Κόσμος

Πόσο θα κοστίσουν οι 12 ώρες χάους στην Ισπανία – Το αισιόδοξο και το εφιαλτικό σενάριο

Ζημιά δισεκατομμυρίων θα μπορούσε να επιφέρει το μπλακ άουτ που σημειώθηκε την Δευτέρα (28/4) στην Ισπανία.

Μπορεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης να είχε διάρκεια μικρότερη των 24 ωρών, ήταν ικανή όμως να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Τα καταστήματα και οι βιομηχανίες έκλεισαν, ενώ τα γραφεία παρέλυσαν για πολλές ώρες, όπως τονίζει η El Pais.

Η μαζική διακοπή ρεύματος που βύθισε στο σκοτάδι την Ισπανία παραλύοντας τη χώρα απειλεί να προκαλέσει οικονομική ζημιά που, στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να έχει μέγιστο αντίκτυπο 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ισπανικό ΑΕΠ, στοιχεία που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με μεγάλη προσοχή.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι αναλυτές υποβαθμίζουν σημαντικά τον αντίκτυπο, εν αναμονή των τελικών πληροφοριών για τα αίτια του μπλακ άουτ.

Στο σκοτάδι η Πορτογαλία

AP Photo/Armando Franca

Αν και είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί, οι αρχικές εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων για το χειρότερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να κοστίσει όσο το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που παράγει η ισπανική οικονομία σε μια ημέρα.

«Δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη (η ζημιά) επειδή υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία» όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Oxford Economics, Έιντζελ Ταλαβέρα.

Ο υπολογισμός του κόστους

«Ο τρόπος για να εκτιμήσουμε το κόστος είναι να υπολογίσουμε πόση οικονομική δραστηριότητα παραλύει και για πόσο χρονικό διάστημα» συμπληρώνει.

«Η αναφορά των 4,5 δισεκατομμυρίων ανταποκρίνεται σε ένα απλό γεγονός: είναι ο κατά προσέγγιση όγκος πλούτου που παράγει η Ισπανία, κατά μέσο όρο, κάθε ημέρα.

Spain Blackout, barkeloni, ispania

Πλήθος κόσμου περιμένει έξω από σταθμό τρένων στη Βαρκελώνη μετά το μπλακ άουτ

AP Photo/Emilio Morenatti

Εάν η δραστηριότητα παρέλυε εντελώς για μια ολόκληρη ημέρα, οι απώλειες θα έφταναν αυτό το ποσό. Εάν η διακοπή διαρκούσε μισή ημέρα ή επηρέαζε μόνο κατά το ήμισυ την οικονομική δραστηριότητα, το πλήγμα θα ήταν περίπου 2.250 εκατομμύρια. Έξι ώρες διακοπής ρεύματος θα ανέρχονταν σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια», εξηγούν οι ειδικοί.

Στο βαθμό, όμως, που η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε μετά τα μέσα της εργάσιμης, όλα δείχνουν ότι η ζημιά θα είναι σημαντικά μικρότερη από τη χειρότερη εκτίμηση των 4,5 δισεκατομμυρίων.

«Ήταν σαν ζούγκλα»

Και ενώ το δίκτυο έχει σταδιακά αρχίσει να αποκαθίσταται στο πλήρες του, οι μαρτυρίες από τα δύσκολα 24ωρα που πέρασαν Ισπανοί και Πορτογάλοι, δείχνουν πόσο εύκολα μπορεί να επέλθει το χάος σε μια χώρα, παραλύοντας τα πάντα.

Spain Blackout, ispania, reuma

Εργαζόμενες προσπαθούν να επεγκλωβιστούν από κατάστημα μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία

AP Photo/Emilio Morenatti

«Οδηγούσα και ξαφνικά δεν υπήρχαν φανάρια… Ήταν σαν ζούγκλα» δήλωσε ο Λουίς Ιμπάνιες Χιμένες στο CNNi. «Είδα ένα τεράστιο λεωφορείο να έρχεται και έπρεπε να επιταχύνω για να το προσπεράσω».

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι διασώθηκαν από τρένα στην Ισπανία τη Δευτέρα, όπου είχαν παγιδευτεί λόγω διακοπής ρεύματος, όπως ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση.

Η Σάρα Γιόβοβιτς, κάτοικος της Βαρκελώνης, ήταν στο μετρό όταν διεκόπη η ηλεκτροδότηση.

Οι άνθρωποι ήταν «πανικοβλημένοι» δήλωσε στο BBC για να προσθέσει πως «ήταν πραγματικά ένα χάος». Τα κινητά τηλέφωνα είχαν σταματήσει να λειτουργούν και κανείς δεν είχε καμία πληροφορία για το τι συνέβη, όπως σημείωσε.

Όταν βγήκε από τον σταθμό του μετρό στον δρόμο, όλοι οι οδικοί άξονες ήταν μποτιλιαρισμένοι. «Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές και τα λεωφορεία ήταν γεμάτα» είπε.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες.

Οι εργαζόμενοι έκτακτης ανάγκης κλήθηκαν σε 286 κτήρια για να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί μέσα σε ασανσέρ στην περιοχή της Μαδρίτης, όπως η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης, Ιζαμπέλ Ντίαζ Αγιούσο, στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button