Ελλάδα

Κικίλιας: Μικρές αναζωπυρώσεις στην Κερατέα, κανένα ενεργό μέτωπο στη Σταμάτα

Σε έναν απολογισμό της κατάσταση που επικρατεί στα δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα που περιόρισε αισθητά η Πυροσβεστική, αλλά και τα δεκάδες άλλα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.    

Στη ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής ανέφερε πως η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς στην Κερατέα υπάρχουν μόνο μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Επίσης, ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα παραμείνουν σε επιφυλακή και στις δύο περιοχές της Αττικής όλο το βράδυ. Συνολικά επιχείρησαν 288 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη και ομάδες δασοκομάντο, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Στη Σταμάτα επιχείρησαν 22 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δυο συντονιστικά, με τις προσπάθειες να εστιάζουν στο να μην ξεφύγει η φωτιά από τον οικισμό Γαλήνης προς τον Διόνυσο. Νωρίτερα, τα εναέρια μέσα είχαν συμβάλει τα μέγιστα για να μην φτάσει η φωτιά από την Κερατέα στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου.

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Σήμερα στην Αττική αντιμετωπίστηκαν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και επεκτάθηκαν ταχύτατα λόγω των σφοδρών ανέμων σε Κερατέα και Σταμάτα.

Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ στη Σταμάτα δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Στις πυρκαγιές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες 288 πυροσβέστες, 18 ομάδες δασών κομάντος, 80 οχήματα, 13 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, καθώς και δεκάδες μηχανήματα έργου και υδροφόρες που διέθεσαν η Περιφέρεια Αττικής, οι δήμοι και το ΓΕΕΘΑ.

Οι επίγειες δυνάμεις θα παραμείνουν στο πεδίο όλο το βράδυ, συνεχίζοντας το έργο της κατάσβεσης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας, τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και στον Βαγγέλη Κουντουρά, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, που βρίσκονταν μαζί μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση Πιο πάνω από τρία εικοσιτετράωρα προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Και όμως σήμερα μόνο είχαμε 12 το μεσημέρι τη φωτιά στην Κερατέα, τρεις παρά τέταρτο στη Λαμία, τέσσερις και πέντε στο Αγρίνιο, τέσσερις και τέταρτο στη Σταμάτα, πέντε και είκοσι στην Κόρινθο.

Οκτώ παρά τέταρτο στο Δίστομο, οκτώ παρά δέκα στον Ασπρόπυργο.

Οκτώ παρά πέντε στο Ντράφι.

Οκτώ και είκοσι στην Ηλεία.

Ακόμα και στο Φιλοπάππου, στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο.

Τραγωδία με νεκρό στη Σταμάτα

Ωστόσο, η φωτιά στη Σταμάτα πήρε διαστάσεις τραγωδίας, καθώς ένας 45χρονος κάτοικος πέθανε ανακοπή καρδιάς έχοντας εισπνεύσει καπνούς.

Σπίτια έχουν καεί στη Σταμάτα και αρκετά περισσότερα (τουλάχιστον 12) στην Κερατέα. Οι επιχειρήσεις περιελάμβαναν πολλές εκκένωσης οικισμών, ενώ αργά το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση σε εστίες φωτιάς που έμοιαζαν υπό έλεγχο κυρίως από.

Η χειρότερη είδηση ήρθε δυστυχώς από τη φωτιά στη Σταμάτα, όπου ένας κάτοικος – ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ΕΚΑΒ- τελικά άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς. Παράλληλα υπάρχει ένας ακόμη 30χρονος τραυματίας που έχει μεταφερθεί στο ΚΑΤ.

Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ η φωτιά φάνηκε να τίθεται υπό έλεγχο και στα δύο μέτωπα και αφού νωρίτερα απειλούσε ακόμη περισσότερα σπίτια, καθώς οι φλόγες στη Σταμάτα έφτασαν στη συμβολή των οδών Πευκών και Μοναστηρίου, όπου δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Η φωτιά στην Κερατέα είχε ξεσπάσει λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι της Κυριακής )(30/6) καίγοντας δασική έκταση που παράλληλα βρισκόταν και κοντά σε οικισμούς. Λίγο αργότερα, η φορά των ανέμων έστρεψε το μέτωπο στους πρόποδες του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου και όλες οι προσπάθειες εστίασαν στο να μην περάσει η φωτιά από τον λόγο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Πυροσβεστική: Η δυσκολότερη μέρα που αντιμετωπίσαμε

Μετά τη Συντονιστική Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, στις 18:30 προχώρησε σε νεότερη ενημέρωση για τα μέτωπα των πυρκαγιών, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.

Από αύριο, 1η Ιουλίου, μπαίνουμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. Είναι απαραίτητη η προσοχή όλων μας. Οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button