Κόσμος

«Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» η αιτία του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία

Σε «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο»  αποδίδουν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το μπλακ άουτ που παρέλυσε τη Δευτέρα (28/4) Ισπανία και Πορτογαλία οι αρμόδιες Αρχές. 

Σύμφωνα με τον REN, τον διαχειριστή του δικτύου της Πορτογαλίας. Ισχυρίζεται ότι η διακοπή που έπληξε την Πορτογαλία προκλήθηκε από σφάλμα στο ισπανικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, που σχετίζεται με ένα «σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο». Σύμφωνα με τον REN λόγω ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στην Ισπανία, υπήρξαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης.

Αναφέρει ότι αυτό είναι γνωστό ως «προκαλούμενη ατμοσφαιρική διακύμανση», η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε ταλαντώσεις που προκάλεσαν βλάβες συγχρονισμού μεταξύ των συστημάτων.

Αυτό οδήγησε σε διαδοχικές διαταραχές σε όλο το διασυνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο, προσθέτει. Μάλιστα αναφέρει ότι δεδομένης της πολυπλοκότητας του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να επανέλθει πλήρως το δίκτυο στην κανονική του κατάσταση.

Ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν να εξετάζουν και άλλα πιθανά σενάρια για το μπλάκ άουτ.

Απομακρύνεται το σενάριο της κυβερνοεπίθεσης

Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει «σε αυτό το στάδιο» ότι το μπλακάουτ που πλήττει την Ισπανία και την Πορτογαλία ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

«Οι διαχειριστές του δικτύου των δύο χωρών προσπαθούν να βρουν την αιτία της βλάβης και να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία» ανέφερε ο Κόστα. «Δεν υπάρχει ένδειξη κυβερνοεπίθεσης σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο επιβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» κυβερνοεπίθεσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε επίσης ότι η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί «εντός των επόμενων ωρών».

Το μπλακάουτ που πλήττει την ιβηρική χερσόνησο είχε συνέπειες και στις αερομεταφορές καθώς επηρεάστηκαν οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις σε ορισμένα μεγάλα αεροδρόμια, όπως είναι αυτά της Λισαβόνας, της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης, ανακοίνωσε ο Eurocontrol.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσες πτήσεις θα επηρεαστούν» διευκρίνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Διαβεβαίωσε όμως ότι παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και παρέχει τη στήριξή του στις διάφορες τοπικές υπηρεσίες.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου της Ισπανίας ανέφερε εξάλλου ότι λόγω της διακοπής στην ηλεκτροδότηση σταμάτησε εντελώς η κυκλοφορία των τρένων.

Στο μεταξύ το ισπανικό Συμβούλιο Πυρηνικής Ασφάλειας (CSN) ανακοίνωσε ότι από το κολοσσιαίο μπλακάουτ έκλεισαν αυτόματα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τους αντιδραστήρες να λειτουργούν πλέον με εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

Μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης, «οι αντιδραστήρες των σταθμών που λειτουργούσαν (Almaraz II, Ascó I και II, Vandellós II) έκλεισαν αυτόματα – σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους – και οι εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ τους τέθηκαν σε λειτουργία και διατηρούν τους σταθμούς σε ασφαλή κατάσταση», τόνισε το CSN σε ανακοίνωσή του.

«Αυτό το συμβάν δεν είχε καμία επίπτωση στους εργαζόμενους, το κοινό ή το περιβάλλον», διαβεβαίωσε η CNS.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button