Κόσμος

Σε κρίσιμο στάδιο ο πόλεμος στην Ουκρανία: Η μεγαλύτερη ρωσική προέλαση από τον ιούλιο 2022

Σε κρίσιμο στάδιο εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία , καθώς η αναμονή πέντε μηνών πριν από το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ζημιές που θα γίνουν αισθητές στην πρώτη γραμμή για τους επόμενους μήνες.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την «ξηρασία πυροβολικού» που εμποδίζει την άμυνα της Ουκρανίας από τον Δεκέμβριο για να προωθήσουν το ανατολικό μέτωπο κοντά στην Avdiivka, κάνοντας τη μεγαλύτερη προέλαση από τους πρώτους μήνες του πολέμου, αναφέρει το CNNi.

Η πρόοδος της Μόσχας προκάλεσε προειδοποιήσεις από ανώτερους ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους για πιθανή απειλή για τις γραμμές ανεφοδιασμού και τους κόμβους του Κιέβου στα ανατολικά, οι οποίοι βρίσκονται τώρα επικίνδυνα κοντά στο βεληνεκές ανώτερης ρωσικής δύναμης πυρός.

Τα ζοφερά νέα για την πρόοδο έρχονται πριν από μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα τέλη Μαΐου, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την παρουσία της Ουκρανίας στην περιοχή του Ντόνετσκ και προς την κατεχόμενη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. Η Ρωσία έχει ρίξει τεράστιους πόρους στην αδύναμη ουκρανική άμυνα σε όλο το ανατολικό μέτωπο, επικεντρόνωντας προς τρία βασικά σημεία: το ζωτικής σημασίας στρατιωτικό κέντρο του Pokrovsk, δυτικά της Avdiivka, τα στρατηγικά υψώματα του Chasiv Yar, κοντά στο Bakhmut και το Κουράχοβε στα νοτιοανατολικά.

Στις 17 Φεβρουαρίου, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι είχε αποσυρθεί από την Avdiivka, μια πόλη που μάχεται για μια δεκαετία, μια πόλη όπου η Ρωσία φαίνεται να έχει θυσιάσει εκατοντάδες στρατεύματα για να την καταλάβει. Ωστόσο, η προέλαση της Μόσχας δεν σταμάτησε εκεί. Τις επόμενες 10 εβδομάδες, όπως δείχνει χάρτης του CNN και η ανάλυση της ουκρανικής ομάδας παρακολούθησης DeepStateMap, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αργά χωριά στα δυτικά της Avdiivka, εκμεταλλευόμενες την αποτυχία του Κιέβου να τις προστατεύσει.

Oι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αργά χωριά στα δυτικά της Avdiivka, εκμεταλλευόμενες την αποτυχία του Κιέβου να τα οχυρώσει

CNNi

Μόνο την Κυριακή ο ανώτατος ουκρανός στρατιωτικός διοικητής, Oleksandr Syrskyi, παραδέχτηκε την πτώση μιας σειράς χωριών που οι υφιστάμενοί του επέμεναν επί μέρες να αμφισβητούν. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν σημειώσει, σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, την πιο ουσιαστική και ταχεία πρόοδο κοντά στο Σεβεροντόνετσκ, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button