Κόσμος

«Έτοιμες» για διαπραγματεύσεις δηλώνουν Ρωσία και Ουκρανία – Ποιους όρους θέτουν

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στη δήλωση Τραμπ, με την οποία αμφισβητούσε την προθυμία του Ρώσου προέδρου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το AFP, επικαλούμενο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με την Ουκρανία «χωρίς καμία προϋπόθεση».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται το AFP, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι επιτακτικές οι εδαφικές παραχωρήσεις επί πέντε ουκρανικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Τι ανέφερε ο Λαβρόφ

«Η διεθνής αναγνώριση της ιδιοκτησίας της Ρωσίας στην Κριμαία, τη Σεβαστούπολη, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια είναι επιτακτική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη βραζιλιάνικη εφημερίδαO Globo.

Ακόμη, ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η μπάλα «δεν είναι στο γήπεδό μας», καθώς προσπάθησε να ασκήσει πίεση στο Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Νέες δηλώσεις Κρεμλίνου – Ζελένσκι

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως η Ρωσία περιμένει να δει αν το Κίεβο είναι πρόθυμο να διεξαγάγει απευθείας διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου, αλλά είπε πως δεν βλέπει μέχρι τώρα κάποια κίνηση.

Ο Ζελένσκι, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη προχθές, Σάββατο, έχει πει πως το Κίεβο θα είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Μόσχα όταν τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός και σταματήσουν οι μάχες.

«Δεν βλέπουμε καμία ενέργεια»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το σήμα για άμεσες συνομιλίες θα πρέπει να έρθει από την Ουκρανία ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε:

«Λοιπόν, θα πρέπει να έρθει από το Κίεβο, τουλάχιστον το Κίεβο θα πρέπει να λάβει κάποιες πρωτοβουλίες σε αυτό τον τομέα. Έχουν μια νομική απαγόρευση σε αυτό. Αλλά μέχρι τώρα δεν βλέπουμε καμία ενέργεια».

Έντονες πιέσεις

Οι δύο πλευρές δέχονται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να εξεύρουν μια διευθέτηση για να τελειώσει ο πόλεμος, ο πιο φονικός στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι κερδίζει χρόνο ώστε να προσπαθήσει να καταλάβει περισσότερο έδαφος, και έχει απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή πίεση στη Μόσχα ώστε να σταματήσει τις μάχες.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν είναι πρόθυμη να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις και ότι επιδιώκει κατάπαυση του πυρός μόνο με τους δικούς της όρους.

Η Μόσχα μπορεί να παράσχει βοήθεια στην Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα αν χρειαστεί, μετά τις ευχαριστίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ για την αποστολή στρατευμάτων για να βοηθήσουν τη Μόσχα να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη δυτική Ρωσία.

Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως ο ρόλος της Βόρειας Κορέας στις επιχειρήσεις μάχης στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας κατέδειξε την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας στρατηγικής σύμπραξης που υπέγραψαν πέρυσι ο Πούτιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, που περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Με βάση τη συμφωνία, η Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα, αν χρειαστεί βοήθεια, είπε.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button