Οικονομία

Το τελευταίο μίλι πριν τη συνάντηση με τους αγρότες, ο πονοκέφαλος του Ανδρουλάκη, τα κλιματιστικά του Στέφανου, η επανεμφάνιση Τσαπανίδου, η έκθεση Λέττα για το μέλλον της Ε.Ε, ο νέος υποψήφιος για το Υπερταμείο και το βαρύ κατηγορητήριο για τα Τέμπη

«Ανάσες στα ενεργειακά»

Αλλεπάλληλες συσκέψεις έγιναν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο κυβερνητικό επιτελείο για να δοθεί ένα πακέτο λύσεων στους αγρότες, στη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι. Την αντιπροσωπεία θα αποτελούν 15 αγρότες.

Οι έξι θα προέρχονται από την Θεσσαλία, έξι από τη Μακεδονία και τον Έβρο, δύο από τη Στερεά κι ένας από την Πελοπόννησο. Αυγενάκης, Σκυλακάκης, Βορίδης, Πετραλιάς, Τριαντόπουλος, Σταϊκούρας και άλλοι κάνουν υπολογισμούς με βάση το υπόμνημα των βασικών αιτημάτων που ήδη εστάλη στο Μαξίμου. Παράλληλα σπεύδουν στα μπλόκα σε μια προσπάθεια συνεννόησης με τους αγρότες. Προσπαθούν να διορθώσουν λάθη, να επιταχύνουν διαδικασίες.

Ο πάτος του βαρελιού

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» τόνισε ο πρωθυπουργός στο εβδομαδιαίο μήνυμα του στο Facebook. Αλλά επαναλαμβάνει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι δεδομένα. «Ανάσες στα ενεργειακά θα είναι τα μέτρα στήριξης» δήλωσε πηγή του Μαξίμου. Η απόφαση για προκαταβολή μέρους του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι ειλημμένη. Το 2023 ήταν 82 εκατ. και το πήραν περίπου 298.000 αγρότες.

Εκείνοι, όμως, ζητούν το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία που δημοσιονομικά σημαίνει επιπλέον 80 εκατ. ευρώ, που δεν θα δοθεί με αυτήν την μορφή, όπως τονίζεται. Ούτε στο ρεύμα μπορεί η κιλοβατώρα να πέσει στα 7 λεπτά, από τα 14-15 που είναι η τελική χρέωση όπως τονίζει το οικονομικό επιτελείο. Αναζητείται η χρυσή τομή.

Υποσχετική

Ο πρωθυπουργός θα δώσει υποσχετικές για τον Σεπτέμβριο. Εξετάζεται να επεκταθεί για όλον τον χρόνο η έκπτωση 10% στο ρεύμα από τη ΔΕΗ. Ανακοινώθηκε για τους μήνες από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο που σημειώνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση. Και βέβαια η εντολή Μητσοτάκη είναι να μην ξανακοπεί το ρεύμα σε κανένα αγρότη, όπως συνέβη σε 180 αγρότες που χτυπήθηκαν από τον Daniel.

Χωρίς κόστος

Υπάρχουν και προβλήματα όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις που μπορούν να λυθούν χωρίς να χρειάζονται λεφτά, αρκεί η πολιτική βούληση. Επιδιώκεται και η επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις. Μόνο ένα 14% των αγροτών υπέβαλαν αιτήσεις. Υπήρξαν καθυστερήσεις και από τις επιτροπές που κάνουν αυτοψίες στη Θεσσαλία. Υπάρχει συνεργασία Τριαντοπούλου με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Για τον εξοπλισμό ένας αγρότης θα μπορούσε να πάρει έως 500.000 ευρώ. Τις εκπλήξεις που κρατάει ο πρωθυπουργός το πιο πιθανό είναι να τις μάθουμε την Τρίτη.

Ο πονοκέφαλος του Ανδρουλάκη!

Την Πέμπτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Μάχη δίνει η Χαριλάου Τρικούπη για να κατεβάσει σε μονοψήφιο, έστω υψηλό αλλά μονοψήφιο (πχ 9) τους 13-14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους 32, που κατευθύνονται στην αποχή. Πρόβλημα έχει και η ΝΔ της οποίας ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής της βάσης είναι συντηρητικό και αντιδρούν βουλευτές της. Αλλά η συζήτηση ξεκίνησε με 61- 63 βουλευτές από τους 158 που θα δήλωναν εξαρχής ότι θα ψηφίσουν «ναι». Φαίνεται ότι έχουν ανεβεί στους 105 – 110 και η προσδοκία είναι να ξεπεράσουν τους 115.

