτυχε και το 1973 το Αλκατράζ μετατράπηκε σε εθνικό πάρκο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και δέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button