Μακρόν: Ο Πούτιν να σταματήσει επιτέλους τα ψέματα ότι επιθυμεί ειρήνη

«Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους κατάπαυσης του πυρός ενώ το Κίεβο, η πρωτεύουσα της χώρας, βομβαρδίζεται» δήλωσε σήμερα Πέμπτη (24/4) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η Ρωσία σφυροκόπησε το Κίεβο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 8 άνθρωποι, να τραυματιστούν περισσότεροι από 70 και να προκληθούν σε ζημιές σε κτίρια στη μεγαλύτερη επίθεση κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας από τις αρχές του χρόνου.
Μιλώντας από την πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο, όπου πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη, ο Μακρόν τόνισε πως ελπίζει «ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσει επιτέλους να λέει ψέματα» όταν ισχυρίζεται ότι επιθυμεί «ειρήνη» ενώ συνεχίζει να βομβαρδίζει την Ουκρανία.
«Για την Ουκρανία, υπάρχει μόνο μία απάντηση που περιμένουμε: συμφωνεί ο πρόεδρος Πούτιν σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός;» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας πως, αντιμέτωποι με τις δυσκολίες τερματισμού των εχθροπραξιών, «η οργή των Αμερικανών δεν πρέπει να στρέφεται μόνο σε ένα άτομο: στον Πρόεδρο Πούτιν».
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης, ότι «η θέση της Γαλλίας είναι μία και αμετάβλητη υπέρ της κυριαρχίας των λαών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών».
Αναφερόμενος σε αμερικανική πρόταση για μια ειρηνευτική λύση στο ουκρανικό, ο Μακρόν δήλωσε πως το καθεστώς της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, «δεν αποτελεί ζήτημα τώρα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι αυτό το έδαφος έχει ήδη «χαθεί» για το Κίεβο, «περιγράφει μια de facto κατάσταση», είπε ο Μακρόν: «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε τα πάντα (στη Ρωσία); Όχι». Το ζήτημα του καθεστώτος της χερσονήσου δεν τίθεται «σε καμία περίπτωση τώρα και δεν είναι στο χέρι μας να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε παράλληλα πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι μια αρχή που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Μια αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου προβλέπει μεταξύ άλλων de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.