Bloomberg: «Παγίδα» Τραμπ στην Κίνα μέσω κρατών που ζητούν deal για τους δασμούς

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ασκήσει πιέσεις στα κράτη που ζητούν διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, να περιορίσουν το εμπόριο με την Κίνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ότι το Πεκίνο δεν θα βρει διεξόδους για να παρακάμψει τους δασμούς του Τραμπ, πρόκειται να ζητήσουν από δεκάδες κράτη που επιδιώκουν μειώσεις ή εξαιρέσεις από τους φόρους εισαγωγής να λάβουν μέτρα περιορισμού της παραγωγικής δύναμης της Κίνας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ σκέφτονται να ζητήσουν από εκπροσώπους άλλων χωρών να επιβάλουν τους λεγόμενους «δευτερογενείς δασμούς» στις εισαγωγές από ορισμένες χώρες με στενούς δεσμούς με την Κίνα.
Οι ΗΠΑ θέλουν επίσης οι εμπορικοί εταίροι να αποφεύγουν να «απορροφούν πλεονάζοντα αγαθά» από την Κίνα, δήλωσαν άλλες πηγές στο πρακτορείο. Παράλληλα, μπορεί επίσης να τεθούν στο τραπέζι και άλλες παραχωρήσεις που θα αφορούν στην Κίνα.
Στο πλαίσιο αυτό, Μεξικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη χώρα τους να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, σύμφωνα με πηγή κοντά στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, με την κίνηση αυτή, η ομάδα του Αμερικανού προέδρου φαίνεται να θέλει να αξιοποιήσει μακροχρόνιους εταίρους για να περικυκλώσει την Κίνα και να αυξήσει την πίεση στο Πεκίνο να αλλάξει τις οικονομικές πρακτικές του.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει καρπούς – ορισμένοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε αρχικές συζητήσεις με τις ΗΠΑ έχουν αμφιβολίες σχετικά με την πιθανότητα να γίνουν συμφωνίες για τους δασμούς.
Ο ίδιος ο Τραμπ εξέφρασε την ιδέα αυτή πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στο Fox News, όταν ρωτήθηκε αν θα ανάγκαζε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να επιλέξουν μεταξύ της κινεζικής Belt and Road και των αμερικανικών επενδύσεων.
«Ίσως θα έπρεπε να το κάνουν αυτό», είπε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών της ιδέας είναι ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο οποίος παίζει κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες μετά την ανακοίνωση της 90ήμερης παύσης στην επιβολή υψηλότερων δασμών σε περίπου 60 εμπορικούς εταίρους, εκτός της Κίνας.
“Υπήρξαν καλοί στρατιωτικοί σύμμαχοι, αλλά όχι τέλειοι οικονομικοί σύμμαχοι”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην διαχειριστής hedge fund για ορισμένους παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ. Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνιών και «τότε μπορούμε να προσεγγίσουμε την Κίνα ως ομάδα».
Ασία και Ευρώπη στο σχέδιο Τραμπ
Ωστόσο, για να πετύχει το σχέδιο «περικύκλωσης», ο Τραμπ θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι χώρες της Ευρώπης και της Ασίας που διστάζουν να περιορίσουν δραστικά τις συναλλαγές με την Κίνα, θα δεχθούν να το πράξουν. Η απόφαση του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς τόσο σε φίλους όσο και σε εχθρούς έχει επίσης προκαλέσει ορισμένες ξένες πρωτεύουσες να μην βλέπουν πλέον τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο σύμμαχο.
Οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού του Πεκίνου θα μπορούσε να αφορά και συνομιλίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, τις οποίες αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν κατηγορήσει ότι λειτουργούν ως προέκταση της κινεζικής παραγωγικής δύναμης.
Χώρες όπως το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη διαθέτουν εγκαταστάσεις που χρησιμεύουν ως σημεία τελικής συναρμολόγησης για προϊόντα που κατασκευάζονται με κινεζικά εξαρτήματα.
Ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ για το εμπόριο, έχει πει ότι η Κίνα στέλνει αγαθά μέσω του Βιετνάμ για να αποφύγει τους δασμούς μέσω μιας πρακτικής που ονομάζεται transshipment, αποκαλώντας τη χώρα αυτή «αποικία της κομμουνιστικής Κίνας».
«Από τη δική μας πλευρά, θέλουμε να αποφύγουμε το transshipment. Και από την πλευρά τους, νομίζω ότι θέλουν να αποφύγουν το dumping. Διότι αυτά τα κινεζικά προϊόντα θα καταλήξουν κάπου. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν πολλές πιέσεις αν η μεγαλύτερη εξαγωγική τους αγορά αποκοπεί», δήλωσε ο Μπέσεντ αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.
Ο Μπεσέντ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε και την ΕΕ κατά της στροφής προς την Κίνα εν μέσω του παγκόσμιου οικονομικού χάους που εξαπέλυσαν οι δασμοί του Τραμπ.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κέρπο τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να διατηρεί σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Η Κίνα πρέπει να είναι «στρατηγικός εταίρος» για την ΕΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη μετά τη συνάντησή του με τον Μπέσεντ.
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.