Πολιτική

Φιλτράρονται 110.000 στόχοι των υπηρεσιών του Δημοσίου μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Στο νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των Διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου αλλά και στην αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία ήδη συνδράμει στον καθορισμό της στοχοθεσίας στο Δημόσιο αναφέρθηκε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ως προς το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των φορέων του Δημοσίου η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί έλεγαν ότι ο νόμος αυτός δεν θα εφαρμοστεί, λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφισή του και συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πρώτο τεστ δεξιοτήτων υπό το ΑΣΕΠ για όλους τους υποψήφιους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

«Έγινε λοιπόν το τεστ και ακούω κριτική ότι τα θέματα ήταν δύσκολα. Το ζήτημα είναι τι δημόσιο θέλουμε. Θέλουμε ένα δημόσιο που θα έχει τους καλύτερους; Που θα παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στον Πολίτη; Είχαμε δεσμευθεί για ένα καλύτερο Δημόσιο και ένας σημαντικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας, για την οποία είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι και αυτός. Θα βάλουμε τη μπάρα ψηλά. Ας μας ασκήσουν κριτική ότι βάλαμε την μπάρα πολύ ψηλά» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συμμετοχή των υποψηφίων στο τεστ δεξιοτήτων, επισήμανε ότι παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις ορισμένων, αυτή ανήλθε σε ποσοστό 94%.

Προανήγγειλε δε, ότι αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί και στους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου το επόμενο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι αυτή αφορά σε 600 περίπου υψηλόβαθμες θέσεις σε φορείς του Δημοσίου.

«Το γεγονός ότι ψηφίστηκε και πλέον υλοποιείται σε 3 μήνες μόλις μία διαδικασία αξιοκρατική η οποία στόχο έχει να βρει τους καλύτερους στέλνει ένα σήμα. Είναι μία πολύ μεγάλη τομή που αφορά στην αντίληψη μας για το Δημόσιο. Είναι κάτι που δουλεύουμε με την υφυπουργό την κα Χαραλαμπογιάννη έχει να κάνει με μία νέα αντίληψη σε σχέση με το Δημόσιο, πως θα είμαστε πιο απαιτητικοί σε σχέση με το Δημόσιο και πως εν τέλει το Δημόσιο θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες» τόνισε.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο νέο σύστημα στοχοθεσίας στο Δημόσιο.

«Υπάρχει πλέον σε εφαρμογή το νέο σύστημα στοχοθεσίας στο Δημόσιο. Οι προϊστάμενοι όλου του Δημοσίου καλούνται στις αρχές του έτους να θέσουν τους στόχους για τη χρονιά. Ένα μέρος της αξιολόγησης εξαρτάται από τι στόχους έχεις θέσει και αν έχεις εκπληρώσει τέτοιους στόχους. Διαπιστώσαμε ότι πολλές φορές, οι στόχοι που ετίθεντο δεν ήταν πραγματικοί στόχοι, ήταν περιγραφή αρμοδιοτήτων.

Η υπουργός εξήγησε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο φιλτράρει πάνω από 110.000 στόχους και βλέπει αν αυτοί είναι στόχοι ή αν είναι απλές περιγραφές αρμοδιοτήτων. «Βλέπει αν έχει ποσοτικά στοιχεία, βλέπει αν είναι αρκετά συγκεκριμένοι και δίνει ανατροφοδότηση στον προϊστάμενο».

Σύμφωνα με την κα Κεραμέως, η εφαρμογή αυτή υποδεικνύει στον προϊστάμενο τυχόν παραμέτρους που απουσιάζουν από τον στόχο «Του λέει για παράδειγμα: λείπει το ποσοτικό στοιχείο, δεν λες αύξηση κατά πόσο, δε λες πως θα βελτιωθεί η παρεχόμενη υπηρεσία».

Όπως είπε η υπουργός, το εργαλείο αυτό στοχεύει αφενός στην αποτελεσματικότερη στοχοθεσία και αφετέρου δρα εκπαιδευτικά προς τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Στόχος μας είναι πώς θα βελτιώνεται και θα εξελίσσεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας» ανέφερε».

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο, η υπουργός σημείωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 60.000 εγγραφές από 107 διαφορετικές χώρες γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της επιστολικής ψήφου. «Έχεις ήδη το δικαίωμα ψήφου. Μπορεί η Πολιτεία να σε διευκολύνει στην άσκηση αυτού του δικαιώματος; Και έναν πολίτη να εξυπηρετήσουμε είναι μεγάλο κέρδος, είναι θέμα Δημοκρατίας». 

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button