Κόσμος

ΕΕ: Με καταδίκη του Ιράν, Τουρκία και Κυπριακό, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Την καταδίκη της αεροπορικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, αναμένεται να εκφράσουν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων βλέπει το φως της δημοσιότητας, αναφέρει η ΕΡΤ:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ» αναφέρει, ενώ τονίζεται ότι καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Αύριο Τρίτη 16 Απριλίου στις έξι το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Προσθήκες υπάρχουν στο προσχέδιο και για την Τουρκία. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό με τους ηγέτες να αναμένεται να υπογραμμίσουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού, οι οποίες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας».

Τονίζεται η συνολική διευθέτηση του κυπριακού εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button