Νύχτα αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη: «Δεν αποκλείεται σεισμός 7,5 Ρίχτερ» – Τα σενάρια των ειδικών

Εκατοντάδες μετασεισμοί (περισσότεροι από 120) παρατηρούνται στο ρήγμα του Μαρμαρά τις τελευταίες ώρες, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ασθενείς ως προς το μέγεθός τους, από 2 έως 4 Ρίχτερ με εξαίρεση το «5άρι» που καταγράφηκε περίπου στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης (23/4). Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος μετασεισμός μετά τα 6,2 Ρίχτερ που καταγράφηκαν στη 1 το μεσημέρι σκορπίζοντας τον πανικό στον κόσμο που έφτασε να πηδάει ακόμη και από τα μπαλκόνια για να γλιτώσει με συνέπεια να σημειωθούν πάνω από 150 τραυματισμοί.
Οι μνήμες στην Κωνσταντινούπολη από τα 6,2 Ρίχτερ του φονικού σεισμού του 1999 που σκότωσε 17.000 ανθρώπους, έχουν ξυπνήσει για τα καλά και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να περάσουν μια νύχτα αγωνίας σε υπαίθριους χώρους.
Η Κωνσταντινούπολη ζει υπό τον φόβο ενός «Μεγασεισμού» καθώς βρίσκεται 20 χλμ από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας και οι Έλληνες ειδικοί κάνουν εκτιμήσεις που δεν αποκλείουν έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό, που θα προκαλούσε μερική ή ολική κατάρρευση εκατοντάδων χιλιάδων κτηρίων.
Εξάλλου, τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία είχε βιώσει τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις και καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, πλέον υπάρχουν τρία σενάρια για το επόμενο διάστημα:
- Το πρώτο σενάριο είναι ο 6,2 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος σεισμός και να ακολουθήσει πλήθος της μετασεισμικής ακολουθίας.
- Το δεύτερο σενάριο ο 6,2 να ήταν προσεισμός και να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό 7 με 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ.
- Το τρίτο σενάριο είναι να έχουμε μία ακολουθία της τάξεως των 6 βαθμών, ώστε να μπορέσει να αποσβεσθεί η ενέργεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Ήταν μικρότερος από αυτόν που περιμέναμε»
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας.
Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στην Νικομήδεια όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα».
Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε σήμερα ήταν μικρότερος από το μέγιστο σεισμό που μπορούσε να δώσει αυτό το ρήγμα: «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έπρεπε να δώσει 7-7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σεισμό, αλλά αυτός ο σεισμός των 6, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος.
Δηλαδή ο 7,5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών να ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες ή μέρες».
Και κατέληξε: «Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Πόλης».
Γκανάς: «Πολύ θετική εξέλιξη»
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, o Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς «έχουμε μια εικόνα που προέρχεται από τα διεθνή σεισμολογικά δίκτυα τα οποία δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια μετασεισμική ακολουθία πάνω στο ρήγμα που έσπασε το μεσημέρι με τον σεισμό των 6,2, η οποία ακολουθία βρίσκεται σε μια διεύθυνση Ανατολή – Δύση, που είναι και το ρήγμα δηλαδή.
Όλη αυτή η ακολουθία εξελίσσεται στη θάλασσα, περίπου 20 χιλιόμετρα νότια των θρακικών ακτών και αυτό εκτιμώ ότι είναι πολύ θετικό νέο, διότι σημαίνει ότι έχουμε εισέλθει σε μία μετασεισμική ακολουθία, που σημαίνει ότι ο 6,2 ήταν μάλλον, με πολλή επιφύλαξη, ο κύριος σεισμός[…] θέλουμε κι άλλα δεδομένα, χρειαζόμαστε ένα εικοσιτετράωρο οπωσδήποτε για να εκτιμήσουμε αν ήταν ο κύριος ή όχι. Αυτή όμως η εξέλιξη είναι πολύ θετική».
Σε άλλο σημείο είπε « αυτό που ξέρουμε είναι ότι το δυναμικό είναι 7,3 συν, πλην 0,2 στην κλίμακα μεγέθους και ξέρουμε ότι σήμερα έσπασε ένα κομμάτι με μέγεθος 6,2. Εάν μείνουμε εκεί είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».
Καραστάθης: «Είχε χρόνια να δώσει μεγάλο σεισμό»
Παράλληλα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «…ήταν μια περιοχή που ανέμεναν οι επιστήμονες ότι θα δώσει κάποιο σεισμό, απλά υπήρχαν μελέτες οι οποίες περίμεναν στη συγκεκριμένη περιοχή αρκετά μεγαλύτερα μεγέθη σεισμού. Η ζώνη του βόρειου κλάδου της Ανατολίας χωρίζεται σε τρία μέρη.
Ο βορειότερος είναι αυτός που έδωσε τον σεισμό, είναι και ο πιο επικίνδυνος. Είναι αυτός ο οποίος δεν έχει σπάσει στο τμήμα του αυτό τις τελευταίες δεκαετίες[…] έχει πάρα πολλά χρόνια να δώσει μεγάλο σεισμό».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «όλες αυτές οι μελέτες που έχουν γίνει θεωρούν ότι έχει δυναμικό πολύ μεγαλύτερο. Άρα ένας σεισμός της τάξης αυτής δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί σίγουρα ως ο κύριος σεισμός αν δεν δούμε και τη συνέχεια».
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.