Οικονομία

Το χάσμα του προφιτερόλ, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον της Μ. Σπυράκη, ο Τέλης Μυστακίδης αγοράζει ABBank, τα σενάρια για γυναίκα πρόεδρο στον ΣΕΒ και ο συγγραφέας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Το χάσμα του προφιτερόλ!

Η συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τα μη κρατικά ΑΕΙ, έδειξε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ειδική περίπτωση είναι το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρειάστηκε να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην Κ.Ο για την καταψήφιση του νομοσχεδίου που δυσκολεύονται να κατανοήσουν η Νάντια Γιαννακόπουλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς βλέπουν κωλοτούμπα του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης άφησε αιχμές για κυβιστήσεις. «Μιλήσατε αρχικά για το φιλανδικό μοντέλο, που όμως επιτρέπει μόλις στο 30% των μαθητών να μπει στα πανεπιστήμια, και μετά μιλήσατε για το σκανδιναβικό μοντέλο, «όπου παίρνουμε κομμάτια από κάθε σκανδιναβική χώρα..» Αυτό μου θύμισε τον Γιώργο Κωνσταντίνου «όταν παρήγγειλνε το προφιτερόλ» τόνισε. Στο «όχι» προσανατολίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο πρόεδρος του έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μη κρατικά. Υπάρχουν δυο κόσμοι, του Μητσοτάκη και των άλλων. Όλοι θα κριθούν στις κάλπες.

Πράσινος ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική του «όχι» σε όλα του ΠΑΣΟΚ που προκαλεί την κριτική ότι επιχειρεί να γίνει ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αποδίδει καρπούς, πάντως. Δυσκολεύει την διείσδυση του στο κέντρο όπου κερδίζονται οι εκλογές. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι σταμάτησε να έχει διαρροές. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, στην δεύτερη θέση είναι και τα δυο κόμματα. Νεύρα υπάρχουν στην Χαριλάου Τρικούπη. Εάν έρθουν δημοσκοπήσεις που να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ ξανά στην τρίτη θέση η γκρίνια θα μεγαλώσει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δυσκολευτεί να κρατήσει την συνοχή στην Κ.Ο. και τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά όργανα. Η βραδιά των ευρωεκλογών είναι ορόσημο για τους πάντες.

Χαμηλοί τόνοι για Εκκλησία

Αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να εορταστεί σε κλειστό κύκλο, χωρίς επισημότητα, στη Μονή Πετράκη, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου. Αυτή η επιλογή της Εκκλησίας στην ουσία είναι μια «τιμωρία» στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που είθισται να είναι το τιμώμενο πρόσωπο αλλά και στους πολιτικούς που υπερψήφισαν το νόμο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στη στήλη ότι είναι δικαίωμα της Ιεράς Συνόδου να αποφασίσει το πως θα εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας και αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα περί τιμωρίας.

Διαφορετικοί ρόλοι

Είναι σεβαστές οι θέσεις της Εκκλησίας αλλά η κυβέρνηση νομοθετεί, τόνισαν οι πηγές. Δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που «αποκλείστηκε» από τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Προσκάλεσε σε γεύμα τους ιεράρχες της ηγεσίας της Εκκλησίας, ως είθισται για την συγκεκριμένη ημέρα. Δήλωσε ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο προεδρικό μέγαρο αλλά θα είναι σεβαστή και η απόφαση τους εάν δεν ανταποκριθούν. Αυτό έγινε τελικά. Ήταν αρνητική η απάντηση τους.

Πάσχα και ευρωεκλογές

Δύο βουλευτές, ο Αλέκος Αυλωνίτης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Μπιάγκης του ΠΑΣΟΚ καταγγέλθηκαν από την Ιερατική Σύνοδο της Εκκλησίας της Κέρκυρας για «βαρύτατο πνευματικό και ηθικό ολίσθημα» και περίπου τους χαρακτήρισε ανεπιθύμητους διότι ψήφισαν το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η κυβέρνηση παρακολουθεί αυτές τις ακραίες αντιδράσεις. Προς το παρόν τις θεωρεί μεμονωμένες. Έρχεται Πάσχα. Δεν θα ήθελε να υπάρξει νέος κύκλος αντιπαραθέσεων με την Εκκλησία με «αποκλεισμό» των πολιτικών από τις θρησκευτικές εκδηλώσεις (Επιτάφιο, Ανάσταση κλπ) . Και βέβαια έρχονται και οι ευρωεκλογές. Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια είχε πολιτικό κόστος για τη ΝΔ. Φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις. Τελικά δεν ξεχάστηκε το θέμα, όπως πολλοί πίστευαν. Θα περάσει σε δεύτερη μοίρα, μόνο αν υπάρξουν αποτελέσματα από τη μάχη κατά της ακρίβειας.

