Αθλητικά

Η Δώρα Γκουντούρα προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

Η Δώρα Γκουντούρα εξασφάλισε μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά το τέλος του παγκόσμιου Κυπέλλου στο «Ακρόπολις» στο αγώνισμα της σπάθης.

Η Δώρα Γκουντουρά έφτασε τους 174 βαθμούς στην Ολυμπιακή κατάταξη και έχει στα χέρια της την ατομική πρόκριση, ανεξάρτητα από την έκβαση του τελευταίου αγώνα του παγκοσμίου κυπέλλου, στο Σιντ-Νίκλαας του Βελγίου (15-17 Μαρτίου).

Θα είναι η δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή της αθλήτριας του Θανάση Δελενίκα μετά το Τόκιο το 2021 (21η θέση) και η 16η διοργάνωση με ελληνική συμμετοχή στην ξιφασκία. Επίσης, η Ελλάδα θα έχει εκπρόσωπο στο όπλο της σπάθης γυναικών για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση μετά το 2012 (Βασιλική Βουγιούκα), το 2016 (Βασιλική Βουγιούκα) και το 2021 (Δώρα Γκουντούρα).

Η Δέσποινα Γεωργιάδου αντίθετα δεν θα μπορέσει να βρεθεί στο Παρίσι, παρότι βρίσκεται στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης και παρότι είναι η δευτεραθλήτρια κόσμου του 2023. Με το βέλτιστο σενάριο για την ίδια στο Βέλγιο, η αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη μπορεί να φτάσει μέχρι τους 172β., δύο λιγότερους από την Γκουντούρα. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες πρόκρισης στο ομαδικό, υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο ατομικό εισιτήριο για την Ελλάδα σύμφωνα με το ισχύον Ολυμπιακό σύστημα πρόκρισης.

Σύμφωνα με τη διαδικασία Ολυμπιακής πρόκρισης, οι πρώτες 24 θέσεις που θα «κλείσουν» είναι αυτές των αθλητριών των οκτώ ομάδων που θα πάρουν την ομαδική πρόκριση. Τα υπόλοιπα δέκα εισιτήρια θα δοθούν ατομικά και από αυτά τα πρώτα 6 εισιτήρια θα εξασφαλίσουν αυτόματα οι δύο καλύτερες ξιφομάχοι από την Ευρώπη, οι δύο (2) καλυτερες ξιφομάχοι από την Ασία/Ωκεανία, η καλύτερη ξιφομάχος από την Αμερική και η καλύτερη ξιφομάχος από την Αφρική, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της FIE την 1η Απριλίου του 2024.

Χάρη στην βαθμολογία που έχουν ήδη εξασφαλίσει, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Νότια Κορέα, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία θα έχουν σίγουρα ομάδες στη σπάθη γυναικών στο Παρίσι. Η Ουκρανία εξασφάλισε την ομαδική πρόκριση και μαθηματικά, με το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο της Αθήνας. Έφτασε τους 281 βαθμούς και θα προκριθεί, είτε ως η 4η καλύτερη της παγκόσμιας κατάταξης, είτε ως η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα εκτός τετράδας. Με αυτή την εξέλιξη, η Ουκρανή Όλγκα Καρλάν που βρίσκεται στο Νο5 του Ολυμπιακού ράνκινγκ με 165 βαθμούς εξασφαλίζει επίσημα Ολυμπιακή πρόκριση από τα ομαδικά, αν και ήδη ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, της έχει απονείμει ατομική Ολυμπιακή κάρτα εκτός επίσημης διαδικασίας.

Η Γκουντούρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο4 του Ολυμπιακού ράνκινγκ με 174 βαθμούς, πίσω από τη Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ (Νο1, 239β.), τη Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα (Νο2, 188β.) και τη Γαλλίδα Μανόν Απιτί-Μπρουνέ (Νο3, 181β.) που έχουν επίσης εξασφαλισμένη θέση στο Παρίσι από τα ομαδικά. Καταλαμβάνει την πρώτη από τις δύο ευρωπαϊκές θέσεις πρόκρισης, με τις επόμενες Ευρωπαίες χωρίς ομαδική πρόκριση να είναι η έτερη Ελληνίδα, Δέσποινα Γεωργιάδου (Νο6, 148β.), η Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές (Νο7, 147β.) και η Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα (Νο8, 105β.). Η Μαρτίν Πορτουγκές και η Ιλίεβα δεν έχουν περιθώριο να κλείσουν τη διαφορά στο Βέλγιο ώστε να περάσουν και τις δύο Ελληνίδες, συνεπώς η θέση της Ελλάδας στο Παρίσι είναι εξασφαλισμένη.

 

 

 

 

To άρθρο Η Δώρα Γκουντούρα προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button