Πολιτική

Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Είμαι ενεργός πολιτικά – Δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική

Με την φράση «πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κοινού», ξεκίνησε η συζήτηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Μαγγειριάδη, στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωεκλογές και το διακύβευμά τους και ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Εχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά αλλά το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων με κάποια από αυτά να βγαίνουν πρώτα».

Για την Ελλάδα είπε ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών εκτός από τον ορατό κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα. Να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση να μπορέσει με αξιώσεις να διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. «Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης καταγράψει ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών θα έχει πρόβλημα. 

Για τον ίδιο είπε ότι έχει παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό που έκανα επί 15 χρόνια σε γρήγορους ρυθμούς. Έχει μεγάλη τοξικότητα και φθορά και άγχος. Δεν έχω παραιτηθεί όμως από την πολιτική. «Είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής. Έχουμε φτάσει σε απαξίωση της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο με το Ινστιτούτο».
Για το rebranding είπε: «Δεν ταιριάζει τόσο πολύ στα πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε προϊόντα. Καταλαβαίνω ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο θέλει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο σας προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή».

Για την ελληνική οικονομία είπε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο τα μεγέθη είναι θετικά. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 
«Το μεγάλο ερώτημα», είπε, «είναι αν θέλουμε όχι μόνο να μείνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε Ευρώπη ή να γίνουμε μία χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Ο στόχος μας είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης».

Για την Ευρωπαϊκή Αμυνα τόνισε ότι η έννοια της γεωπολιτικής ασφάλειας προφανώς εξαρτάται και από τις αποτρεπτικές ικανότητες, αλλά κυρίως από τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική.
«Το κρίσιμο θέμα είναι η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ετσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Αμυνας. Η Ευρώπη όμως δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε δύο πολέμους σε Ουκρανία και Παλαιστίνη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι με το κράτος δικαίου και την ειρήνη. Θα περίμεναν να είναι πιο δραστήρια στη διπλβατία για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρέμβαση για την ειρήνη στην Παλαιστίνη.
Δεν λέω πως δεν πρέπει να μας νοιάζει η άμυνα, αλλά να είναι συνυφασμένο με μία στρατηγική στην εξωτερική πολιτική».

Για την Τουρκία είπε ότι η Άγκυρα έχει μια σαφή στρατηγική αλλά δεν είναι σίγουρος για την δική μας πλευρά. Υποστήριξε ότι η πολιτική της αναβλητικότητας δεν θα μας βγάλει πουθενά. Χάνουμε είπε κρίσιμο χρόνο και θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε την δική μας θέση και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. 

Για το βιβλίο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι τον εκπλήσσει ότι ο «μακαρίτης ο Σόιμπλε είχε μια εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από τιο ευρώ. Η Γερμανία έχει τεράστιες ευθύνες για την χρηματοπιστωτική κρίση και η Ελλάδα ήταν ένα μικρό μέρος της». 

Δείτε όλη τη συζήτηση 

To άρθρο Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Είμαι ενεργός πολιτικά – Δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button