Ελλάδα

Τέμπη: Δειγματοληψία στο χώμα σε οικόπεδο ιδιώτη στη Λάρισα, παρουσία πραγματογνωμόνων

Παρουσία πραγματογνωμόνων τόσο από τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών όσο και της εταιρείας Hellenic Train πραγματοποιήθηκε το πρωι της Παρασκευής (5/4) δειγματοληψία στα χώματα από τον τόπο της σύγκρουσης που είχαν μεταφερθεί σε οικόπεδο ιδιώτη στη Λάρισα, ενώ θα αναζητηθεί και γενετικό υλικό.

Παράλληλα σήμερα εκδικάστηκε η πρώτη αγωγή συγγενών θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Πρόκειται για τέσσερις συγγενείς του ελεγκτή του μοιραίου Intercity, που στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train διεκδικώντας ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ στο σωρό από χώμα που προέρχεται από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, έγινε δειγματοληψία για πιθανή εύρεση χημικών ουσιών που ενδέχεται να ρίξουν φως στα αίτια της ανάφλεξης κατά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Το χώμα μεταφέρθηκε με 25 φορτηγά από το σημείο μηδέν του δυστυχήματος σε ιδιωτικό οικόπεδο, όπου και φυλάσσεται επί ένα χρόνο.

«Αυτό περιμένουμε, ίσως βρεθούν στοιχεία, υλικό που να βοηθήσει στις έρευνες», δήλωσε η Μαρία Θοδωρή, μητέρα του Βάιου Βλάχου, θύματος των Τεμπών.

Η δειγματοληψία έγινε από τη χημική υπηρεσία Λάρισας και οι αναλύσεις στα δείγματα θα γίνουν από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Τη διαδικασία επόπτευσαν η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας και ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την ποινική έρευνα για τη σιδηροδρομική τραγωδία.

Πραγματογνώμονες, δικαστικοί και συγγενείς των θυμάτων στις έρευνες σε οικόπεδο ιδιώτη στη Λάρισα όπου μεταφέρθηκαν τα χώματα από το σημείο της πολύνεκρης τραγωδίας των Τεμπών πέρυσι τον Φεβρουάριο.

INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΔΩΝΑΣ

Ο ειδικός πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων Κώστας Λακαφώσης, δήλωσε: «Φαίνεται ότι κάποιος εκείνες τις πρώτες ώρες έκρινε ότι αυτά τα χώματα δεν είναι χρήσιμα για τη διερεύνηση και έδωσε οδηγία σε κάποιους να τα πετάξουν. Αυτά λοιπόν πετάχτηκαν σε ένα χωράφι γιατί όλοι θεώρησαν ότι δεν είναι χρήσιμα για κάτι».

Εκτός από τους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών των θυμάτων, τη διαδικασία παρακολουθούσε και διορισμένος πραγματογνώμονας της Hellenic Train.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, τονίζει πως: «Εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα υποβάλλουμε συμπληρωματική μήνυση ως προς την παράνομη επέμβαση στο χώρο».

Πρώτη αγωγή αποζημίωσης

Η αδερφή του ελεγκτή της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του Γιάννη Καριώτη, στράφηκαν κατά του ΟΣΕ και της Hellenic Train για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν και διεκδικούν συνολικά 1 εκατ. ευρώ αποζημίωση. Όπως δήλωσε η Β. Καριώτη: «Δικαιοσύνη θέλουμε, σε λίγο θα μας πουν ότι φταίγαμε και εμείς».

Ο δικηγόρος οικογένειας θύματος Παναγιώτης Αθανασόπουλος επισημαίνει: «Αν είχε λειτουργήσει σωστά και το σύστημα του ΟΣΕ και το σύστημα της Hellenic Train δεν θα είχε συμβεί, αυτό το οποίο έγινε».

Στο δικαστήριο κατέθεσε τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Ο τεχνικός σύμβουλος οικογένειας θύματος, Επαμεινώνδας Μπούρας, δήλωσε πως: «Αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι αιτίες που προκάλεσαν αυτό το τραγικό γεγονός, τόσο του ΟΣΕ από πλευράς σταθμάρχη, όσο και της Hellenic Train από πλευράς μηχανοδηγών»

Αντίστοιχες αγωγές έχουν κατατεθεί και από άλλες οικογένειες, οι οποίες αναμένεται να εκδικαστούν το επόμενο διάστημα.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button