Ελλάδα

Ανοσοθεραπεία και καινοτόμα φάρμακα ελπίδα για ογκολογικούς ασθενείς – Μειώνονται οι θάνατοι

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από την ανοσοθεραπεία, τους βιοδείκτες και την εξατομικευμένη θεραπεία για τους ογκολογικούς ασθενείς. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη στο British Medical Journal, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του προστάτη, εμφανίζουν πολύ θετικά ποσοστά ίασης και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ορμονοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία ειδικότερα, ως σύγχρονη και προηγμένη τεχνική στον τομέα της θεραπείας του καρκίνου, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού, αξιοποιώντας την ίδια τη δύναμή του, προκειμένου να αντιμετωπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία ακόμα και επιθετικών μορφών καρκίνου.

Ήδη σήμερα, η ανοσο-ογκολογία βρίσκεται σε ανοδική πορεία και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται στο μέλλον, με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων θεραπείας για ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου και άλλες ασθένειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Data Bridge Market Research, η αγορά της ανοσο- ογκολογίας αναμένεται να φτάσει τα 156.05 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 παγκοσμίως, από τα 28.10 δισ. δολάρια που ήταν το 2022, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 24% για την περίοδο 2023- 2030.

Μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο – Η αισιοδοξία ξεκινά από τη Βρετανία

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Cancer Research UK που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο British Medical Journal, και βάσει έρευνας σε πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 35-69 ετών σε βάθος 25-ετίας (1993-2018), τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο έχουν μειωθεί κατά 37% και 33% σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετρούσαμε περίπου 310 στους 100.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σήμερα είναι περίπου 260 σε κάθε 100.000 ασθενείς κατ’ έτος.

Βάσει της μελέτης, σημαντική μείωση στους θανάτους σε πάσχοντες από καρκίνο του μαστού και του προστάτη -τα δύο πιο συνηθισμένα είδη καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσης ηλικίας- αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ορμονοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία.

Χάριν στα οφέλη της ανοσοθεραπείας αλλά και την αξιοποίηση συνδυαστικών μεθόδων αντιμετώπισης του καρκίνου, ο αριθμός των ατόμων που επιβιώνουν κατά επιπλέον 5 έτη από τη νόσο του καρκίνου και συγκεκριμένα του καρκίνου πνεύμονα, έχει διπλασιαστεί σε περίπου 20% από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και προβλέπεται ότι θα φτάσει το 50% σε 10 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Επιπλέον, και σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου, όπως είναι το μελάνωμα, το ποσοστό επιβίωσης κατά επιπλέον 3 χρόνια, έχει αυξηθεί στο 34% για όσους διαγνώστηκαν με καρκίνο την διετία 2015-2017, σε σχέση με 22% την περίοδο 2010-2012.

Αισιοδοξία και στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (American Cancer Society) περισσότεροι από 4 εκατομμύρια θάνατοι (1991-2021) αποτράπηκαν λόγω μείωσης του καπνίσματος, έγκαιρης διάγνωσης κάποιων μορφών καρκίνου και της προόδου που έχει σημειωθεί σε στοχευμένες θεραπείες και την ανοσοθεραπεία.

Είναι ενθαρρυντικό το ότι οι βελτιώσεις σε πρωτόκολλα θεραπειών και η ανάπτυξη καινοτόμων στοχευμένων θεραπειών και νέων φαρμάκων ανοσοθεραπείας, έχουν διπλό όφελος καθώς αφενός συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας και αφετέρου στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης για τους ασθενείς με καρκίνο.

Συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, για την περίοδο 2011 έως 2017, ο ρυθμός επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο κατά 5 έτη έχει αυξηθεί στο 90% σε σχέση με 75% που ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μελανώματος, για ένα μικρό ποσοστό ασθενών που νοσούν σε στάδιο 4, η σχετική επιβίωση έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί τόσο στη συστηματική θεραπεία με αναστολείς (BRAF/MEK) όσο και στην αξιοποίηση της ανοσοθεραπείας.

Αυξάνονται οι διαγνώσεις με καρκίνο: Η ώρα της έρευνας νέων ανοσο-ογκολογικών φαρμάκων

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το 2022, καταγράφηκαν 20 εκατ. νέες περιπτώσεις νόσησης με καρκίνο παγκοσμίως και περίπου 1 στους 5 ανθρώπους εκτιμάται ότι εμφανίζουν καρκίνο στη ζωή τους. Ωστόσο, οι νέες περιπτώσεις νόσησης με καρκίνο προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 35 εκατ. το 2050, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση 77% σε σχέση με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο αριθμό (20 εκατ.) του 2022.

Συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη, του εντέρου και του μαστού είναι οι τέσσερις πιο διαδεδομένοι και αντιπροσωπεύουν το 43% των νέων περιστατικών καρκίνου σε παγκόσμια κλίμακα.

Ωστόσο, καθώς η έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνικών και ογκολογικών φαρμάκων εξελίσσεται, η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και άλλων νόσων, γεννά θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Ήδη μιλάμε για εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενή, που λαμβάνουν υπόψη τα γονίδια, το περιβάλλον και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ανοσία και την αντίδραση του ανθρώπινου σώματος στην θεραπεία του καρκίνου.

Είτε ως μοναδική θεραπεία είτε σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές, όπως η χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, νέα ανοσο-θεραπευτικά φάρμακα, μπορούν να έχουν σημαντικό θεραπευτικό όφελος, βελτιωμένη απόδοση, μεγαλύτερο προσδόκιμο και ποιότητα ζωής και με λιγότερες παρενέργειες για τον ασθενή.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button