Υγεία

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής- Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση 

Η αορτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος η οποία μεταφέρει το αίμα και το οξυγόνο στα διάφορα όργανα, τα άνω και τα κάτω άκρα.

Όταν  η διάμετρος της αορτής μεγαλώσει πέραν του φυσιολογικού, συνήθως περισσότερο από 3 εκατοστά, λέμε ότι η αορτή έχει ανευρυσματική διάταση ή πιο απλά ανεύρυσμα αορτής. Παρόμοια ανευρύσματα μπορούν να δημιουργηθούν στη θωρακική αορτή, όπως και στις λαγόνιες αρτηρίες, οι οποίες λαμβάνουν το αίμα από την κοιλιακή αορτή και το κατευθύνουν στην πύελο και τα κάτω άκρα.

Ο Dr Γεώργιος Τζαβέλλας, MD, MSc, FACS, FSVS, ο οποίος εξειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία των αγγειακών παθήσεων, μιλά στον Nίκο Ευαγγελάτο και το newsit.gr για την κατάλληλη αντιμετώπιση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. 

Αίτια και παράγοντες που οδηγούν στο ανεύρυσμα

Οι κυριότεροι παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη ανευρύσματος είναι:

  • το κάπνισμα
  • η αρτηριακή υπέρταση
  • η αθηροσκλήρυνση
  • η κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, γι’ αυτό και ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να ελέγχονται για ανεύρυσμα.

Άλλες αιτίες αποτελούν οι λοιμώξεις, οι φλεγμονώδεις αντιδράσεις, τα αυτοάνοσα νοσήματα και το τραύμα.

Διάγνωση

Τα τελευταία χρόνια με τον προληπτικό υπερηχογραφικό έλεγχο σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, η ανευρυσματική νόσος της κοιλιακής αορτής μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα. Ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, ιδιαίτερα με ιστορικό καπνίσματος, πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Επίσης, εάν κάποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού με ανεύρυσμα αορτής θα πρέπει να υποβάλλεται σε υπερηχογραφικό έλεγχο, για να αποκλειστεί η παρουσία ανευρύσματος.

Είναι αρκετά συχνό το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής να διαγιγνώσκεται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο (αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, ακτινογραφία) που έχει υποβληθεί ο ασθενής για άλλους λόγους.

Η δημιουργία του ανευρύσματος αποτελεί μία σιωπηλή διεργασία που μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως ο πόνος στην κοιλιά ή την πλάτη σε ασθενείς με ανεύρυσμα χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Θεραπεία

Ανάλογα με το μέγεθος του ανευρύσματος αποφασίζουμε την κατάλληλη θεραπεία.

Μεγαλώνουν με αργό ρυθμό γι’ αυτό και είναι σημαντικό να παρακολουθούνται στενά. Ανευρύσματα μεγαλύτερα από 5-5.5 εκατοστά χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης. Επίσης, ανευρύσματα με ταχύ ρυθμό αύξησης του μεγέθους τους και ανευρύσματα σακοειδούς μορφολογίας μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν πριν φτάσουν τα 5 εκατοστά. Το ανεύρυσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παραδοσιακή ανοικτή μέθοδο ή ενδαγγειακά. Η ενδαγγειακή θεραπεία με τοποθέτηση ενδομοσχεύματος (stent graft) είτε διαδερμικά, είτε με δύο μικρές τομές στις βουβωνικές περιοχές, έφερε επανάσταση στην αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής προσφέροντας γρηγορότερη μετεγχειρητική αποκατάσταση με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Γεώργιος Τζαβέλλας, MD, MSc, RPVI, FACS, FSVS

Αγγειοχειρουργός ,Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής, Indiana University School of Medicine, IN, USA

doctor@tzavellasmd.gr

https://tzavellasmd.gr

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button