Οικονομία

Διπλή εκπνοή προθεσμίας για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ και διορθώσεις στο Ε9

Διπλή εκπνοή προθεσμίας για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ και διορθώσεις στο Ε9 φέρνει ο νέος μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η μία εκπνοή αφορά στον ΕΝΦΙΑ, καθώς λήγει σήμερα (01.03.243) η προθεσμία υπονολή αίτησης για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα τα οποία θα ασφαλιστούν, ενώ η δεύτερη αφορά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας διορθώσεων στο Ε9 (08.03.24).

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα (01.03.24) κλείνει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν το 2023 ασφαλιστήρια συμβόλαια για φυσικές καταστροφές, έτσι ώστε να ευνοηθούν από την έκπτωση του 10%.

Ειδικά φέτος την έκπτωση εκείνοι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, με αναγραφόμενη στα συμβόλαια ασφαλισμένη αξία των κύριων και βοηθητικών χώρων τουλάχιστον 900 ευρώ το τ.μ. (των κύριων και βοηθητικών χώρων).

Το ποσοστό μείωσης είναι κλιμακούμενο με κριτήριο τη διάρκεια ασφάλισης. Για όλο το έτος (12 μήνες) η μείωση φτάνει στα 10%, για 9 μήνες 7,5%, για 6 μήνες 5% και για 3 μήνες 2,5%.

Σημειώνεται πως δεν παρέχεται μείωση για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Όταν υπάρχει σε ασφαλισμένη κατοικία ο φορολογούμενος που στο όνομα του έχει εκδοθεί το συμβόλαιο θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι με τη σειρά τους αφού ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση συσχετίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την κατοικία.

Σε περίπτωση πολυκατοικιών με ένα συμβόλαιο για όλα τα διαμερίσματα, εκείνος ο ιδιοκτήτης ο οποίος έχει ασφαλίσει το ακίνητο του,  θα πρέπει να δηλώσει στη σχετική πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των ιδιοκτητών των άλλων διαμερισμάτων, κάνοντας αυτή τη διαδικασία αυτόνομα για τον καθένα. Σε περίπτωση που το συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ή δεν αναγράφονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές ή τα στοιχεία είναι λανθασμένα, ο ιδιοκτήτης που έχει ασφάλιση θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Παραπέρα, την ερχομενη Παρασκευή 8 Μαρτίου εκπνέει  η προθεσμία για τους φορολογούμενους οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους και θα πρέπει να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποιητική δήλωση Ε9. Το ίδιο μπορούν να κάνουν για  μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση τους, όσοι αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους. Σημειώνεται ότι τα λάθη που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

To άρθρο Διπλή εκπνοή προθεσμίας για έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ και διορθώσεις στο Ε9 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button