Πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο επαναλειτουργίας του Αλκατράζ – Ειδικοί και ιστορικοί εξηγούν

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τραμπ, που μεταδόθηκαν από όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Τσαντ Γκιλμάρτιν είπε πως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών των ΗΠΑ «εργάζεται προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του Αλκατράζ, ώστε να αποτελέσει σύμβολο του νόμου και της τάξης».
Οι φυλακές Αλκατράζ
AP Photo/Jeff Chiu
Ωστόσο, ειδικοί από το χώρο του σωφρονισμού και ιστορικοί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το εάν είναι εφικτό -και βιώσιμο- το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.
«Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα έκανε κάποιος είναι να ρίξει μια ματιά στις υπάρχουσες υποδομές και τα συστήματα για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να διασωθεί. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Όταν πέρασε στην Υπηρεσία Πάρκων το νησί το 1973 και άνοιξε για το κοινό, δεν υπήρχαν λειτουργικές εγκαταστάσεις πουθενά στο νησί. Ακόμη και σήμερα, το νερό έρχεται από την ηπειρωτική χώρα. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει αποχέτευση. Τα σκουπίδια και τα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνονται από το νησί. Πολλά από τα κτήρια που στέκονται είναι επί της ουσίας άδεια κελύφη» λέει στο CNNi o Τζον Μαρτίνι, ιστορικός που έμεινε αρκετά χρόνια στο «Βράχο» ως φύλακας της Εθνικής Υπηρεσίας Πάρκων των ΗΠΑ.

Οι εγκαταστάσεις υγιεινής στο Αλκατράζ είναι κατεστραμμένες
(AP Photo/Jed Jacobsohn)
Και συμπλήρωσε:
«Δεν είμαι κατασκευαστής ή εκτιμητής αλλά θα υπάρχουν πολλά μηδενικά στο ποσό (σ.σ. επαναλειτουργίας)».
«Μη ρεαλιστικό…»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι τοποθετήσεις άλλων ειδικών.
«Για να σας πω την αλήθεια, αρχικά θεώρησα ότι επρόκειτο για αστείο» είπε στο BBC o Χιού Χούργουιτς, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών (BOP).
«Δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο η επισκευή της φυλακής. Θα πρέπει να την γκρεμίσεις και να την ξαναχτίσεις» είπε επίσης ο ίδιος, εξηγώντας ότι υποδομές έχουν πολλά προβλήματα.
«Κάποια κτήρια καταρρέουν και υπάρχουν κελιά στα οποία ένας άνθρωπος ύψους 1.80 δεν μπορεί να σταθεί όρθιος… Δεν έχουν γίνει αναβαθμίσεις ασφαλείας. Δεν υπάρχουν κάμερες. Δεν έχει περίφραξη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι μια φυλακή» δήλωσε ο Χούργουιτς.

Η θέα από κελί του Αλκατράζ
(AP Photo/Jed Jacobsohn)
Με τη σειρά της, η συγγραφέας και ιστορικός με ειδίκευση στο Αλκατράζ, Τζολύν Μπάμπιακ, που έζησε στο «Βράχο» κατά τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας όταν ο πατέρας της ήταν ο διοικητής της φυλακής τονίζει:
«Έχω δύο λέξεις να σας πω: νερό και απόβλητα. Την εποχή που λειτουργούσε η φυλακή, τα απόβλητα τα έριχναν απλά μέσα στον κόλπο. Τώρα θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλη τοποθεσία με πλοία. Δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά ναι, εξάπτει τη φαντασία όλων».
Όταν η έκλεισε η φυλακή του Αλκατράζ το 1963, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών είχε αποκαλύψει ότι η λειτουργία της ήταν τρεις φορές ακριβότερη από οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδιακή φυλακή στις ΗΠΑ. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι τρόφιμα και άλλες προμήθειες έπρεπε να φτάσουν στις εγκαταστάσεις με πλοία.
Διαβάστε επίσης:
Αλκατράζ: Η ιστορία της πιο εμβληματικής φυλακής των ΗΠΑ που θέλει να ανοίξει ξανά ο Τραμπ
Η κινηματογραφική απόδραση από το Αλκατράζ – Τα τούνελ που ανοίχτηκαν με ένα… κουτάλι
Το κόστος για τον εγκλεισμό κάθε φυλακισμένου κυμαίνεται ανάμεσα στα 120 και τα 164 δολάρια στις ΗΠΑ, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το ποσό αυτό θα εκτοξευόταν άνω των 500 δολαρίων για τους κρατούμενους σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα όπως το Αλκατράζ.

Τα κελιά στο Αλκατράζ
(AP Photo/Jed Jacobsohn)
Το υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η φυλακή μπορούσε να στεγάσει περί τους 340 φυλακισμένους συνολικά, κάνει οικονομικά ασύμφορη την επαναλειτουργία της.
Σε ανάλυσή του, το CNNi χαρακτηρίζει το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για το Αλκατράζ «μη ρεαλιστικό», σημειώνοντας ότι θα δαπανηθούν πολλά εκατομμύρια και μάλιστα την ώρα που ο Ίλον Μασκ έχει προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.
«Ο εκσυγχρονισμός της φυλακής, όχι απαραίτητα για τους κρατούμενος, αλλά μόνο και μόνο για να διασφαλιστεί ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα είναι ασφαλείς, είναι ένα τεράστιο εγχείρημα» γράφει το CNNi.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.