Κόσμος

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας: Πυρά εκατέρωθεν για το oυκρανικό χτύπημα στην Κριμαία

Σε τεντωμένο σχοινί «ακροβατούν» οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά και από τη χθεσινή ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Ρωσία, με πέντε αμερικανικής προέλευσης πυραύλους.  Η Ρωσία κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για απευθείας ανάμειξη και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Το αμερικανικό Πεντάγωνο απάντησε σήμερα ότι η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις στην επιλογή στρατιωτικών στόχων στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε νωρίτερα σήμερα την χθεσινή επίθεση «απολύτως βάρβαρη», κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «σκοτώνουν παιδιά της Ρωσίας» και είπε ότι η Μόσχα θα αντιδράσει απέναντι στην αμερικανική ανάμειξη στην επίθεση.

Επισήμανε τα σχόλια του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πρόσφατα υποσχέθηκε να στοχεύσει χώρες που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ μάλιστα σήμερα κάλεσε την Αμερικανίδα πρεσβευτή για να την ενημερώσει ότι η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο και την Ουάσιγκτον ως εξίσου υπεύθυνες για την επίθεση.

«Η Ουκρανία λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις επιλογής στόχων και διεξάγει τις δικές της στρατιωτικές επιχειρήσεις», ήταν η απάντηση του ταγματάρχη Τσάρλι Ντάιτς, εκπροσώπου του Πενταγώνου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, πρόσθεσε από την πλευρά του ότι η Ουάσιγκτον παρέχει όπλα στην Ουκρανία ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Όμως ο κ. Πεσκόφ είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα τη Δευτέρα ότι «η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, η άμεση εμπλοκή, ως αποτέλεσμα της οποίας σκοτώνονται Ρώσοι άμαχοι, δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες». «Ο χρόνος θα δείξει ποιες θα είναι αυτές», πρόσθεσε.

Χθες, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τέσσερις από τους πύραυλους ATACMS, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, εξοπλισμένοι με κεφαλές διασποράς, καταρρίφθηκαν από συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τα πυρομαχικά ενός πέμπτου εξερράγησαν στον αέρα. Από την επίθεση, ωστόσο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 151 από πτώση συντριμμιών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι Αμερικανοί ειδικοί είχαν ορίσει τις συντεταγμένες πτήσης των πυραύλων με βάση πληροφορίες που είχαν συλλέξει από αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον είναι άμεσα υπεύθυνη για την επίθεση.

«Η ευθύνη για τη σκόπιμη πυραυλική επίθεση σε αμάχους της Σεβαστούπολης βαραίνει πάνω από όλα την Ουάσιγκτον, η οποία προμήθευσε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, και το καθεστώς του Κιέβου, από τα εδάφη του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτό το πλήγμα», ανέφερε το υπουργείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε τον ισχυρισμό κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μινσκ τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το σύστημα «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άμεση συμμετοχή του αμερικανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών δυνατοτήτων».

Τηλεοπτικά πλάνα στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξαν ανθρώπους να τρέχουν από μια παραλία και ορισμένους ανθρώπους να μεταφέρονται με ξαπλώστρες.

Οι διορισμένες από την Μόσχα αρχές στην Κριμαία δήλωσαν ότι συντρίμμια πυραύλων έπεσαν λίγο μετά το μεσημέρι κοντά σε μια παραλία στη βόρεια πλευρά της πόλης της Σεβαστούπολης, όπου ντόπιοι παραθέριζαν.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης είχε πει ότι η αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε μια «επίθεση με πυραύλους», καταστρέφοντας «πέντε εναέριους στόχους». «Αλλά τα συντρίμμια από τους καταρριφθέντες στόχους έπεσαν σε παράκτιες περιοχές», πρόσθεσε.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν το χτύπημα στον απόηχο της επίθεσης, αποκαλώντας την Κριμαία νόμιμο στόχο.

Ο Μιχαϊλο Ποντόλιακ, κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η χερσόνησος ήταν στην πραγματικότητα «ένα μεγάλο στρατιωτικό στρατόπεδο» το οποίο, όπως είπε, είχε «εκατοντάδες άμεσους στρατιωτικούς στόχους, τους οποίους οι Ρώσοι προσπαθούν κυνικά να κρύψουν και να καλύψουν με τους δικούς τους πολίτες».

Οι ΗΠΑ άρχισαν να προμηθεύουν νωρίτερα φέτος την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.

Ο Πούτιν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να υπονομεύσουν την ασφάλεια της ίδιας της Ρωσίας -κάτι που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αρνούνται- και έχει προειδοποιήσει για αυξανόμενους κινδύνους άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button