Κόσμος

Στις κάλπες οι Κροάτες: Ο πρόεδρος της χώρας είναι υποψήφιος εναντίον του πρωθυπουργού του

Η Κροατία διεξάγει σήμερα βουλευτικές εκλογές και στην αναμέτρηση κυριαρχεί η σφοδρή αντιπαλότητα ανάμεσα στον πρόεδρο Ζόραν Μιλάνοβιτς, έναν σοσιαλδημοκράτη φιλικό προς τη Μόσχα, και τον συντηρητικό πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς.

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τη συντηρητική Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) του Πλένκοβιτς να προηγείται του Σοσιαλδημοκρατιού Κόμματος της Κροατίας (SDP) του Μιλάνοβιτς.

Ο Μιλάνοβιτς έκανε ένα μήνα πριν από τις εκλογές την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι θα επιδιώξει τη θέση του πρωθυπουργού ως επικεφαλής του SDP. Ως πρόεδρος, είχε υιοθετήσει δεξιές λαϊκιστικές θέσεις και είχε τοποθετηθεί υπέρ του Κρεμλίνου.

Οι Κροάτες επρόκειτο να πάνε στις κάλπες το φθινόπωρο. Εντούτοις παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Πλένκοβιτς, ο οποίος είχε μικρή μόνο πλειοψηφία στο κοινοβούλιο πριν αυτό διαλυθεί το Μάρτιο, ήθελε με τις πρόωρες εκλογές να ανακόψει ενδεχομένως μια περαιτέρω πτώση της δημοτικότητάς του.

Ο ίδιος έχει δεχθεί πρόσφατα σφοδρές επικρίσεις για τις πολιτικές του στα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, ενώ τον υποστηρίζει μόνο μια μικρή πλειοψηφία βουλευτών. Έκανε προεκλογική εκστρατεία κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι θέλει «να σπρώξει την Κροατία και τον κροατικό λαό στην αγκαλιά της Ρωσίας».

Ο Μιλάνοβιτς, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός από το 2011 ως το 2016, είναι από το Φεβρουάριο 2022 επικριτής της ευρωπαϊκής θέσης εναντίον της ρωσικής εισβολής στη Ρωσία εξηγώντας ότι θέλει να αποφύγει «να συρθεί η χώρα στον πόλεμο».

Η διαφθορά ήταν εξάλλου για καιρό η αχίλλειος πτέρνα του συντηρητικού κόμματος HDZ, υπουργοί του οποίου αναγκάσθηκαν τα τελευταία χρόνια να παραιτηθούν. Ο Μιλάνοβιτς κατηγόρησε τον Πλένκοβιτς ότι είναι ένα «νονός» επικεφαλής «της πιο διεφθαρμένης κυβέρνησης στην ιστορία της Κροατίας».

Ο πρωθυπουργός απάντησε στις επιθέσεις κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, ότι περιφρονεί την πολιτική αρένα και ότι είναι ένας «δειλός».

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7 π.μ. (08:00 ώρα Ελλάδας) για τους 3,7 εκατομμύρια κροάτες ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 7 μ.μ.. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα απόψε.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button