Εσωκομματικά μαχαίρια

Μπορεί ο Στέφανος Κασελάκης να εξαπέλυσε μύδρους κατά της Δικαιοσύνης για την εισαγγελική παρέμβαση που αφορά το αν παραβίασε το ασυμβίβαστο για βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς να έχουν μετοχές σε εταιρείες της αλλοδαπής, αλλά η συζήτηση που έχει φουντώσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Κάποιοι βλέπουν αν όχι δάχτυλο Τσίπρα, αλλά το παλιό σύστημα Τσίπρα να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του νέου προέδρου. Διότι το θέμα της εταιρείας δεν το αποκάλυψε η Δικαιοσύνη ή η ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ. Ήταν εσωτερική διαρροή. Βέβαια τις ρωγμές τις άφησε ο Κασσελάκης. Αλλά αν αρχίσει η αντεπίθεση «τίποτε δεν θα μείνει όρθιο» σχολίασε συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον Τσίπρα.

Μεταβιβάζει μετοχές

Ο Στέφανος Κασσελάκης κάνει τώρα αυτό που θα έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταβιβάζει τις μετοχές του. Ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα. Ο νόμος αποκλείει και τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ. Η λύση των μεταβιβάσεων το πιο πιθανό είναι να αναζητηθεί στο οικογενειακό του περιβάλλον. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία διότι είναι αρκετά τα λεφτά. Και επιπλέον υπάρχουν και δικαστικές εκκρεμότητες, στις ΗΠΑ. Ο Κασσελάκης διεκδικεί σημαντικά ποσά από πρώην συνεργάτες του. Ο νόμος όμως είναι νόμος και κανένας δεν είναι υπεράνω. Ο εφοπλιστής Γιώργος Βερνίκος το 2012 έμεινε υπουργός για ένα μήνα διότι είχε offshore εταιρεία.

Θα πληρώσει

Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται διατεθειμένος να πληρώσει το πρόστιμο που θα του επιβληθεί εφόσον κριθεί ένοχος. Εκτός και αν προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να ακυρώσει το νόμο Τσίπρα διότι πολλοί θεωρούν ότι αντίκειται στο ενωσιακο δίκαιο και την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.

Θα πάρει το χρίσμα;

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη παραπέμπουν οι συνεργάτες του όσον αφορά στο ενδεχόμενο να είναι ξανά υποψήφια η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης που αφορούσε συνεργάτη της. Από την μέτρηση επίδοσης που διενέργησε ο ιστότοπος EUMatrix για το Influence Index 2024 ήταν μεταξύ των πέντε Ελλήνων ευρωβουλευτών με την μεγαλύτερη επιρροή. Οι άλλοι ήταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η Έλενα Κουντουρά και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.Την περασμένη Παρασκευή η Μαρία Σπυράκη κάλεσε στο ξενοδοχείο Monasty, στη Θεσσαλονίκη, σε μια χαλαρή συνάντηση για μια φιλική συζήτηση «για την Ευρώπη, για την πατρίδα και την πόλη μας» πολιτικούς της φίλους για να τους ευχαριστήσει για την στήριξη. Συγκεντρώθηκαν γύρω στα 400 άτομα. Αρκετοί μίλησαν για έναρξη της προεκλογικής της καμπάνιας. Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχει ο πρωθυπουργός.

ABBank: Ο Γ. Κούστας φεύγει, ο Τ. Μυστακίδης έρχεται!

Θέμα εβδομάδων είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Aegean Baltic Bank από τον κροίσο Τέλη Μυστακίδη. Ο Μυστακίδης προσπαθούσε εδώ και ένα χρόνο να τα βρει με τους τρεις μετόχους της ΑΒΒank, την οικογένεια Αφθονίδη και τους εφοπλιστές Γιάννη Κούστα και Νίκο Τσάκο. Τελικά θα αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο αγοράζοντας το σύνολο του ποσοστού του Γ. Κούστα και τμήμα από το ποσοστό της οικογένειας Θεόδωρου Αφθονίδη. Ο Νίκος Τσάκος, που στην αρχή ήταν στην πλευρά των πωλητών, τελικά άλλαξε γνώμη και θα παραμείνει στην τράπεζα. Το ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσει τον Τέλη Μυστακίδη ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε αύξηση κεφαλαίου για την ενίσχυση της τράπεζας. Οι διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει το τελευταίο διάστημα αλλά στο τέλος επικράτησε η επιθυμία του Έλληνα δισεκατομμυριούχου να αποκτήσει όχημα για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα.

