Συνεχίζει ακάθεκτος ο Τραμπ: Οι συνέπειες της δασμολογικής πολιτικής και οι φόβοι των αναλυτών

Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν πως ο Τραμπ προσπαθεί μέσω της επιβολής των δασμών, να δημιουργήσει ένα μοχλό πίεσης προκειμένου να πετύχει καλύτερους εμπορικούς όρους, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να μην υποχωρεί επιδιώκοντας την υπογραφή συμφωνιών, από τις οποίες η Αμερική θα βγαίνει κερδισμένη στον απόλυτο βαθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, αυτό φάνηκε, όταν από τη μία δήλωσε ανοιχτός σε εμπορικές συνομιλίες με Ιαπωνία και Ισραήλ και από την άλλη απείλησε να αυξήσει τους δασμούς που έχει επιβάλλει στην Κίνα ακόμα περισσότερο, μία κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει μαζικά τις τιμές για τους Αμερικανούς αγοραστές iPhone, υπολογιστών και παιχνιδιών.
Από την συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου
(AP Photo/Mark Schiefelbein)
Μία δύσκολη εξίσωση
Η άρνηση του προέδρου να υποχωρήσει έστω και σε μικρό βαθμό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η παγκόσμια οικονομική εμπιστοσύνη και να αυξηθεί ο πληθωρισμός. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τον «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» που επικαλέστηκε σε δηλώσεις ο επενδυτής Μπιλ Άκμαν.
Παρόλα αυτά, είναι αρκετά δύσκολο για τους αναλυτές να προβλέψουν με ακρίβεια, τόσο τις συνέπειες της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ, όσο και το επόμενο βήμα στην στρατηγική του Αμερικανού προέδρου.
Ενδεικτικό στοιχείο της πολυπλοκότητας των εμπορικών συμφωνιών είναι τα τεκταινόμενα στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου έφερε μαζί του μια πρόταση για την εξάλειψη του εμπορικού ελλείμματος του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες – μετά την επιβολή δασμών 17% την περασμένη εβδομάδα.
Όταν όμως ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν θα ακύρωσε τους δασμούς ως αντάλλαγμα, ο Τραμπ ανέφερε ότι ακόμη και οι σύμμαχοι παίρνουν από τις ΗΠΑ. Είπε συγκεκριμένα: «Ίσως όχι, ίσως όχι. Μην ξεχνάτε ότι βοηθάμε πολύ το Ισραήλ. Ξέρετε, δίνουμε στο Ισραήλ 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Αυτά είναι πολλά. Τα συγχαρητήριά μου, παρεμπιπτόντως», είπε στον επισκέπτη του.

Εμπορευματοκιβώτια σε τελωνείο
AP Photo/Noah Berger
Η ανάκαμψη της μεταποίησης
Σύμφωνα με το CNNi, ένας από τους λόγους που εφαρμόζει ο Τραμπ αυτή τη στρατηγική είναι για να βοηθήσει στην επαναφορά του τομέα της μεταποίησης, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη ζημιά που προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση, η οποία άφησε εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς δουλειά προκαλώντας κοινωνική αναταραχή.
Το ερώτημα όμως είναι αν το όραμα του Αμερικανού προέδρου είναι ρεαλιστικό.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι επιχειρηματίες θα συμφωνήσουν να κάνουν μαζικές επενδύσεις, λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς. Επίσης, η εγκατάσταση εργοστασίων απαιτεί τεράστιες αρχικές δαπάνες που χρειάζονται χρόνια για να αποσβεστούν.
Επιπροσθέτως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αμερικανική οικονομία εδράζεται πλέον όλο και περισσότερο στον τομέα των υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας. Είναι δύσκολο να δει κανείς Αμερικανούς να διεκδικούν θέσεις εργασίας στη βαριά βιομηχανία ή στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.
Οι προβλέψεις για ύφεση
Ένας από τους λόγους που αναλυτές και χρηματοπιστωτικοί οίκοι αυξάνουν τις προειδοποιήσεις τους για ύφεση είναι ότι οι πολιτικές που απαιτούνται για την επαναφορά του τομέα της μεταποίησης θα μπορούσαν να κάνουν την οικονομία άμεσα τρωτή.
Για παράδειγμα, η Goldman Sachs, προχώρησε τη Δευτέρα σε αύξηση των εκτιμήσεων της, για την πιθανότητα ενός τέτοιου αποτελέσματος, από 35% σε 45%. Η Λίελ Μπρέιναρντ, πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε στον Τζέικ Τάπερ του CNNi ότι ο Τραμπ δημιούργησε την πιθανότητα μιας «αυτοπροκαλούμενης ύφεσης».
Ακόμη, η επιθυμία του προέδρου των ΗΠΑ να ακολουθήσει αυτή την πορεία έχει ανησυχήσει έντονα πολλούς οικονομολόγους.
«Αν ο πρόεδρος Τραμπ το πραγματοποιήσει αυτό, πρόκειται για οικονομική ατασθαλία σε μεγάλη κλίμακα – κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και μισό αιώνα», δήλωσε ο Γκρεγκ Μάνκιου, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών υποθέσεων του προέδρου Τζορτζ Μπους.
«Δεν ξέρω ποιο θα είναι το τελικό παιχνίδι», συνέχισε ο Μάνκιου, «αλλά αν επιμείνει σε αυτό, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ άσχημο», κατέληξε.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.