Οικονομία

Ο πληθωρισμός φτάνει το 70% αλλά η Κεντρική Τράπεζα ελπίζει ότι δεν θα αυξηθεί άλλο

Επιταχύνθηκε για έκτο συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός της Τουρκίας, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές, όπως η αύξηση των μισθών, αντισταθμίζουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 69,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ο ταχύτερος ρυθμός από τα τέλη του 2022 και από 68,5% τον Μάρτιο. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων ήταν να φτάσει ο πληθωρισμός λίγο πάνω από το 70%.

Ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, παρέμεινε σταθερός στο 3,18%. Οι τουρκικές νομισματικές αρχές έχουν δηλώσει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα δεν θα κορυφωθεί μέχρι αυτόν τον μήνα, πριν επιβραδυνθεί στο 36% μέχρι το τέλος του έτους.

Η κεντρική τράπεζα απέχει πιθανότατα μήνες από το να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού. Αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50% από 8,5% τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας μια στροφή μετά από αρκετά χρόνια ακρόασης των εκκλήσεων του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button