Ελλάδα

Αγρότες: Ώρα αποφάσεων στα μπλόκα για κλιμάκωση κινητοποιήσεων ή εκτόνωση

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ζυμώσεις των αγροτών αναφορικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, καθώς από το πρωί της Τετάρτης, υπήρξαν διαδοχικές συσκέψεις των αντιπροσώπων σε όλες τις επαρχιακές πόλεις, όπου έχουν στηθεί μπλόκα.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποφάσεών τους έχει ξεκινήσει, καθώς την Πέμπτη στις 12 είναι προγραμματισμένη η Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας. Εκεί θα δοθούν οι τελικές απαντήσεις στις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που προηγήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα πρώτα δείγματα από τις απογευματινές κατά τόπους συνελεύσεις, οδηγούν στην κλιμάκωση των αντιδράσεων, καθώς η μεγαλύτερη μάζα των αγροτών φέρεται να παρέμεινε ανικανοποίητη από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και να εμμένει στα αρχικά αιτήματα γύρω από το υψηλό κόστος παραγωγής.

Αυτό που εξετάζουν οι αγρότες ως επόμενο στάδιο πίεσης είναι οι πολύωροι αποκλεισμοί των εθνικών οδών. Μάλιστα, στο τραπέζι υπάρχουν δύο προτάσεις, η μία να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο και η άλλη να πραγματοποιηθεί η πορεία μέχρι τη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Αυτή είναι και η πρόταση της «σκληρής γραμμής» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς σημειώνεται ότι το βασικό αίτημα για το αφορολόγητο πετρέλαιο, δεν ικανοποιήθηκε.

Στάση αναμονής από την κυβέρνηση

«Δεν θα επιτρέψουμε να χωριστεί η Ελλάδα στα δυο» διαμηνύει η κυβέρνηση, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε ουσιαστικές και δίκαιες προτάσεις, με μόνιμα μέτρα για το ενεργειακό κόστος. Στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής και υποστηρίζουν ότι έχει ανοίξει ορθάνοιχτα το παράθυρο του διαλόγου.

Παράλληλα, θεωρούν ότι και οι αγρότες – εκπρόσωποι των μπλόκων κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό τους εστιάζοντας κυρίως στο μείζον πρόβλημα που είναι το κόστος παραγωγής, προσπαθώντας να βρει λύσεις, είτε με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, είτε με το ρεύμα όπου εκεί πιστεύεται ότι έχει γίνει μια γενναία έκπτωση που δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό αλλά τους παρόχους.

Νέα συνάντηση μόνο με αγρότες Θεσσαλίας

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο, τονίζουν ότι θα υπάρξει συνάντηση ξανά με τους αγρότες, αλλά μόνο αυτούς της Θεσσαλίας, όταν ο ο πρωθυπουργός επιστρέψει από το Μόναχο και την Ινδία, δηλαδή προς τα τέλη του μήνα. Εκεί θα ανοίξει πάλι η κουβέντα των προβλημάτων όχι μόνο των αγροτών αλλά και για το τι θα γίνει στη Θεσσαλία, όπου τα ζητήματα είναι πολλά, όπως η διαχείριση του νερού και της λίμνης Κάρλας.

Ένταση με αστυνομία και κλείσιμο εθνικών οδών

Την Τετάρτη, οι αγρότες προχώρησαν στο κλείσιμο της εθνικής οδού στην Αταλάντη, την Καρδίτσα, καθώς και στο Κιλκίος στο τελωνείο των Ευζώνων, όπου σημειώθηκε και ένταση με την παρουσία εισαγγελέα.

Νωρίτερα προχώρησαν σε μια συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Πλατυκάμπου. Επιτράπηκε μετά από διαβούλευση οι αγρότες να ανέβουν στην Εθνική Οδό, συμβολικά ανέβηκε και ένα τρακτέρ.

Οι αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ στους δρόμους σε Λάρισα, Καρδίτσα και Μάλγαρα προχωρώντας στον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αξόνων. Από το μπλόκο του Πλατυκάμπου πάντως, αποχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών που τα χωράφια τους πλημμύρισαν στον Daniel.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button