Κόσμος

Χτύπημα σε πλοίο στη Μάλτα: Έλληνας καθηγητής στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Σκάφος που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές με προορισμό τη Γάζα βομβαρδίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/05), από drones ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Μάλτας, όπως έκανε γνωστό η διεθνή ΜΚΟ «Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας» (The Freedom Flotilla Coalition).

Στην αποστολή συμμετέχει ο Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου Τάκης Πολίτης, ο οποίος ωστόσο δεν βρισκόταν στο συγκεκριμένο πλοίο και είναι απόλυτα ασφαλής. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας έκανε έκκληση μέσω των social media περιγράφοντας όσα συνέβησαν.

Η επείγουσα έκκληση του Έλληνα καθηγητή

«Ονομάζομαι Τάκης Πολίτης και είμαι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βρίσκομαι στη Μάλτα συμμετέχοντας στο Στόλο της Ελευθερίας. Ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε ανθρωπιστική δράση αλληλεγγύης για να σπάσουμε την παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, που λιμοκτονούν από την σκόπιμη παράνομη απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας που επιβάλλει το Ισραήλ.

Χθες το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, λίγες ώρες πριν από την επιβίβασή μας, το πλοίο μας χτυπήθηκε από 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε διεθνή ύδατα κοντά στη Μάλτα. Ξέσπασε πυρκαγιά και το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο πλοίο, την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν 12 μέλη πληρώματος και 6 ακτιβιστές.

Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ και να προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες ώστε να συμβάλει στον τερματισμό αυτής της γενοκτονίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η πλώρη του πλοίου χτυπήθηκε δύο φορές με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και να προκληθεί ρήγμα.

Από τις 2 Μαρτίου, το Ισραήλ έχει διακόψει τελείως τις προμήθειες προς τα 2,3 εκατ. κατοίκους του θύλακα, και τα τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί ως απόθεμα κατά τη διάρκεια εκεχειρίας στις αρχές του έτους έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Το 2010, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει θανάσιμη επίθεση κατά σκάφους διεθνούς στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια που προερχόταν από την Τουρκία και προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό που είχε επιβληθεί στη Γάζα.

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό στα ανοιχτά της Μάλτας, κατηγορώντας το Ισραήλ για «πειρατεία» και «κρατική τρομοκρατία».

Η αντίδραση της Κύπρου

Το πλοίο, το οποίο φέρεται να χτυπήθηκε δύο φορές από βλήματα, που προκάλεσαν πυρκαγιά και ρήγμα στο κύτος του, εξέδωσε σήμα κινδύνου αφού χτυπήθηκε 17 ναυτικά μίλια (31,5 χιλιόμετρα) ανατολικά της Μάλτας, δήλωσε η ΜΚΟ, που διεξάγει εκστρατεία για τον τερματισμό του ανθρωπιστικού αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ.

Η Κύπρος απάντησε στέλνοντας ένα πλοίο για βοήθεια, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Ο Διοικητής του ΚΣΕΔ διευκρίνισε πως «πλοίο κυπριακής εταιρείας που βρισκόταν στη περιοχή του συμβάντος, στο πλαίσιο της πρακτικής που ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις κινδύνου στη θάλασσα, έσπευσε στο σημείο για παροχή βοήθειας στο πλοίο που φλεγόταν και βοήθησε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς».

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν ισχύει η πληροφόρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος απέστειλε οποιοδήποτε μέσο για παροχή βοήθειας».

Κίνδυνος να βυθιστεί το πλοίο μετά την επίθεση

«Το πλοίο δεν μπορεί να κινηθεί αυτή τη στιγμή, διότι αν κινηθεί δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την είσοδο του νερού και, επομένως, το πλοίο θα βυθιστεί πολύ γρήγορα», δήλωσε η εκπρόσωπος της αποστολής, Γιασμίν Ατζάρ στο Al Jazeera. Η τελευταία επαφή με τους 30 ακτιβιστές έγινε στις 11πμ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

«Ελπίζουμε ότι το πλοίο είναι εντάξει και ελπίζουμε πραγματικά ότι θα σταλούν σκάφη διάσωσης πολύ σύντομα», είπε.

Η ΜΚΟ δημοσιοποίησε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στο σκοτάδι και που δείχνει φώτα στον ουρανό μπροστά από το πλοίο, ενώ ακούγεται επίσης ο ήχος εκρήξεων. Στο οπτικό αυτό υλικό φαίνεται επίσης το σκάφος να καίγεται.

Η απάντηση της Μάλτας

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Μάλτας, ύστερα από αρκετές ώρες, ανακοίνωσε ότι το σκάφος και το πλήρωμά του είναι πλέον ασφαλή, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, από σκάφος εκτός των χωρικών υδάτων, στο οποίο επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και 4 πολίτες, και το οποίο ανέφερε πυρκαγιά.

Άμεσα κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς και εστάλη μαλτέζικο πλοίο περιπολίας.

Τούνμπεργκ: Το σκάφος βρίσκεται ακόμα στο σημείο που δέχθηκε επίθεση

Η Τούνμπεργκ είπε στο Reuters ότι βρισκόταν στη Μάλτα και ότι επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης κίνησης της Freedom Flotilla σε ένδειξη υποστήριξης της Γάζας, η οποία τελεί υπό αποκλεισμό και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Μάλιστα, δήλωσε ότι με βάση τα όσα γνώριζε, το σκάφος βρίσκεται ακόμα στο σημείο που δέχθηκε επίθεση και συνεχίζει να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. «Η επίθεση αυτή προκάλεσε έκρηξη και μεγάλη ζημιά στο σκάφος, το οποίο κατέστησε αδύνατη τη συνέχιση της αποστολής», δήλωσε η ίδια μέσω της εφαρμογής Zoom.

«Ήμουν μέλος της ομάδας που επρόκειτο να επιβιβαστεί στο σκάφος σήμερα για να συνεχίσει τον πλου προς τη Γάζα, που είναι μια από τις πολλές προσπάθειες να ανοιχτεί ανθρωπιστικός διάδρομος και να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να σπάσουμε την παράνομη πολιορκία του Ισραήλ στη Γάζα», δήλωσε. Η Τούνμπεργκ και η ΜΚΟ είπαν ότι στο σκάφος επέβαιναν 30 άνθρωποι, όχι 16 όπως δήλωσε η μαλτέζικη κυβέρνηση.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button