Οικονομία

Αλματώδης η ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – Πως θα είναι το ηλεκτρικό σύστημα το 2030

Διαδοχικά άλματα πραγματοποιεί χρόνο με το χρόνο στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, από το 2018-2019 παρατηρείται σημαντική άνοδος της εγκατεστημένης ισχύος με αιχμή του δόρατος τα φωτοβολταϊκά. Ενδεικτικό είναι ότι για φέτος η πρόβλεψη είναι να προστεθούν περίπου άλλα 2 GW νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αντίστοιχα, το ποσοστό της ζήτησης που καλύπτουν οι ΑΠΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά ξεπερνώντας πλέον το 50% μαζί με τα υδροηλεκτρικά.
Όπως σημειώνει ο ΑΔΜΗΕ, η συμμετοχή της «καθαρής» παραγωγής στην κάλυψη της ζήτησης αυξήθηκε από το 10,5% περίπου το έτος 2004 σε άνω του 30% από το 2018 και κορυφώθηκε στο 46% το 2022. Έπειτα από το έτος 2013 αυτή η συμμετοχή είναι σταθερά άνω του 25%, με αυξητική τάση. Σημειώνεται επίσης ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής της «καθαρής» παραγωγής στο ισοζύγιο διαδραματίζει και η παραγωγή των υδροηλεκτρικών, η οποία διαφέρει από έτος σε έτος βάσει των κλιματικών συνθηκών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ στο νέο του δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης συμπεριέλαβε και μια εικόνα από το μέλλον. Συγκεκριμένα, η ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας θα είναι ως εξής το 2030 με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ):

To άρθρο Αλματώδης η ανάπτυξη των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – Πως θα είναι το ηλεκτρικό σύστημα το 2030 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button