Κόσμος

«Νιώθω αβοήθητη, τα παιδιά μου κλαίνε από την πείνα» – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη Γάζα

Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αλλά και πολλά παιδιά στέκονται για ώρες στις ουρές με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να γυρίσουν στις οικογένειές τους με κάτι, αν και είναι πολλές οι φορές που δεν το καταφέρνουν.

Ανάμεσά τους η 12χρονη Τζάνα η οποία κρατώντας μια μπανιέρα έχει μια αποστολή: να βρει φαγητό και νερό.

Η Τζάνα είναι υπεύθυνη για την εξεύρεση προμηθειών για τα μέλη της οικογένειάς ρης από τότε που ένας Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε τον μεγαλύτερο αδελφό της πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Η υγεία των γονιών της είναι άσχημη, οπότε τώρα πέφτει πάνω της το βάρος να τους φροντίσει, όπως αναφέρει το CNNi.

«Δεν θέλω να κουραστεί ο πατέρας μου. Γι’ αυτό είμαι δυνατή. Θέλω να είμαι δυνατή, για να μην υποφέρει ο πατέρας μου», δήλωσε η Jana στο CNNi ενώ περίμενε σε μια ουρά σε ένα σημείο διανομής νερού στην πόλη της Γάζας.

«Ο πατέρας μου είναι ηλικιωμένος και έχει καρδιακή νόσο. Αν προσπαθήσει να κουβαλήσει τον κουβά, θα πέσει», πρόσθεσε.

«Μόλις μπορείς να γεμίσεις έναν κουβά, επειδή δεν υπάρχει σωστό σύστημα ουράς, και αν περιμένεις, μπορεί να μην πάρεις τίποτα. Μερικές φορές πρέπει να μείνουμε χωρίς», είπε η Τζάνα.

«Κάθομαι εκεί για ώρες περιμένοντας απλώς να γεμίσω έναν κουβά. Είναι ένα απαίσιο συναίσθημα».

Η κατάσταση έχει γίνει εφιαλτική στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό κάθε βοήθειας πριν από περισσότερες από 11 εβδομάδες. Πρόσφατη έκθεση από τα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι ένας στους πέντε ανθρώπους στη Γάζα αντιμετωπίζει λιμό, καθώς η περιοχή.

Μόλις την Τρίτη (20/5) ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για τη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας Τομ Φλέτσερ είπε ότι 14.000 μωρά θα πεθάνουν σε 48 ώρες αν δεν φτάσει βοήθεια

Όταν ρωτήθηκε πώς κατέληξε ο ΟΗΕ σε αυτόν το αριθμό, ο Φλέτσερ απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες επί τόπου».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Βρισκόμαστε σε σκηνές κάτω από την καυτή ζέστη, παλεύοντας με άδεια στομάχια», μου λέει μια νοσοκόμα στη νότια Γάζα μέσω WhatsApp.

«Τα παιδιά μου κλαίνε από την πείνα. Δεν ξέρω τι να κάνω – ως μητέρα, στέκομαι αβοήθητη. Δεν μπορώ να τα προστατεύσω από τους πυραύλους, ούτε από την πείνα, ούτε από τη ζέστη, ούτε από τα έντομα και τα έρποντα πλάσματα».

Ένας πατέρας δύο παιδιών στο Χαν Γιουνίς γράφει: «Δεν είμαι καλά, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου».

«Ακόμα και το μέγεθος της βοήθειας για το οποίο μιλάνε και για το οποίο ακούμε δεν είναι αρκετό για κανέναν. Δεν είναι αρκετό ούτε για μια ομάδα ανθρώπων. Οι άνθρωποι θα τσακώνονταν γι’ αυτό, ακόμα κι αν ερχόταν, οι άνθρωποι θα τσακώνονταν γι’ αυτό», είπε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην πόλη της Γάζας.

«Δεν αντέχουμε αυτό που συμβαίνει. Έχουμε βαρεθεί. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις πόλεις μας, στα σπίτια μας και στις ζωές μας. Θέλουμε η ζωή να επανέλθει στην κανονικότητα όπως ήταν πριν», πρόσθεσε.

Ένας Παλαιστίνιος στην πόλη της Γάζας είπε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο λέγοντας ότι φορτηγά βοήθειας εισέρχονται στη Γάζα. «Αυτό δεν είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα», τόνισε.

«Οι εκτοπισμένοι σε αυτές τις περιοχές χρειάζονται όλοι φαγητό και υποσιτίζονται. Όταν πηγαίνουμε παιδιά στα νοσοκομεία, οι γιατροί λένε πάντα ότι αυτό το άτομο υποσιτίζεται και ότι χρειάζονται βιταμίνες, φαγητό και νερό», κατέληξε.

«Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να περιγράψω την κατάσταση εδώ, είναι εξαιρετικά άσχημη», λέει ο Αντχάμ, ένας γραφίστας που έχει εκτοπιστεί στην κεντρική Γάζα.

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη τροφίμων. Πέρασα όλη μέρα σήμερα ψάχνοντας για αλεύρι και δεν μπόρεσα να βρω. Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα κάθε μέρα» προσθέτει.

«Ο πόλεμος μας έχει δείξει πράγματα που ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα. Έπρεπε να κάνω πράγματα που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έπρεπε να κάνω σε όλη μου τη ζωή. Είναι σπαρακτικό», τονίζει.

Τι υποστηρίζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο αποκλεισμός, μαζί με μια νέα στρατιωτική εκστρατεία, έχει ως στόχο να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται στον θύλακα. Όμως η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται έτοιμη να αφήσει να εκτυλίσσονται αυτές οι εικόνες, καθώς επανεξετάζει τη σχέση της με το Τελ Αβίβ, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και εντός της χώρας.

Ο Μάικλ Κλάινερ, μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού Νετανιάχου υπεραμύνθηκε της απόφασης του Ισραήλ να αφήνει να περνά ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα χωρίς να γίνεται η διανομή. Σε ερώτηση για τις καταγγελίες του ΟΗΕ ότι η βοήθεια δεν έχει ακόμη διανεμηθεί, η απάντησή του είναι ότι το «κύριο πρόβλημα» είναι ότι η Χαμάς «καταλαμβάνει τα φορτηγά» και ότι το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάσει στον πληθυσμό.

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ

Οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC. Ο Όλμερτ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2006 έως το 2009, τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου διεξάγει «έναν πόλεμο χωρίς σκοπό – έναν πόλεμο χωρίς πιθανότητα να πετύχει οτιδήποτε μπορεί να σώσει τις ζωές των ομήρων».

Η ισραηλινή κυβέρνηση έπρεπε να είναι πιο σαφής ότι «πολεμά τους δολοφόνους της Χαμάς, δεν πολεμάμε αθώους πολίτες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διεθνείς πιέσεις, ύστερα από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου η πίεση «δεν είναι ασήμαντη» αλλά «δεν είναι ακόμη επαρκής», υπονοώντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «ίσως» θα μπορούσε να ανατρέψει την πλάστιγγα υπέρ του Νετανιάχου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Γκολάν με τη σειρά του ανέφερε ότι η χώρα γίνεται «απόκληρος μεταξύ των εθνών» λόγω της προσέγγισης της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα. «Μια λογική χώρα δεν εμπλέκεται σε μάχες εναντίον αμάχων, δεν σκοτώνει μωρά ως χόμπι και δεν θέτει ως στόχο την εκδίωξη ενός πληθυσμού», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Reshet Bet, ο πρώην απόστρατος στρατηγός.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button