Ευρωπαϊκή δέσμευση

Το ΠΑΣΟΚ όμως είχε τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, ψηλά στην ατζέντα του. Με απόφαση συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τον Μάρτιο του 2023 συναντήθηκε με οργανώσεις της Ευρωπαϊκής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο πλαίσιο των εργασιών της στην Ελλάδα. Παρών ήταν και το Προεδρείο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ επαναδιατυπώθηκαν. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους βουλευτές του ότι πρέπει να ψηφίσουν το νομοσχέδιο κι εδώ υπάρχει θέμα και ηγετικής πυγμής.

Σφήνα Κασσελάκη!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, την οποία αρκετοί σύντροφοι της την τοποθετούσαν στην αποχή, θα καταθέσει τροπολογία για την παρένθετη μητέρα και για τα ετερόφυλα ζευγάρια με την οποία διαφωνεί, αλλά τελικά θα ψηφίσει «ναι». Ζήτημα είναι αν θα υπάρξουν 1-2 αποχές στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι ήδη ρίχνουν τα καρφιά τους στον Ανδρουλάκη. Αν το συνέδριο αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσει από την ευρωομάδα της Αριστεράς στους Σοσιαλιστές και βάλει βέτο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το επιχείρημα του Κασσελάκη θα είναι τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα τους πει «ποιοι είναι πιο σοσιαλιστές εμείς ή αυτοί;» σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουν κι άδικο.

Τα κλιματιστικά του Στέφανου!

Εξεμάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διότι τέσσερις μήνες μετά την επίσκεψη του στο ειδικό σχολείο ΕΕΕΕΚ Καλλιθέας, τα κλιματιστικά που δώρισε «είναι στις κούτες τους». Εξαπέλυσε μύδρους κατά της «ανάλγητης κυβέρνησης». «Μη θεωρείτε ότι θα μου δώσετε «πόντους». Θεωρήστε ότι τη δωρεά έκανε κάποιος από τους ολιγάρχες που χρηματοδοτεί την προπαγάνδα σας», δήλωσε εξοργισμένος. Μόνο που το κτίριο του σχολείου ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου Καλλιθέας. Ήταν σε γενική επισκευή με εργολαβία την οποία έκλεισε ο προηγούμενος δήμαρχος και την επιτάχυνε ο νέος Κωνσταντίνος Ασκούνης.

Θέμα τάσης!

Στις 23.1.2024 ο δήμος Καλλιθέας κατέθεσε στον ΔΕΔΔΗΕ φάκελο για επαύξηση της τάσης από το δίκτυό του, ενέργεια που είναι απαραίτητη, για να είναι λειτουργική και ασφαλής η συνολική εγκατάσταση του σχολείου και για να «σηκώσει» και τα κλιματιστικά.

Ο κ. Ασκούνης ενημέρωσε την στήλη ότι η απάντηση που είχε από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι ολοκληρώνεται η μελέτη αυτήν την εβδομάδα, (θα την πληρώσει ο Δήμος) οπότε θα τοποθετηθούν και τα κλιματιστικά για τα οποία ευχαριστεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενημερώθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά κουβέντα δεν είπε γιατί θα του χαλούσε το αφήγημα της «ανάλγητης κυβέρνησης»… Όσο για το νέο κτίριο για το σχολείο που υποσχέθηκε πριν από τέσσερις μήνες ότι θα το έβρισκε σε 10 μέρες, δεν το βρήκε αλλά και αυτό το έκανε delete. Άλλωστε δεν ήταν δική του δουλειά. Απλώς επιστρατεύτηκε για χάρη της επικοινωνίας!

Επανεμφάνιση Πόπης

Μετά την δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές 2023 και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αποχώρησε και η εκπρόσωπος Τύπου, δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου. Την επιστράτευσε στην προεκλογική περίοδο που σημαδεύτηκε από λάθη στρατηγικής που βαραίνουν πρωταρχικά τον ίδιο. Ο Στέφανος Κασσελάκης όρισε εκπρόσωπο Τύπου την Δώρα Αυγέρη. Η Πόπη Τσαπανίδου έκανε μια πολυήμερη απόδραση με κρουαζιερόπλοιο στην Αμερική και «εξαφανίστηκε». Αναμένεται όμως να επανέλθει δριμύτερη με ένα διαφορετικό ρόλο. Είναι στην ομάδα του Αλέξη Τσίπρα στο Ιδρυμα που ετοιμάζει. Θα αναλάβει καθήκοντα στον τομέα της επικοινωνίας και ίσως όχι μόνο.

