Κόσμος

Το «λουκέτο» που απέφυγε ο Μπάιντεν, το ουκρανικό πακέτο και ο παράγοντας μεταναστευτικό

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική εκστρατεία επιστρατεύοντας κρυφά, παλιά και νέα «όπλα», αλλά η οικονομία και το μεταναστευτικό είναι τα ζητήματα που απασχολούν την αμερικανική κοινωνία σήμερα.

Εννέα μήνες απομένουν μέχρι τις Προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δύο επικρατέστεροι για το χρίσμα των κομμάτων τους υποψήφιοι, Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλέον στο «φουλ» τις μηχανές των προεκλογικών τους επιτελείων.

Άλλα τα προβλήματα του Μπάιντεν και άλλα του Τραμπ

Η γραμμή Τραμπ είναι ξεκάθαρη και καθώς εντός των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει αντίπαλο, αναλώνεται πλέον κυρίως στο πως θα αντικρούσει τις δικαστικές υποθέσεις που τον έχουν στο επίκεντρο.

Στον αντίποδα, επίσης δύσκολο είναι και το έργο του εν ενεργεία Προέδρου Τζο Μπάιντεν ο οποίος πέρα από τους δύο ανοιχτούς πολέμους που έχει να διαχειριστεί πρέπει να καταφέρει να πληγώσει σημαντικά και την συμπαγή εικόνα του αντιπάλου του.

Η οικονομία θα κρίνει τις εκλογές

Με βάση τα στοιχεία από όλες τις δημοσκοπήσεις οι εκλογές στις ΗΠΑ και πάλι θα κριθούν στον παράγοντα οικονομία με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει μία τετραετία στην οποία παρά την πανδημία, κατάφερε να φέρει τόσο σε ισολογιστικά όσο και σε ρεαλιστικά δεδομένα, αξιοσημείωτες επιδόσεις στο οικονομικό πεδίο.

Ο Δημοκρατικός Μπάιντεν έχει σε εξέλιξη από την αρχή κιόλας της θητείας του δύο πολέμους στους οποίους οι ΗΠΑ είναι de facto ενεργές.

Ειδικά για την Ουκρανία ο Μπάιντεν έχει δαπανήσει ένα τεράστιο «πακέτο» οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης κι αυτό δεν φαίνεται εύκολα ως απόδοση στους αριθμούς.

Πώς απέφυγε το «λουκέτο» ο Μπάιντεν

Οι αμερικανικές αμυντικές δαπάνες δεν είναι όμως σήμερα το βασικό οικονομικό θέμα που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν. Το εν πολλοίς αναμενόμενο «μπλόκο» από την «κόκκινη» Βουλή στο τελευταίο οικονομικό πακέτο του Μπάιντεν, δεν έχει καταστεί εφικτό να υπερκεραστεί κι αυτό δημιουργεί και τρέχοντα και μελλοντικά ζητήματα στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, μετά από αρκετές εβδομάδες στασιμότητας, την Τρίτη ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε ένα θαρραλέο βήμα προς τη «λύτρωση», καθώς υπάρχει συμφωνία με τη Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής πως το αμερικανικό δημόσιο δεν θα βάλει λουκέτο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Βουλής έχουν δώσει τα χέρια προκειμένου να εγκριθεί το πακέτο που απαιτείται προκειμένου να πληρωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και καμία υπηρεσία δεν θα μπει σε καθεστώς «παγώματος», όπως είχε συμβεί εν μέσω της υγειονομικής κρίσης επί προεδρίας Τραμπ.

Ο παράγοντας μεταναστευτικό και το ουκρανικό «πακέτο»

Το μεγάλο εμπόδιο για τον Μπάιντεν παραμένει η οικονομική βοήθεια δεκάδων δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, την οποία όπως φαίνεται για να έχει θα πρέπει να πάει με τα «νερά» των Ρεπουμπλικάνων στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο θέμα σε προσωπικό επίπεδο για τον Αμερικανό Πρόεδρο ο οποίος είναι ξεκάθαρα και ανοιχτά σε «πόλεμο» με τον Κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ Άμποτ) ο οποίος στις αρχές Φεβρουαρίου είχε κηρύξει την πολιτεία του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης χαρακτηρίζοντας ως «εχθρική εισβολή» τους δεκάδες χιλιάδες Μεξικανούς μετανάστες που συρρέουν στην περιοχή του.

Ο Μπάιντεν δεν είναι γνωστό ή καλύτερα ξεκαθαρισμένο τι ακριβώς προτίθεται να κάνει με το νομικό πλαίσιο, με τον Τραμπ να τον κατηγορεί πως έχει μετατρέψει τη χώρα σε κέντρο παράτυπων μεταναστών, αλλά είναι σίγουρο πως πρέπει να βρεθεί ο ίδιος και άμεσα στο Τέξας εάν θέλει να έχει μία ελπίδα οι Ρεπουμπλικάνοι να πειστούν γρήγορα να ψηφίσουν την ουκρανική στήριξη.

Ο Μπάιντεν είναι βέβαιο πως δεν προτίθεται σήμερα να προτάξει ένα νέο νομοθέτημα με αυστηρότερους όρους αίτησης ασύλου καθώς μεγάλο τμήμα των όποιων ελπίδων διατηρεί στις κεντρικές και νότιες πολιτείες προέρχεται από τους λατινοαμερικανούς και τη σημαντική κοινότητα των αφροαμερικανών.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να γλύτωσε προς το παρόν, καθώς θα χρειαστεί σίγουρα ακόμη ένα πακέτο ενίσχυση το αμερικανικό δημόσιο τους επόμενους μήνες, το λουκέτο εντός των υπηρεσιών του, αλλά αυτό της Ουκρανίας παραμένει ακόμη διπλοκλειδωμένο…


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button