Πολιτική

Πόλο: Ήττα από την Ισπανία και δεύτερη θέση για την εθνική στο World Cup

Η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε μία μεγάλη διοργάνωση, καθώς ηττήθηκε 16-14 από την Ισπανία στην Ποντγκόριτσα, στον τελικό του World Cup.

Με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Ουνάι Αγκίρε, που έκανε 16 αποκρούσεις και πέτυχε και γκολ (!), η «ρόχα» διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στο Λος Αντζελες και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αρκέστηκε στη δεύτερη θέση. Είναι το 16ο μετάλλιο της «γαλανόλευκης» σε μεγάλη διοργάνωση (σε επίπεδο ανδρών πάντα), αλλά η κορυφή παραμένει… απάτητη.

Αποφασισμένη και παθιασμένη, η εθνική ήταν καλύτερη στην πρώτη περίοδο, παίζοντας εξαιρετική άμυνα και βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση. Θα μπορούσε να πάρει και μεγαλύτερη διαφορά από το +2 (4-2), όμως λίγο τα δοκάρια, λίγο οι επεμβάσεις του Αγκίρε, κράτησαν τους Ισπανούς κοντά στο σκορ. Το τέταρτο γκολ, μάλιστα, το σημείωσε ο 19χρονος Νίκος Γιαννάτος με πολύ ωραίο αριστερό σουτ σε παίκτη παραπάνω. Οι Ίβηρες αναμενόμενα αντέδρασαν, ισοφάρισαν 4-4 στο ξεκίνημα του δεύτερου οκταλέπτου και πήραν προβάδισμα 8-7, με πέναλτι του Γρανάδος, 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Αργυρόπουλος, όμως, νίκησε με πολύ δύσκολο σουτ τον Αγκίρε και αποκατέστησε την ισορροπία (8-8) στο τέλος του ημιχρόνου.

Η τρίτη περίοδος δεν ήταν καλή για τη «γαλανόλευκη», που «κόλλησε» επιθετικά (σκόραρε μόνο με δύο πέναλτι) και είχε κακές επιλογές, που διευκόλυναν το έργο του Ουνάι Αγκίρε. Οι πρωταθλητές Ευρώπης πέτυχαν ένα σερί 3-0 και ξέφυγαν 12-9, με τον Θοδωρή Βλάχο να αλλάζει τερματοφύλακα, αντικαθιστώντας τον Μάνο Ζερδεβά με τον νεαρό Μάνο Ανδρεάδη. Ο Αργυρόπουλος αξιοποίησε ένα πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαΐδης και μείωσε, ο Ανδρεάδης έκανε διαδοχικές επεμβάσεις σε επιθέσεις της Ισπανίας με αριθμητικό πλεονέκτημα, αλλά η διαφορά παρέμεινε στα δύο γκολ και στο τέλος του οκταλέπτου η εθνική έχασε τον Γενηδουνιά, που χρεώθηκε με τρίτη ποινή.

Ο Αργυρόπουλος έφερε την ελληνική ομάδα σε απόσταση «βολής», πετυχαίνοντας στην κόντρα το 12-11, αλλά ο Σαναούχα απάντησε σε παίκτη παραπάνω, η ελληνική ομάδα έχασε τη δική της ευκαιρία και ο Βαλέρα αποκατέστησε τη διαφορά των τριών τερμάτων (14-11). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν μπόρεσε να αντιδράσει, ο Αγκίρε δεν άφηνε τίποτα να περάσει και έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα, σκοράροντας από το ένα τέρμα στο άλλο, 1΄28΄΄ πριν τη λήξη, σε φάση που ο Θοδωρής Βλάχος είχε περάσει έξτρα παίκτη γηπέδου αντί του τερματοφύλακα (όπως του δίνουν τη δυνατότητα οι νέοι κανονισμοί). Αμέσως μετά, ο γκολκίπερ της Μπαρτσελονέτα είχε μία αψιμαχία με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, με τους διαιτητές να αποβάλλουν αμφότερους με αντικατάσταση, σε ένα σημείο που ο τελικός είχε κριθεί.

 

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την εθνική): 4-2, 4-6, 2-4, 4-4

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 3, Σκουμπάκης, Γκιουβέτσης, Αργυρόπουλος 5, Πούρος, Γκίλλας 2, Καλογερόπουλος 1, Αλαφραγκής, Κάκαρης 2, Νικολαϊδης, Ανδρεάδης, Γαρδίκας, Γιαννάτος 1.

Ισπανία (Νταβίντ Μαρτίν): Αγκίρε 1, Μουναρίθ 1, Γρανάδος 4, Σαναούχα 1, Ντε Τόρο, Βαλέρα 1, Βαλς 1, Καμπάνας 2, Χ. Μπούστος, Ντάουρα 1, Μπιέλ 3, Αλ. Μπούστος 1, Λόριο, Ασένσιο.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ουγγαρία, η οποία νίκησε την Κροατία 18-15 στα πέναλτι (κανονικός αγώνας 14-14), με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα Κριστόφ Τσόμα, που είχε δέκα αποκρούσεις στην κανονική διάρκεια και άλλες δύο στη διαδικασία των πέναλτι.

Τα 16 μετάλλια της εθνικής ανδρών σε μεγάλες διοργανώσεις

Το ασημένιο μετάλλιο στο World Cup, που πήρε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, μετά την ήττα της με 16-14 στον αποψινό τελικό στην Ποντγκόριτσα, είναι το 16ο της ιστορίας της σε μεγάλες διοργανώσεις και το δεύτερο στο συγκεκριμένο θεσμό, μετά το -επίσης ασημένιο- του 1997 στην Αθήνα.

Αυτό όμως που συνεχίζει να λείπει από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι η χαρά της κορυφής, αφού ο σημερινός είναι ο πέμπτος χαμένος τελικός σε ισάριθμες προσπάθειες της ελληνικής ομάδας να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Οι ΗΠΑ το 1997 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, η Σερβία στους Μεσογειακούς του 2018 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, η Ουγγαρία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023 και η Ισπανία στο φετινό World Cup έχουν κόψει το δρόμο προς το χρυσό μετάλλιο στην εθνική, που θα συνεχίσει φυσικά να προσπαθεί, έχοντας ως επόμενο ραντεβού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Σιγκαπούρης, τον προσεχή Ιούλιο.

Αναλυτικά τα 16 μετάλλια της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών σε μεγάλες διοργανώσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (17 συμμ., 0-1-0)

Ασημένιο: 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ (18 συμμ., 0-1-3)

Ασημένιο: 2023

Χάλκινα: 2005, 2015, 2022

WORLD CUP (10 συμμ., 0-2-0)

Ασημένιο: 1997, 2025

WORLD LEAGUE (7 συμμ., 0-0-4)

Χάλκινα: 2004, 2006, 2016, 2021

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ (15 συμμ. 0-1-4)

Ασημένιο: 2018

Χάλκινα: 1951, 1991, 1993, 2023

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button