Οικονομία

Άνοδος στην αγορά ομολόγων και υποχώρηση του περιθωρίου κάτω από το 1%

Aνοδικά κινήθηκαν σήμερα (10.5.2024) οι τιμές των ομολόγων με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους. Στην εγχώρια αγορά παρατηρήθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον συμπιέζοντας έτσι το περιθώριο του 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κάτω από το 1%.

Το θετικό κλίμα που επικράτησε στην αγορά τροφοδότησε κατά κύριο λόγο η δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα οποία με σχετική βεβαιότητα προκύπτει ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις 6 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου ότι «η ΕΚΤ θεωρεί εύλογο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι σε θέση να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο». Μάλιστα ορισμένα από τα μέλη του Δ.Σ. εμφανίστηκαν βέβαια για τις προοπτικές, που ορισμένοι ζήτησαν ακόμη και να αρχίσει η χαλάρωση τον Απρίλιο, μια πρόταση που τελικά απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία υποστήριξε ότι θα πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής μέχρι να δοθούν περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς και τις τιμές.

Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν τώρα έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, εκ των οποίων οι δύο μετά τον Ιούνιο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα δημοσιεύει τις νέες οικονομικές προβλέψεις. Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 119 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 62 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,49% από το 3,53% που έκλεισε χθες, έναντι 2,51% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 0,98%. Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0768 δολάρια από το επίπεδο των 1,0785 δολαρίων, που άνοιξε η αγορά.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button