Από την ενέργεια το 42% των συμφωνιών του 2023

Το 42% των 5,9 δισ. ευρώ που έφτασαν πέρυσι οι συμφωνίες εξαγοράς ή συγχώνευσης στην Ελλάδα προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας, κυρίως λόγω της μεγάλης εξαγοράς που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στη Ρουμανία με την απόκτηση της Enel Romania. Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC Ελλάδος ακολουθεί με μεγάλη απόσταση ο κλάδος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με συνολικές συμφωνίες γύρω στα 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κλάδο στον οποίο συνεχίζεται η κινητικότητα όπως έδειξε το πρόσφατο deal της Entersoft. Στην τρίτη θέση είναι ο τομέας των τροφίμων με συνολική αξία συμφωνιών μισό δισ. ευρώ το 2023. Πρόκειται για κλάδο στον οποίο επικεντρώνονται είτε τα funds που έχουν φτιάξει παλαίμαχοι τραπεζίτες όπως ο Νίκος Καραμούζης και ο Απόστολος Ταμβακάκης, είτε παλαίμαχοι βιομήχανοι όπως ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Θα έχει γυναίκα πρόεδρο ο ΣΕΒ;

Η σημερινή Γενική Γραμματέας του ΣΕΒ Ιουλία Τσέτη επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Τι γνώμη έχουν άραγε οι «γέροντες» του ΣΕΒ οι οποίοι πάντα προτρέπουν ώστε να υπάρχει ένας και μόνο υποψήφιος στις εκλογές για την προεδρία; Τι στάση θα τηρήσει ο σημερινός πρόεδρος Δημήτρης Παπαλεξόπουλος που πιθανώς δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία; Επιθυμεί την προεδρία το αρχαιότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου Σπύρος Θεοδωρόπουλος; Μέχρι τον Μάιο θα γνωρίζουμε. Η κα Τσέτη, πάντως, δεν κρύβει τις προθέσεις της. Σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) που ελέγχει τις βιομηχανίες UniPharma, UniHerbo και InterMed καθώς και την κυπριακή PharmaBelle. Εκπροσωπεί, δηλαδή, έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με πολύ μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και κορυφαίες εξαγωγικές επιδόσεις.

Ο συγγραφέας και αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) Χρήστος Παπαδημητρίου εκτός από δικηγόρος είναι και συγγραφέας μυθιστορημάτων και ποιητής. Μάλιστα ένα από τα τελευταία έργα τού το προλόγησε η Ντόρα Μπακογιάννη! Με αφορμή την υπόθεση των Τεμπών, που έχει αναλάβει να διερευνήσει ο Οργανισμός που συστήθηκε πρόσφατα, κάποιοι που δεν συμπαθούν και τόσο πολύ τον αναπληρωτή πρόεδρο υπενθυμίζουν πως παλαιότερα είχε γράψει και το μυθιστόρημα «Έγκλημα Χωρίς Τιμωρία»! Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκαθαρίσει πως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα προχωρήσει στη διερεύνηση του δυστυχήματος στα Τέμπη όπως ακριβώς ορίζει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Γιατί η κυβέρνηση δεν νομιμοποιεί το διορισμό Τερεζάκη στον ΟΣΕ;

Είναι τελικά νόμιμα διορισμένος ως επικεφαλής του ΟΣΕ ο κ. Παναγιώτης Τερεζάκης; Για πόσο καιρό θα παραμένει μεταβατικός; Και αν τελικά γίνει ένα ακόμα δυστύχημα στον ελληνικό σιδηρόδρομο, όπως αυτό που παραλίγο να γίνει πριν από λίγες εβδομάδες, τι θα λέμε για τον μη νόμιμα επικεφαλής του ΟΣΕ που σήμερα υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων και είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου; Είπαμε, ο σιδηρόδρομος βρίσκεται στην εντατική, αλλά η τραγική κατάστασή του δε μπορεί να είναι άλλοθι για όλα!

To άρθρο Το χάσμα του προφιτερόλ, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον της Μ. Σπυράκη, ο Τέλης Μυστακίδης αγοράζει ABBank, τα σενάρια για γυναίκα πρόεδρο στον ΣΕΒ και ο συγγραφέας του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button