«Κίνηση ματ» από Πούτιν για τη λήξη του πολέμου – Ο ρόλος της Κριμαίας και η νέα πρόταση Τραμπ

Στο μεταξύ, αύριο ξεκινούν νέες διπλωματικές διεργασίες στο Λονδίνο με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, συμβούλων από τις ΗΠΑ αλλά και της λεγομένης «συμμαχίας των προθύμων», ενώ προβλέπεται κρίσιμη εβδομάδα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ζητά ξεκάθαρη απάντηση για την παύση των ρωσικών χτυπημάτων σε πολιτικές υποδομές, ενώ ο Πούτιν φαίνεται πως πρότεινε να σταματήσει την εισβολή του στην Ουκρανία κατά μήκος των γραμμών του μετώπου, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρουν οι Financial Times.
«Εκεχειρία» με αντάλλαγμα τα κατεχόμενα
Ειδικότερα, ο Πούτιν φέρεται να είπε στον Στιβ Γουίτκοφ, τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, στη συνάντηση που είχαν αυτόν τον μήνα στην Αγία Πετρούπολη, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της σε εκείνες τις περιοχές των τεσσάρων εν μέρει κατεχόμενων ουκρανικών επαρχιών που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, προσθέτει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος.
Σημειώνεται ότι ο Γουίτκοφ πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία για συνομιλίες με τον Πούτιν αυτήν την εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ. «Ελπίζουμε ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» στο θέμα της Ουκρανίας, είπε η εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, τόσο απέναντι στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία, επειδή δεν προχωρά η προσπάθειά του να τερματίσει τον πόλεμο.
Η πρόταση της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται ότι προτείνουν να αναγνωριστεί η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και να «παγώσουν» οι γραμμές του μετώπου με την Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αναφέρει παράλληλα η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις.
Πάντως, δεν είναι σαφές εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει επισήμως την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προσθέτουν οι
οι Financial Times.
Οι προτάσεις των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκαν στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνουν η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει επίσημα την προσαρτημένη Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τελικά να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας βάσει μιας μελλοντικής συμφωνίας, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα θα τερματίσει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία σε μια περίοδο που ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει ορμή στο πεδίο της μάχης και σημαντικά πλεονεκτήματα στο μέγεθος των στρατευμάτων και σε οπλισμό.
Άνθρωποι που έχουν γνώση επί του θέματος, δήλωσαν ότι ο Πούτιν θα ήταν έτοιμος να υποχωρήσει στο προηγούμενο αίτημά του για πλήρη έλεγχο των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών -Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια- εάν οι ΗΠΑ έκαναν ευρύτερες γεωπολιτικές παραχωρήσεις στη Μόσχα, όπως να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο στην Κριμαία και να απαγορεύσουν την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ελπίζουν να κερδίσουν εγγυήσεις ασφαλείας και προγράμματα ανοικοδόμησης για την εμπόλεμη χώρα σε αντάλλαγμα για οποιεσδήποτε τέτοιες εδαφικές παραχωρήσεις, προσθέτει η εφημερίδα.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που έχουν ενημερωθεί για τις αμερικανικές προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος προειδοποίησαν ότι ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την κίνηση «καλής θέλησης» ως δόλωμα για να παρασύρει τον Αμερικανό πρόεδρο στην αποδοχή των υπόλοιπων ρωσικών απαιτήσεων και να τις επιβάλει στην Ουκρανία ως τετελεσμένα γεγονότα.
Το ρίσκο της Κριμαίας
Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι αμερικανικές προτάσεις περιλαμβάνουν ορισμένες ιδέες με τις οποίες συμφωνεί το Κίεβο και άλλες με τις οποίες δεν συμφωνεί.
Σημειώνεται ότι πιθανή αναγνώριση από την πλευρά των ΗΠΑ ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών που απαγορεύουν την απόκτηση εδαφών μέσω της χρήσης βίας.
Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα, ενώ έχει διαμηνύσει ότι η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ νομικά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν αντισυνταγματική.
Εξάλλου, μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε σημαντική νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εδώ και καιρό επιδιώκει διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν έχει αρνηθεί να αποδεχθεί την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας από τη Μόσχα να σταματήσει τα πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές.
«Η πρότασή μας να σταματήσουν τα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές παραμένει επίσης στο τραπέζι. Αυτό που χρειάζεται είναι ειλικρινής ετοιμότητα από τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο Ζελένσκι στο X.
«Δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρξουν αδιέξοδα από την ουκρανική πλευρά» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Στο μεταξύ, η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.