Ξανά υποψήφια η Σπυράκη;

Το όνομα της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη συζητιόταν στο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα. Πριν από λίγες ημέρες αρχειοθετήθηκε από την ευρωπαϊκή εισαγγελία η υπόθεση του συνεργάτη της για την οποία ελέγχθηκε και αφού η ίδια τακτοποίησε την οφειλή του στο ευρωκοινοβούλιο (έπαιρνε αποζημίωση αλλοδαπής ενώ απουσίαζε από τις Βρυξέλλες για λόγους υγείας συγγενικού του προσώπου). Η ίδια έχει εκφράσει την επιθυμία να αξιολογηθεί εκ νέου και από τους ψηφοφόρους. Η απόφαση είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τελευταία φορά!

Ο Γιώργος Αμυράς για πρώτη φορά κατέβηκε στις ευρωεκλογές του 2014 επί Σαμαρά. Βγήκε 7ος δεν εξελέγη. Το 2015 εξελέγη βουλευτής με το Ποτάμι. Διαφώνησε με την στήριξη του κόμματος στην Συμφωνία των Πρεσπών και ανεξαρτητοποιήθηκε. Στην συνέχεια παρέδωσε την έδρα και κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτης το 2019 με την ΝΔ. Βγήκε ένατος (η ΝΔ εξέλεξε οχτώ) και δεν εξελέγη. Ορκίστηκε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στις εθνικές εκλογές του 2023 ενώ φαινόταν ότι εκλεγόταν βουλευτής Ιωαννίνων δεν πήρε την έδρα καθώς στη δεύτερη κατανομή πήγε στον Πειραιά. Πιθανόν να είναι και αυτήν την φορά υποψήφιος. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποχωρήσει από την πολιτική.

Η έκθεση Λέττα για μια πραγματική ενιαία αγορά

Τον Απρίλιο, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. θα παρουσιαστεί από τον Ενρίκο Λέττα, πρώην πρωθυπουργό και Ιταλίας και σήμερα πρόεδρο του Ινστιτούτου, Ζακ Ντελόρ, η έκθεση για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την έκθεση ζήτησε η βελγική προεδρία καθώς η Ευρώπη υποχωρεί συνεχώς έναντι των διεθνών ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Όσο για την ενιαία αγορά αυτή υπάρχει μόνο στα χαρτιά και μπορεί να το διαπιστώσει όποιος θέλει μια συνδρομή σε τηλεπικοινωνιακό πάροχο ή έναν τραπεζικό λογαριασμό εκτός της χώρας που κατοικεί. Η δήθεν ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στην ενιαία αγορά αποτελεί για κάποιους ανέκδοτο. Σε πολιτικό επίπεδο η πολυδιάσπαση της ενιαίας αγοράς είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ο Λέττα, σε πρόσφατη συνέντευξη στους Financial Times, είπε πως η εικόνα σε τρεις τομείς δείχνει πως δεν υπάρχει ενιαία αγορά στην Ε.Ε., στην άμυνα, στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες. Στις τηλεπικοινωνίες, για παράδειγμα, ο μέσος αριθμός πελατών ενός κινεζικού ομίλου είναι 420 εκατομμύρια, ενός αμερικανικού 110 εκατομμύρια και ενός ευρωπαϊκού μόλις πέντε εκατομμύρια. Η συζήτηση για την καλύτερη εσωτερική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φούντωσε μετά τις γεωπολιτικές ανατροπές που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή! Γι’ αυτό η έκθεση Λέττα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας και τα ηλεκτρονικά διόδια

Ένα παράδειγμα της μικρής σχέσης μεταξύ των διακηρύξεων για ενιαία αγορά και της πραγματικότητας είναι τα συστήματα διοδίων που δεν είναι διαλειτουργικά μεταξύ των κρατών – μελών. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, που οι οδηγοί φορτηγών πρέπει να διασχίσουν τα Δυτικά Βαλκάνια που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σύνθετη. Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας που βρέθηκε στο Βελιγράδι είπε πως έχει «ήδη δώσει οδηγίες στις αρμόδιες αρχές για την έναρξη της προπαρασκευαστικής διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει μια μελέτη σκοπιμότητας, καθώς και τη διερεύνηση τεχνικών, διοικητικών, εμπορικών και νομικών πτυχών και διαστάσεων της εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων». Τι ακριβώς θα προσφέρει αυτό το σύστημα που είχε ανακοινωθεί αλλά πάγωσε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου; Τα ελληνικά συστήματα διοδίων είναι πλέον διαλειτουργικά. Πιθανώς το υπουργείο διερευνά τη διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα στην Ε.Ε.

