Ελλάδα

Τρομοκρατία: Τα «δεν ξέρω, δεν άκουσα» των συλληφθέντων – Ο στρατιωτικός και ο ρόλος της γυναίκας

Προσπάθησαν να πείσουν τον ανακριτή ότι δεν έχουν καμία σχέση με τρομοκρατική οργάνωση ενώ υποστήριξαν ότι δεν γνωρίζονταν ως ομάδα και ότι υπήρχαν μόνο προσωπικές επαφές σε κοινωνικό επίπεδο ανάμεσα σε δυο ή τρεις από αυτούς.

Οι ανακριτικές αρχές που πήραν τις απολογίες πριν προφυλακίσουν τους συλληφθέντες της αντιτρομοκρατικής για την αποστολή του παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τις επιθέσεις σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε υπαλλήλους των φυλακών, επέμειναν στις ερωτήσεις τους κυρίως στον στρατιωτικό, ο οποίος αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι – σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική – DNA του βρέθηκε στο παγιδευμένη πακέτο που εστάλη στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

«…. Αρνούμαι ότι το DNA που βρέθηκε στο φάκελο που εστάλη στο δικαστικό λειτουργό της Θεσσαλονίκης είναι δικό μου. Σέβομαι τους δικαστικούς λειτουργούς και το επάγγελμα που ασκούν και δεν θα έκανα ποτέ κακό σε κανέναν.

Το ότι κάνω παρέα με συγκεκριμένο άνθρωπο δε σημαίνει ότι ξέρω και τι κάνει στην προσωπική του ζωή το όπλο που βρέθηκε στο σπίτι είναι κομμένο στα τρία δεν είναι λειτουργικό τα άλλα δύο είναι με νόμιμη άδεια έχω κάνει 18 μήνες στο Αφγανιστάν έχω πάει στο Λίβανο, στη Σομαλία, Νότια Αφρική, Αιθιοπία, Σουδάν, Τσιμπουτί.

Έχω βοηθήσει στο Λίβανο σε έρευνα για υπόθεση με ναρκωτικά επαναλαμβάνω ότι σέβομαι το επάγγελμα σας και δεν έχω σχέση με καμιά ομάδα. Δεν έχω κατασκευάσει ποτέ εκρηκτικό μηχανισμό ούτε έχω τοποθετήσει η εκπαίδευση μου δεν είναι στο αντικείμενο αυτό η εκπαίδευση μου στις ένοπλες δυνάμεις είναι στα όπλα και τα νοσοκομειακά όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα που σας προσκομίζω και το φίλο μητρώου.

Η δουλειά μου τα τελευταία δυόμισι έτη στην υπηρεσία είναι συνοδός ασφαλείας στους ξένους αξιωματούχους Διευθυντές πληροφοριών ακόμα και στο Ζελένσκι όταν ήρθε το καλοκαίρι στην Ελλάδα ήμουν…»

Αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τους συλληφθέντες από την τρομοκρατική άρχισε όταν διαπίστωσαν ποια ήταν τα πρόσωπα που είχαν μεταφέρει τον εκρηκτικό μηχανισμό στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

«… Στην πράξη στα Πετράλωνα στην εθνική τράπεζα ήμουν οδηγός. Οδηγούσα ένα παπί γαλάζιου χρώματος. Από την πρώτη στιγμή το παραδέχτηκα όταν μου επιδεικτικά φωτογραφίες και βίντεο στην σύλληψη μου. Το άτομο που ήταν μαζί μου δεν είναι ο Λ.Μ. Δε γνωρίζω ποιον είχα μαζί μου ξεκινήσαμε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό εγώ ήμουν οδηγός μόνο.

Τον πήρα από το κέντρο της Αθήνας κατευθυνθήκαμε προς το σπίτι μου. Τον παρέδωσα στην Α.Χ να τον μεταφέρει στα Πετράλωνα η οποία επίσης δεν είχε καμία ιδέα. Εγώ είχα καταλάβει ότι να κάνει σε τράπεζα.

Δεν θέλω να απαντήσω στην ερώτησή σας αν είχα επικοινωνία στις φυλακές με εγκλείστους. Δεν θέλω να απαντήσω στο γεγονός ότι έχει καταγραφεί επικοινωνία μου με εγκλείστους στις φυλακές. Θέλω να μιλήσω μόνο για το ότι έπραξα εγώ.

Δεν θέλω να απαντήσω με ποιανού υποδείξει και εντολή έπραξα ότι έπραξα. Εγώ με ένα όχημα και η Χ. Με άλλο όχημα παρακολουθούμε ίδιος πορείες. Τις πορείες των οχημάτων δεν θέλω να μιλήσω μέχρι να ολοκληρωθεί η έκρηξη παρέμεινα στο σημείο στα Πετράλωνα αφού ολοκληρώθηκε η έκρηξη ήρθε ο άνθρωπος το σημείο τον πήρα και γυρίσαμε πίσω. Τον γνωρίζω πολλά χρόνια δεν ισχύει ότι τον έβαλα να κάνει παράνομη πράξη. Δεν έχω σχέσεις με οργάνωσεις, δεν είμαι αναρχικός…».

