Πολιτική

Αρμενική Γενοκτονία – Zougla

Στις 24 Απριλίου γιορτάζεται από τους απανταχού της γης Αρμενίους η 110η Μαύρη επέτειος της Αρμενικής Γενοκτονίας που άφησε πίσω της 1.500.000 νεκρούς ενώ υποχρεώθηκαν σε αναγκαστική εκτόπιση εκατομμύρια Αρμενίων από την Χώρα τους το 1915 και όλα αυτά συνέβησαν φυσικά από τους Τούρκους. Υπήρξε η πιο μαύρη σελίδα στην Ιστορία της πολύπαθης Αρμενίας.

Είχα έναν φίλο, ονόματι Πωλ Τσορμπατζιάν, ο οποίος ήταν καθηγητής ξένων γλωσσών στη Βέροια όπου δίδασκε στο Φροντιστήριο του Γεράσιμου Καλλιγά, που ήταν συγγενής του, Αγγλικά, Γαλλικά και Αραβικά για πολλά χρόνια μέχρι που τα παράτησε επειδή προσβλήθηκε από την πάθηση «Σκλήρυνση κατά πλάκας» και καθηλώθηκε στο κρεβάτι για 18 χρόνια, τελικά μας «άφησε» πριν 2 χρόνια. Ο Πωλ υπήρξε ενεργό μέλος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, για ένα δε διάστημα και Πρόεδρος, ενώ αγωνίστηκε για τη δικαίωση του αγώνα του Αρμενικού Λαού.

Στα πλαίσια της γνωριμίας μου με αυτόν τον αξιόλογο άνθρωπο, έκατσα και μελέτησα διεξοδικά κάθε βιβλίο που αφορούσε το Αρμενικό ζήτημα με αποτέλεσμα να γράψω ένα μυθιστόρημα με βασικό θέμα την Αρμενική Γενοκτονία υπό τον συμβολικό τίτλο «je suis Armenien», το οποίο πήρε πολύ καλές κριτικές από όσους το διάβασαν αλλά και από μία πολύ γνωστή βιβλιοκριτικό την κ. Τασσώ Γαΐλα, η οποία μου είπε, εκτός των άλλων ότι «καιρό είχα να διαβάσω τέτοιο βιβλίο».

Το βιβλίο προλογίζει και με τιμά ιδιαίτερα αυτό, ο Σεβαστός Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν.

Το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε στη Βέροια και στη Νάουσα με μεγάλη επιτυχία και στο πάνελ των παρουσιάσεων μου έκαναν την τιμή να συμμετέχουν και να μιλήσουν για το βιβλίο, -εκτός των άλλων- ο τότε Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Μπεντρός Χαλατζιάν, το μέλος της κοινότητας κ. Χοβίκ Κασαπιάν και ο κ. Χρήστος Γαλιλαίας.

Πάνε 4 χρόνια τώρα από τότε που έστειλα το βιβλίο σε ένα δημοσιογράφο της Δημοτικής Τηλεόρασης της Θεσσαλονίκης για παρουσίαση στην εκπομπή του, ο οποίος μου είπε ότι θα το παρουσιάσει όχι άμεσα αλλά κάπως αργότερα, και επειδή γνωρίζω τα περί Δήμων, λόγω του ότι διετέλεσα Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Πόλης μου, της Βέροιας, πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην υποτιθέμενη παρουσίαση του μυθιστορήματος σε μια εκπομπή που έχει ως θέμα την παρουσίαση βιβλίων, σημαίνει ότι το θέμα ξεχάστηκε και μπήκε στις καλένδες. Για ποιο λόγο όμως;

Υποθέτω τώρα εγώ:

Α. Μήπως ο εν λόγω δημοσιογράφος θεώρησε ότι το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας είναι ήσσονος σημασίας και μπαγιάτικο, που λέει η λαϊκή ρήση, και έτσι δεν προχώρησε στην παρουσίαση του;

Β . Μήπως «φοβήθηκε» τις τυχόν αντιδράσεις του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης από την παρουσίαση ενός μυθιστορήματος που περιγράφει τις θηριωδίες των Τούρκων εις βάρος των Αρμενίων εκείνη την εποχή, με δεδομένο το ότι οι Τούρκοι δεν δέχονται ότι υπήρξε ποτέ Αρμενική Γενοκτονία;

Απλές υποθέσεις κάνω που χρήζουν απαντήσεων, χωρίς να έχω πρόθεση να θίξω κάποιον, και το δηλώνω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, καθαρές κουβέντες. Κάποιος όμως από τον Δήμο Θεσσαλονίκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις, δεν συμφωνείτε;

Σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά, να απαξιώνει ένας δημοσιογράφος, ή ένα τηλεοπτικό κανάλι κατ’ επέκτασιν, για οιοδήποτε αιτιολογία, ένα τέτοιο ιερό θέμα για εκατομμύρια Αρμενίους ανά την Υφήλιο που διαπραγματεύεται το βιβλίο και αναφέρομαι φυσικά στην Αρμενική Γενοκτονία.

Υ.Γ Το βιβλίο έχει μεταφρασθεί και στην Αρμενική Γλώσσα

Χορηγός της έκδοσης υπήρξε και ο κ. Νταρόν Σιμονιάν, στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα του Σιμόν Όβε Σιμονιάν.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να ακούσετε την ελεγεία που έγραψα με θέμα την Αρμενική Γενοκτονία:

 

Γ.Ξ. Τροχόπουλος
Φαρμακοποιός
21-4-2025

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button