Ο Σπήλιος Λιβανός και ο άλλος υποψήφιος για προεδρία Υπερταμείου

Η στήλη μετέφερε εγκαίρως τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός προορίζεται για τη θέση του προέδρου του Υπερταμείου, της ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Ο πρώην υπουργός που ανήκει στο στενό περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου είχε προταθεί και για άλλη θέση αλλά είχε εκφράσει αντιρρήσεις ο συνέταιρος του δημοσίου στο συγκεκριμένο όμιλο. Τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε πως και για τη θέση του προέδρου του Υπερταμείου υπάρχει και δεύτερη πρόταση πέραν του Σπ. Λιβανού. Γενικά στην ΕΕΣΥΠ υπάρξει μεγάλη αναστάτωση και πρέπει να έχουν πειραχτεί τα νεύρα του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη.

Στην ΕΤΑΔ δεν θα την πληρώσει κανείς για τα 5,7 εκατ. για τα Σπήλαια Διρού;

Στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν αν έχουν κινηθεί ή όχι διαδικασίες ελέγχου κατά στελεχών της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τα 5,7 εκατ. ευρώ (συν τόκους) που κέρδισε στα δικαστήρια η εταιρεία στην οποία είχε παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των Σπηλαίων Διρού στη Λακωνία. Θα συνεχίσει να αιμορραγεί η ΕΤΑΔ, που έχει και το ρεκόρ χαμένων διαιτησιών (700 εκατομμύρια ευρώ κέρδισε με διαιτησίες στον Άρειο Πάγο ο όμιλος Μαντωνανάκη!), χωρίς να την πληρώνει κανένας; Ο κ. Δημητριάδης έχει ζητήσει έρευνα για την υπόθεση; Περιμένει να βγάλει άκρη η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΔ που τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει σε ποια ηλεκτρική καρέκλα κάθισε;

Το βαρύ κατηγορητήριο για στελέχη ΕΡΓΟΣΕ και κατασκευαστών

Προθεσμία ενός μηνός για να απολογηθούν έλαβαν στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και τεχνικών εταιρειών που είχαν εμπλακεί στην εργολαβία 717 για σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση. Το κατηγορητήριο από τους δικαστικούς λειτουργούς που διερευνούν την τραγωδία των Τεμπών είναι βαρύ. Κατηγορούνται πως «ενεργώντας από κοινού, ήτοι πραγματώνοντας την κάτωθι πράξη με συγκλίνουσες επιμέρους πράξεις και παραλείψεις, ταυτόχρονες ή διαδοχικές, επιδιώκοντας την πραγμάτωση της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος εν γνώσει του ότι και οι λοιποί πράττουν με δόλο τέλεσης αυτού, με περισσότερες πράξεις και παραλείψεις που συνιστούν εξακολούθηση ενός και του αυτού εγκλήματος, έχοντας ως προς τις παραλείψεις ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, που πηγάζει από το νόμο και τη σύμβαση, να προβούν σε ενέργεια για την αποτροπή του αποτελέσματος αξιόποινης πράξης, και ειδικότερα γνωρίζοντας ότι από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους αυτές ενδέχεται να παραχθούν τα περιστατικά που κατά το νόμο απαρτίζουν την έννοια της αξιόποινης πράξης, γεγονός που αποδέχθηκαν, διατάραξαν την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσου σταθερής τροχιάς (σιδηρόδρομου) με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις και παραλείψεις, η πράξη τους δε αυτή είχε ως αποτέλεσμα: α) το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, β) τη βαριά σωματική βλάβη μεγάλου αριθμού ανθρώπων και τη σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, γ) τον κίνδυνο περισσότερων προσώπων και δ) τον κοινό κίνδυνο για ξένα πράγματα».

Στόχος των εμπλεκομένων είναι να αποδείξουν πως, ανεξάρτητα από την κατάσταση της εργολαβίας 717, ο ΟΣΕ και η Hellenic Train έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν την κάθε στιγμή. Συνεπώς αλλού πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button