Ελλάδα

Καιρός: Πότε θα χτυπήσει τη χώρα η κακοκαιρία – Έρχονται επικίνδυνες βροχές

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, με κύριο χαρακτηριστικό την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θα σημειωθούν κατά τόπους βροχές. Επικίνδυνο κύμα κακοκαιρίας περιμένει τη χώρα από αύριο, Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά, θα επηρεάσει την Πέμπτη την Ιταλία, ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Το χρονικό διάστημα που εκτιμάται ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο κ. Μαρουσάκης έγραψε: «με την αφρικανική σκόνη να απομακρύνεται με τη βοήθεια των δυτικών – βορειοδυτικών ανέμων και τον άστατο καιρό να επιμένει προς τα δυτικά και βόρεια θα κυλήσει η σημερινή ημέρα με ένα έντονο και ταυτόχρονα επικίνδυνο κύμα κακοκαιρίας να μας απασχολεί μέσα στην αυριανή ημέρα και από τα δυτικά».

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη, επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους προβλέπεται από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό από τη δυτική Μεσόγειο θα κινηθεί γρήγορα προς τη χώρα μας και θα βαθύνει στο βόρειο Αιγαίο το βράδυ της Παρασκευή.

Τα πιο έντονα φαινόμενα προβλέπονται στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Πιερίας και της Χαλκιδικής, καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα του Σαββάτου, ωστόσο, το βαρομετρικό χαμηλό θα εξασθενήσει γρήγορα κινούμενο ανατολικότερα και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Πλησιάζει αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, ένας αεροχείμαρρος πλησιάζει τη χώρα, που θα προκαλέσει βροχές και ψύχρα, με τη θερμοκρασία να πέφτει έως και 11 βαθμούς, φέρνοντας μέχρι και χιόνια στα ορεινά.

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε, τα 30άρια «θα απέχουν για πολύ καιρό», κάτι που φανερώνει πως ο καιρός θα παραμείνει άστατος για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αεροχείμαρρος είναι ένα «ποτάμι» στην ατμόσφαιρα που μεταφέρει ψυχρές αέριες μάζες απο τον Βόρειο Πόλο μέχρι την Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος αεροχείμαρρος δεν μπορεί να περάσει τον αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί στη Βορειοδυτική Ευρώπη, ακολουθεί ανατολικότερη πορεία και περίπου από το ύψος της Πολωνίας και Δυτικής Ρωσίας στρέφεται νοτιότερα και μεταφέρει τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες μέχρι τη χώρα μας.

Ο αεροχείμαρρος (Jet stream) κινείται γρήγορα σαν ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα πολύ ισχυρών ανέμων σε μεγάλα υψόμετρα. Δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Μοιάζουν με τεράστια ομοαξονικά σωληνωτά «ποτάμια» – ρεύματα αέρος με αυξανόμενη ταχύτητα της κεντρικότερης ροής. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 3.000 μιλίων, το πλάτος τους μεταξύ 100 και 300 μιλίων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1 και 3 μιλίων. Η ταχύτητα των ανέμων εξαρτάται από το σημείο μέσα στον αεροχείμαρρο και την θερμοκρασία.

Σχεδόν πάντα υπερβαίνει τα 92 χιλιόμετρα την ώρα (50 κόμβους), αν και στον πυρήνα των αεροχειμάρρων έχουν κατά καιρούς ανιχνευθεί ταχύτητες άνω των 400 χιλιομέτρων, αλλά όχι στην Ευρώπη. Η κίνησή τους είναι περισσότερο μαιανδρική και για τον λόγο αυτό αποκαλούνται επίσης αερομαίανδροι.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο Σαρωνικό και τα νότια παραθαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.
.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα Δωδεκάνησ τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button