Οικονομία

«Άνοιγμα» της Κίνας στις ΗΠΑ: «Συνομιλίες εάν δείξουν σεβασμό»

Η Κίνα θέλει να δει μια σειρά από βήματα από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτού συμφωνήσει σε εμπορικές συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης μεγαλύτερου σεβασμού, περιορίζοντας τα υποτιμητικά σχόλια των μελών του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

Άλλες προϋποθέσεις περιλαμβάνουν μια πιο συνεπή θέση των ΗΠΑ και μια προθυμία να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Κίνας γύρω από τις αμερικανικές κυρώσεις και την Ταϊβάν, δήλωσε άτομο κοντά στην κινεζική κυβέρνηση το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Το Πεκίνο θέλει επίσης οι ΗΠΑ να ορίσουν ένα πρόσωπο αναφοράς για τις συνομιλίες, το οποίο θα έχει την υποστήριξη του προέδρου και θα μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία μιας συμφωνίας που θα μπορούν να υπογράψουν ο Τραμπ και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ όταν συναντηθούν, δήλωσε το πρόσωπο αυτό.

Η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να βρουν τρόπο να αποφύγουν έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Ο Τραμπ απείλησε σήμερα (16.4.2025) την Κίνα με δασμούς 145% στα περισσότερα αγαθά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προκαλώντας το Πεκίνο να προβεί σε αντίποινα και απειλώντας να εξαλείψει το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Το γουάν κέρδισε 0,2% έναντι του δολαρίου στον απόηχο της έκθεσης. Το αυστραλιανό δολάριο, ένα νόμισμα – πρότυπο της Κίνας, σημείωσε επίσης άνοδο 0,5%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη S&P 500 μείωσαν τις απώλειες από 1,6% στη σημερινή συνεδρίαση.

Η ταχεία επίθεση των αμερικανικών δασμών έχει προκαλέσει ευρεία δημόσια υποστήριξη στην Κίνα για αντίποινα, δίνοντας στον Σι ένα πολιτικό κίνητρο για να αποκρούσει τις επανειλημμένες απαιτήσεις του Τραμπ για τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Αμερικανός ηγέτης κάλεσε την Τρίτη εκ νέου την Κίνα να τον προσεγγίσει προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εμπορικού αγώνα. 

Δεν είναι σαφές τι θα προκαλέσει μια σημαντική ανακάλυψη για να κινηθούν οι συνομιλίες. Ενώ και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις, ο Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει αμέσως τον Σι στο τηλέφωνο, ενώ η Κίνα θέλει κάθε συζήτηση μεταξύ των ηγετών να παράγει ένα σαφές αποτέλεσμα.

Ακόμη και τότε, αν συμφωνήσουν στη διαδικασία, εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μοιάζει οποιαδήποτε συμφωνία. Οι απαιτήσεις του Τραμπ παραμένουν ασαφείς και τα επίπεδα των δασμών στην Κίνα θα πρέπει να παραμείνουν υψηλά για να επιτευχθεί ο στόχος του για εξισορρόπηση του εμπορίου και προσέλκυση κατασκευαστών στις ΗΠΑ. 

Η Κίνα επιθυμεί επίσης οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της για την εθνική της ασφάλεια, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν, δήλωσε το άτομο. Το Πεκίνο διεκδικεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς του και έχει δεσμευτεί να λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει αυτές τις αξιώσεις.

Η Κίνα δεν θα προβεί σε προκλητικές ενέργειες στην Ταϊβάν, δήλωσε επίσης το ίδιο άτομο, αλλά θα απαντήσει εάν προκληθεί. Τέλος, το Πεκίνο θέλει επίσης οι ΗΠΑ να ορίσουν ένα πρόσωπο που θα επιβλέπει τις συνομιλίες, δήλωσε το πρόσωπο. Η Κίνα δεν έχει καμία προτίμηση για το ποιος είναι αυτός, αλλά θέλει το πρόσωπο να μιλάει και να ενεργεί σαφώς με την εξουσία του Τραμπ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατανοούν επίσης ότι ο Τραμπ μπορεί να θέλει να ηγηθεί προσωπικά των διαπραγματεύσεων, δήλωσε το πρόσωπο. Αν και το Πεκίνο θα κολακευόταν από το γεγονός ότι ο Τραμπ θέλει να επενδύσει το χρόνο του σε τέτοιες συζητήσεις, δήλωσε το άτομο, η Κίνα πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συνομιλίες είναι να τις επιβλέπουν αξιωματούχοι που θα ορίσουν οι δύο πρόεδροι.

«Δύσκολος» δρόμος μπροστά

Ενώ τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ πιθανώς επιθυμούν να δουν τους δασμολογικούς συντελεστές να μειώνονται λόγω της εγχώριας πίεσης, οι διαπραγματεύσεις είναι «απίθανο να οδηγήσουν σε ουσιαστική αποκλιμάκωση», δήλωσε η Michelle Lam, οικονομολόγος της Societe Generale SA για την ευρύτερη Κίνα.

«Η Κίνα αναζητά σεβασμό, συνέπεια και ένα πρόσωπο αναφοράς», δήλωσε η ίδια. Έτσι, τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ για το αν μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι δύσκολο – ειδικά αν ο στόχος είναι να περιοριστεί η άνοδος της Κίνας».

Σύμφωνα με το πρόσωπο, η πιο σημαντική προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συνομιλίες είναι ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή η δέσμευση θα διεξαχθεί με σεβασμό.

Ενώ ο πρόεδρος ήταν σχετικά ήπιος όταν μιλούσε δημοσίως για τον Σι, άλλα μέλη της κυβέρνησής του ήταν πιο γερακίστικα, αφήνοντας τους αξιωματούχους στο Πεκίνο αβέβαιους για τη θέση των ΗΠΑ, είπε το άτομο. Όποια και αν ήταν η κατάσταση στην πρώτη θητεία του Τραμπ, οι αξιωματούχοι στο Πεκίνο πιστεύουν ότι έχει πλέον τεράστιο έλεγχο σε αυτή τη διοίκηση, δήλωσε το άτομο. Ως αποτέλεσμα, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν αιχμηρές δηλώσεις για την Κίνα και ο Τραμπ δεν αποκηρύσσει αυτές τις απόψεις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποθέσει ότι ο πρόεδρος επιδοκιμάζει τις θέσεις τους, είπε το άτομο.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button