Οικονομία

Ρεκόρ με απώλειες στην ψηφοφορία για ομόφυλα ζευγάρια, ο Σαμαράς και οι 20

Ρεκόρ με απώλειες

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο σε ομόφυλα ζευγάρια και το δικαίωμα της τεκνοθεσίας, υπερψηφίστηκε με 176 ψήφους, μια από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Όμως βγήκαν με απώλειες  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά. Η ΝΔ ξεκίνησε την δημόσια συζήτηση με 63 «ΝΑΙ» έφτασε τα  90 μετά το πρώτο 10ήμερο και βήμα βήμα ανέβηκε στα 107. Τα «όχι» περιορίστηκαν σε 20 και οι αποχές έφτασαν τις 31. Όπως παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περίμενε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να περάσει μόνο με τη ΝΔ. Ξέρει το κόμμα του και την εκλογική βάση. Το έφερε όμως διότι το θεωρεί μεταρρύθμιση, αφορά δικαιώματα παιδιών αλλά και ατόμων που έζησαν την απομόνωση και τον εξωστρακισμό.

Ο Σαμαράς και οι 20-25

Ήταν γνωστό ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλούσε και θα ήταν λάβρος κατά του νομοσχεδίου. Άσκησε κριτική και για τα εθνικά και άφησε αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην είναι μέσα στην ολομέλεια για να ακούσει τον πρώην πρωθυπουργό. Ήταν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος που ήταν ο κεντρικός εισηγητής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και αρχιτέκτωνας της νομοθετικής ρύθμισης Αλέξης Πατέλης που έχει παντρευτεί στο Λονδίνο και ζουν στην Αθήνα με τον σύζυγο του. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στα έδρανα της ΝΔ ήταν ελάχιστοι βουλευτές στην ομιλία Σαμαρά. Γύρω στους 20-25. Περισσότεροι ήταν στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ένας λόγος που βουλευτές της ΝΔ που ήταν στο «όχι», κατευθύνθηκαν στην αποχή ήταν για να μην ταυτιστούν με τις θέσεις Σαμαρά και των ακραίων της Βουλής που επιδόθηκαν σε ομοφοβικές αθλιότητες. Βέβαια άλλα ήταν τα επιχειρήματα  του πρώην πρωθυπουργού και άλλα του Βελόπουλου, του Νατσιού και του Στίγκα.

Το κέντρο

Πολλές προσωπικές αιχμές άφησε ο πρώην πρωθυπουργός και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος το κέντρο.
«Δεν είναι “Κέντρο” η κατάργηση της Μάνας και του Πατέρα, δεν είναι “φιλελευθερισμός” να δίνονται παιδιά προς τεκνοθεσία σε… “κοινόβια” » δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν είναι “προοδευτισμός” οι πολυγονεικές οικογένειες». Δεν είναι “εκσυγχρονισμός” η θεωρία των 69 φύλων. Δεν είναι “προαγωγή του Πολιτισμού”, να διαβάζουν παραμύθια Drag Queens σε παιδάκια του Δημοτικού ή του Νηπιαγωγείου.»
Σκληρές εκφράσεις από πολιτικής και κοινωνικής άποψης. Ένα μανιφέστο που δεν θα υιοθετούσε ο Μητσοτάκης.

Βαθύ ρήγμα

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε 20 προσκλήσεις για τα θεωρεία. Εμφανίστηκαν οι καλεσμένοι του και μετά την ομιλία έφυγαν. Τα σενάρια ότι θα μετρούσε τα «όχι» ως έναν δικό του στρατό, τα χαρακτηρίζει σαχλαμάρες. Εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις. Σε κάθε περίπτωση βαθαίνει το ρήγμα Μητσοτάκη – Σαμαρά. «Κανένα σχόλιο» απάντησε το Μαξίμου για την δριμεία επίθεση.

Προς το παρόν μένουν

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί για τον ίδιο είναι θέμα ταυτοτικό. Επέλεξε την αποχή. Γύρω στους 7-8 ήταν και οι υφυπουργοί που ήταν στο «όχι». Από αυτούς οι μισοί ψήφισαν «ναι» και τέσσερις  κινήθηκαν στην αποχή. Η υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα που είναι κόρη παππά, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να τους απομακρύνει τώρα από την κυβέρνηση. Στον επόμενο ανασχηματισμό όμως θα αξιολογηθούν και γι αυτήν την απόφαση τους με το δεδομένο ότι ένα μέλος της κυβέρνησης είθισται να στηρίζει όλες τις επιλογές της.