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και μία γυναίκα η οποία όπως υποστήριξε δεν είχε σχέση με την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών και δήλωσε χρήσης ναρκωτικών.

«…Κάνω χρήση κοκαΐνης. Μου ζητήθηκε να κάνω την μεταφορά και στο τέλος θα τα βρούμε. Τη συγκεκριμένη μέρα δεν μπορούσα να βρω τη δόση μου δεν είχε η άκρη μου και θα μου την εξασφάλιζε. Μετά την μεταφορά επέστρεψα σπίτι στο Ψυχικό ανέβηκα στο διαμέρισμα και ο Ζ είχε τη δόση μου για 1,5 γραμμή κοκαΐνη. Δεν ξέρω που την βρήκε δε ρώτησα δε ρωτάω γενικώς για τις άκρες απλά έκανα τη δόση μου και γύρισα στο σπίτι μου που είναι στο είμαι ημί υπογείου της ίδιας διεύθυνσης. Δεν φτάσαμε ταυτόχρονα εγώ με το αυτοκίνητο και η μηχανή. Τη διαδρομή την ξέρω στο Ψυχικό μένει η μητέρα μου στα Πετράλωνα εγώ, δεν είχε κίνηση έφτασα γρήγορα όταν ήταν ξημερώματα. Δεν αντιλήφθηκα τι σκοπό είχε η εξυπηρέτηση που έκανα το αντιλήφθηκα Με την ανάγνωση της δικογραφίας. Δεν υπήρχε περίπτωση να την κάνω αν γνώριζα. Στο σπίτι στα Πετράλωνα παρέμεινα 10 έως 15 λεπτά. Ή μία κάρτα sim πιθανόν είναι η μεγαλύτερη που μας έδινε με τη σύνδεση και οι άλλοι είναι από παλιό αριθμό που έχω αλλάξει. Δεν έχω σχέση με τις ομάδες που αναφέρονται στο κατηγορητήριο. Ποτέ δεν ασχολήθηκα ιδεολογικά σχεδόν δεν ξέρω την κυβέρνηση έχουμε. Δούλευα σε εστίαση και ζαχαροπλαστείο όπως και οι γονείς μου. Κάνω περιστασιακά χρήση των τελευταίο καιρό. Ήμουν πρώτα στην διάγνωση του ΚΕΘΕΑ διέκοψα και τον Σεπτέμβρη ξανά ξεκίνησα με δική μου πρωτοβουλία. Πάσχω από διπολική διαταραχή βαριάς μορφής και έχω ταχυκαρδίες γι’ αυτό και παίρνω φάρμακα σύμφωνα με την συνταγή που σας προσκομίζω. Έχω λευκό ποινικό μητρώο δεν έχω απασχολήσει τις αρχές. Το θεωρώ άδικο…».

Tι λέει ο συνήγορος υπεράσπισης

Στα εγκληματολογικά εργαστήρια εκκρεμούν ακόμη κάποιες έρευνες και σύνταξη κάποιον εργαστηριακών εκθέσεων και όπως αναφέρει με δήλωσή του στο CNN Greece ο Νικόλας Αλετράς συνήγορος υπεράσπισης ενός από τους κατηγορουμένους μόλις θα συνταχθούν τα τελικά πορίσματα θα υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης.

Ο Νικόλας Αλετράς, συνήγορος υπεράσπισης ενός από τους κατηγορουμένους

«Αναφορικά με την εν λόγω σχηματισθείσα δικογραφία απο την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι όλες οι υπο διερεύνηση πράξεις ειναι σε παρελθοντικό χρόνο και έχουν προκύψει από την συνδυαστική επισκόπηση και σύνδεση αποδεικτικών στοιχείων που αφορούν έξι περιπτώσεις αποδιδόμενων κακουργημάτων κατά την ήδη ασκηθείσα ποινική δίωξη και αντίστοιχα έξι πλημμεληματικών κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση η απόδοση της κατηγορίας της τρομοκρατικής οργανώσεως του άρθρου 187Α του Π.Κ. κατά την άσκηση ποινικής δίωξης την προηγούμενη τέταρτη, προφανώς συνιστά διακεκριμένη περίπτωση της βασικής μορφής του άρθρου 187 ΠΚ, κι ως εκ τούτου αποτέλεσε τον κυρίαρχο λογο που συσχετίσθηκαν αρκετές δικογραφίες με ιδιάζοντα ποινικό χαρακτήρα και κατ επέκταση συνενώθηκαν, με αποτέλεσμα την επίταση και διόγκωση των αποδιδόμενων κατηγοριών ώστε να απολογηθούν σήμερα οι συλληφθέντες κατηγορούμενοι ενώπιον κ. τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών. Πέραν αυτού με αφορμή και τη συγκεκριμένη δικογραφία οπως και πλείστες άλλες, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και και φυσικά όχι, την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων, που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις που δεν σχετίζονται αυτουργικά».


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button