Οικονομία

ΕΕ: Παράταση για έναν χρόνο στην εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων χωρίς δασμούς

Την παράταση της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων χωρίς δασμούς από την Ουκρανία ενέκρινε η Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα (7.3.2024), απορρίπτοντας τροπολογίες που θα έθεταν περιορισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να συνεχιστεί η αναστολή των δασμών για την Ουκρανία και των ποσοστώσεων μέχρι τον Ιούνιο του 2025, κάτι που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου με 26 ψήφους υπέρ, 10 κατά και μία αποχή.

Ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων αγροτών, η πρόταση εισάγει επίσης ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι οι δασμοί θα επιβληθούν και πάλι, εάν οι εισαγωγές ξεπεράσουν το μέσο επίπεδο του 2022 και του 2023.

Ο στόχος είναι να καθησυχαστούν οι Πολωνοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι έχουν αποκλείσει από τον Νοέμβριο τις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και λένε ότι αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τα φτηνότερα, ουκρανικά, εισαγόμενα προϊόντα.

Η Πολωνία ενδέχεται να επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ουκρανικών σιτηρών και σε άλλα προϊόντα.

Το Κίεβο λέει ότι έχει σταματήσει να εξάγει «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα στην Πολωνία και ότι το 95% των εξαγωγών της Ουκρανίας γίνεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οι εισαγωγικοί δασμοί και οι ποσοστώσεις στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα ήρθησαν το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται ότι θα εγκρίνει την παράταση την επόμενη εβδομάδα και θα ακολουθήσει η τελική υιοθέτησή της από τις χώρες μέλη.

Ευρωβουλευτές από κεντροδεξιά κόμματα, κυρίως από τη Ρουμανία και την Πολωνία, είχαν προτείνει πολλές τροπολογίες, όπου όμως απορρίφθηκαν. Η μεγαλύτερη ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων, η COPA-COGECA, υποστήριξε ότι οι ευρωβουλευτές απογοήτευσαν τους αγρότες, απορρίπτοντας πιθανές βελτιώσεις στο καθεστώς εισαγωγών.

Η Επιτροπή ενέκρινε μια παρόμοια παράταση για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη Μολδαβία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο ΕΕ: Παράταση για έναν χρόνο στην εισαγωγή ουκρανικών αγροτικών προϊόντων χωρίς δασμούς δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button