Τελεσίγραφο

Στο ΣΥΡΙΖΑ το εσωκομματικό πρόβλημα ακούει στο όνομα Πολάκης. Με ανάρτηση του απάντησε στον …Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τον ψάχνει, χειρουργούσε στην Κρήτη συγγενή του. Ανέβασε και φωτογραφίες. Αποκαλύφθηκε ότι το χειρουργείο έγινε στις 13/2. Βέβαια θα μπορούσε να αναφέρει ότι αν ήταν στη Βουλή θα ψήφιζε «ναι» στο νομοσχέδιο. Δεν το έκανε. Επέλεξε την αποχή. Η κόντρα Κασσελάκη – Πολάκη ξεκίνησε όταν ο «αψύς Κρητικός» είπε ότι στα ορεινά που πηγαίνει όλοι του λένε για τα ομόφυλα ζευγάρια. «Η Αριστερά «στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουμε» απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε όποιον διαφωνεί να σηκωθεί όρθιος. Κανείς δεν σηκώθηκε. Ούτε ο Πολάκης. Άλλωστε όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν (για δεύτερη φορά) την πρόταση νόμου που είχε συνταχθεί επί Τσίπρα και προέβλεπε ίσα δικαιώματα όχι μόνο για ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για διεμφυλικά άτομα (τρανσέξουαλ) όσα αυτοπροσδιορίζονται ως τρίτο φύλο κλπ. Άρα και ο Πολάκης υπέγραφε κάτι που δεν πιστεύει. Απών ήταν και ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ξήλωμα ή …μάσκα;

Η Κουμουνδούρου χθες προεξοφλούσε ότι «θα υπάρξουν συνέπειες». Όχι διαγραφή αλλά ξήλωμα του Πολάκη από τη θέση του αρχισυντονιστή των τομέων. Θα φανεί εάν ο Κασσελάκης θα κάνει το βήμα ή αν θα κυριαρχήσει αυτό που έχει ομολογήσει «χωρίς τον Πολάκη και τον Καπνισάκη δεν θα ήμουν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ». Μπορεί να κρυφτεί πίσω από την χειρουργική μάσκα.

Ήλθε φωτογραφήθηκε και έφυγε

Εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάθισε πολύ. Αλλά φωτογραφήθηκε. Ως γνωστόν πάει παντού με τον σωματοφύλακα και τον προσωπικό του φωτογράφο. Χαρακτηριστική ήταν, πάντως, η αποκάλυψη του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου. Δήλωσε στο Bestv ότι όταν πήγε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ότι αν δεν πάει καλά στον πρώτο γύρο θα πάει στον δεύτερο «δεν ήξερε ότι οι ευρωεκλογές είναι ένας γύρος» είπε ο ευρωβουλευτης.

Πονοκέφαλος

Δεν είναι καλά τα νέα και για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Περίπου το ένα τρίτο της Κ.Ο (11 από τους 32) πήγε στην αποχή για ένα θέμα δικαιωμάτων που είχε εγκριθεί από το συνέδριο και συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του. Όταν έρχεται η ώρα της αλήθειας τα πράγματα δυσκολεύουν.Ανάμεσα τους ήταν και η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Θα φανεί εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα την κρατήσει στη θέση της μετά την καθαρή θέση που πήρε. Όλο αυτό το διάστημα δεχόταν πιέσεις να την αλλάξει.

66%

Τα στατιστικά της ψηφοφορίας έδειξαν ότι οι ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν με την ίδια αναλογία. Κατά 66% «ναι».

Νέα Αριστερά

Απώλειες κατέγραψε και η Νέα Αριστερά. Απουσίαζαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, Χουσεΐν Ζεΐμπέκ (Ξάνθης) και Οζγκιούρ Φερχάτ (Ροδόπης) ενώ στην αρχή Χαρίτσης και Ηλιόπουλος υποστήριζαν ότι όλοι οι βουλευτές θα ψηφίσουν ναι.

«Κάηκε» ο Τάκης Γεωργακόπουλος λόγω Viva;

Ο επικεφαλής της JP Morgan Payments Τάκης Γεωργακόπουλος εμφανίζονταν ως ένας από τους υποψήφιους για τη διαδοχή του ισχυρού άνδρα του αμερικανικού ομίλου Τζέιμι Ντίμον. Ο ελληνικής καταγωγής Ντίμον πάει προς την αποστρατεία και έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για τους διαδόχους του. Ο Γεωργακόπουλος είναι και μέλος του Executive Committee της JP Morgan με θητεία στο Λονδίνο και στους μεγάλους πελάτες του ομίλου. Λέτε τώρα να πληρώσει τα προβλήματα που έχει η JP Morgan με τον βασικό μέτοχο της Viva Wallet, τον Χάρη Καρώνη και να χάσει πόντους στη διαδοχή; Ο Τάκης Γεωργακόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που είχαν έρθει στην Αθήνα για τους πανηγυρισμούς μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της Viva μαζί με τον Ντίμον. Τώρα θα τραβάνε και οι δύο τα μαλλιά τους! Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν; Προσοχή! Δεν παίρνουμε θέση στη δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Γνωρίζουμε, όμως, από πρώτο χέρι πως ο Χάρης Καρώνης δεν παραδίδει εύκολα τα όπλα!

