Οικονομία

Το ιστορικό «made in Italy» deal που ενώνει δύο αντίθετους κόσμους και φέρνει νέο success story


Η εξαγορά ενισχύει επίσης σημαντικά την Prada στον τομέα της μόδας, προσθέτοντας ένα brand prêt-à-porter με σαφή και διακριτή ταυτότητα, που διαφοροποιείται πλήρως από τις υπάρχουσες μάρκες του ομίλου, όπως Prada και Miu Miu κι ένα brand που δεν εξαρτάται αποκλειστικά πό την σχεδιάστρια Μιούτσια Πράντα.

Αυτή η διαφοροποίηση ενισχύει τη στρατηγική της Prada για να καλύψει ένα ευρύτερο φάσμα καταναλωτικών προτιμήσεων και να ανταγωνιστεί πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά πολυτελών προϊόντων.

Σε δελτίο Τύπου, ο CEO του ομίλου Prada, Αντρέα Γκουέρα, δήλωσε πως η εξαγορά θα προσθέσει «μια νέα διάσταση, διαφορετική και συμπληρωματική» στον Όμιλο. «Η Versace έχει τεράστιες δυνατότητες», σημείωσε, προσθέτοντας όμως ότι «το ταξίδι θα είναι μακρύ».

Η Prada σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω δανεισμού, με το ποσό να υπολογίζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το σχέδιο εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά και τις εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.

Το success story της Prada

Ο Όμιλος Prada έχει ένα σπάνιο success story μέσα στην ευρύτερη πτώση που καταγράφεται στην αγορά πολυτελείας, καταφέρνοντας να ανακοινώσει έσοδα 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024 σημειώνοντας αύξηση 17%.

Αυτή η εντυπωσιακή επιτυχία οφείλεται εν μέρει στην εντυπωσιακή άνοδο της Miu Miu, που κατέγραψε αύξηση 93% στις λιανικές πωλήσεις μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Αντιθέτως, στην τελευταία οικονομική του έκθεση, ο όμιλος Capri – στον οποίο ανήκουν τα brands Michael Kors και Jimmy Choo – δήλωσε ότι αναμένει μείωση των εσόδων της Versace στα 810 εκατομμύρια δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος, από 1 δισ. δολάρια το 2024.

Η Versace θεωρούνταν – εδώ και καιρό – πιθανός στόχος εξαγοράς – ιδίως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ομίλου Tapestry (Coach, Kate Spade) να εξαγοράσει την Capri – μια συμφωνία που μπλοκαρίστηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ. Επίσης υπήρξαν φήμες ότι η Prada θα εξαγόραζε και τον Jimmy Choo, λόγω της εξειδίκευσής της στα δερμάτινα είδη – κάτι που τελικά δεν επαληθεύτηκε.

«Η Versace χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση», σχολίασε ο Λούκα Σόλκα, ανώτερος αναλυτής της Bernstein. Ωστόσο, προσέθεσε πως το ιστορικό της Prada σε εξαγορές «αφήνει πολλά περιθώρια».

Πράγματι, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Prada προσπαθεί να επεκτείνει τη «συνταγή επιτυχίας» της και σε άλλα brands.

Το 1999, μετά από μια δεκαετία κατά την οποία συνέβαλε καθοριστικά στον επαναπροσδιορισμό της ιταλικής μόδας, η Prada ξεκίνησε μια περίοδο εξαγορών, αποκτώντας τα brands Jil Sander και Helmut Lang, τα οποία φαινόταν να μοιράζονται το ίδιο σκεπτικό προσέγγισης με το βασικό brand του ομίλου.

Ωστόσο, αποδείχθηκε πως η αλχημεία που είχαν δημιουργήσει η Μιούτσια Πράντα και ο σύζυγός της Πατρίτσιο Μπερτέλι δεν μπορούσε να μεταφερθεί αλλού. Ο Όμιλος πούλησε τον Helmut Lang το 2005 και αποχώρησε από τη Jil Sander την επόμενη χρονιά.

Η εξαγορά της Versace τούς δίνει τώρα την ευκαιρία να ξαναγράψουν αυτή την ιστορία.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds». Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει! Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο. Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button