Στις 25 Φεβρουαρία στην Ινδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το δεύτερο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία κάνει στις 25 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα ταξιδεύσει για το Νέο Δελχί προκειμένου να συναντήσει τον όμολογό του Ναρέντρα Νταμονταρντάς Μόντι. Ο Μόντι που ήταν πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα συμμετέχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού «Δρόμου του Μεταξιού» που θα συνδέεται την Ινδία με τις αγορές της Ευρώπης και θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στα αντίστοιχα κινεζικά σχέδια. Οι Ινδοί στην επίσκεψη που είχαν κάνει στην Ελλάδα δεν είχαν κρύψει τις προθέσεις τους για πρόσβαση σε ελληνικό λιμάνι. Τότε είχαν κυκλοφορήσει και διάφορες φήμες περί ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) που δεν πουλάει ο Ιβάν Σαββίδης. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό στην Ινδία; Αρκετοί επιχειρηματίες και κάποιοι με σοβαρή παρουσία στον τομέα των logistics.

Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι για ΟΛΘ

Κάποιοι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας υποστηρίζουν, όμως, πως περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει τον ΟΛΘ, στην περίπτωση που αποφασίσει να πωλήσει ο Ιβάν Σαββίδης (που δεν πουλάει, όπως είπαμε!) έχει ένας άλλος ενδιαφερόμενος και όχι οι Ινδοί. Πρόκειται για τον δισεκατομμυριούχο Αριστοτέλη Μυστακίδη που είναι στα μαχαίρια με τον Ιβάν Σαββίδη. Και ο Μυστακίδης δεν είναι ο μόνος που έχει δηλώσει παρών! Υπάρχει και ο Κ. Μπήτρος της H.I.G. Capital που έχει δηλώσει πως στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου του αμερικανικού ομίλου για δημιουργία ενός σχήματος logistic που θα καλύπτει ολόκληρο τον άξονα από την Ελλάδα μέχρι την Γερμανία, θα ήθελε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο ΟΛΘ έχει πλεονεκτήματα γι’ αυτό και υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον.

Το deal Μυστακίδη με ABB που δεν έγινε

Ο Τέλης Μυστακίδης, σε μια από τις σπανιότατες συνεντεύξεις του πριν από λίγους μήνες, είχε επισημοποιήσει το ενδιαφέρον του για την Aegean Baltic Bank (ABB) την οποία ήθελε να μετατρέψει σε ένα μπουτίκ τραπεζικό ίδρυμα, όπως είχε δηλώσει. Τελικά η συμφωνία δεν προχώρησε γιατί υπήρξαν κάποιες αναποδιές. Μία από αυτές συνδέεται με την αλλαγή στάσης ορισμένων μετόχων της τράπεζες οι οποίοι στην αρχή πωλούσαν το ποσοστό τους αλλά μόλις έμαθαν πως ενδιαφέρεται ο Μυστακίδης είπαν πως άλλαξαν γνώμη γιατί ήθελαν να δηλώνουν συνέταιροι του Έλληνα δισεκατομμυριούχου. Όμως ο Μυστακίδης δεν ήθελε συνεταίρους! Ή, για να είμαστε ακριβείς, ήθελε τους δικούς του συνεταίρους, όχι άλλους! Και έτσι η ABB έμεινε στο ράφι.

Στο στόχαστρο των σορτάκηδων νέος στόχος με ελληνικές ρίζες, η Temenos

Ευτυχώς η Quintessential Capital Management (QCM), το αμερικανικό hedge fund που αποκάλυψε διάφορες ελληνικές φούσκες όπως η Folli Follie και η Globo, έχει σταματήσει να ασχολείται με τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν άλλοι που ασχολούνται με εταιρείες που έχουν ελληνικές ρίζες ή ελλαδικό management. Χθες χτύπησε η επενδυτική εταιρεία Hindenburg Research που βύθισε τη μετοχή της ελβετικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού Temenos που είχε μεγαλώσει επί ιδιοκτησίας του Γιώργου Κούκη από τη Χαλκίδα. Σήμερα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Κύπριος Ανδρέας Ανδρέαδης. Η Temenos είχε πριν τη χθεσινή βουτιά κατά 25% κεφαλαιοποίηση στα 7,5 δισ. δολάρια (έχασε δύο δισ. στη χθεσινή συνεδρίαση!) και ετήσια έσοδα ύψους 1 δισ. δολαρίων για το 2023. Η Hindenburg Research την περνάει από γενέες δεκατέσσερες! Σήμερα είναι κρίσιμη ημέρα για την εταιρεία και τους μετόχους της.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button