Ελλάδα

Τέμπη: Ορίστηκε νέος πραγματογνώμονας – Στο «μικροσκόπιο» η έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων

Φως στα σκοτεινά σημεία και τα αναπάντητα ερωτήματα καλείται να ρίξει ο νέος πραγματογνώμονας που ορίστηκε από τον εφέτη ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη .

Ο νέος πραγματογνώμονας τον οποίο όρισε ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης, θα προσπαθήσει να απαντήσει σε όλα τα αναπάντητα ερωτήματα, ειδικά αυτά που αφορούν στην έκρηξη που προκλήθηκε με την σύγκρουση των τρένων με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι ανάμεσα στους οποίους πολλοί νέοι, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά τα γκρίζα σημεία που ανέδειξε το πόρισμα των τεχνικών συμβούλων που όρισαν οι οικογένειες των θυμάτων, στο μικροσκόπιο του εφέτη ανακριτή της Λάρισας μπαίνουν οι εύφλεκτες ουσίες και οπτικό υλικό που σβήστηκε. Οι δικηγόροι των οικογενειών ζητούν να ελεγχθούν οι φορτωτικές του μοιραίου τραίνου για να διαπιστωθεί τι φορτίο μετέφερε ενώ ζητούν απαντήσεις και για το ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας.

Διαβάστε ακόμη: «Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη και χρόνιες παθογένειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο εφέτης ανακριτής, παράλληλα, αναμένεται να στείλει σε εργαστήρια του Καναδά και του Λονδίνου βίνετο από την πορεία των δύο τρένων που έχουν σβηστεί, σύμφωνα με τις καταγγελίες συγγενών των θυμάτων, αλλά και εφλεκτα υλικά που έχουν εντοπίσει στον τόπο της τραγωδίας οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών.

Έρευνες και για το μπάζωμα

Ο εφέτης ανακριτής επίσης θα διενεργήσει έρευνες και για το μπάζωμα της περιοχής όπου σημειώθηκε η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΚΑΙ ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης και ο αρμόδιος εισαγγελέας έχουν αποφασίσει να συσχετίσουν με την κύρια υπόθεση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τη δικογραφία που αφορά στο μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος.

Να σημειωθεί πως για το θέμα του μπαζώματος ήδη διώκεται ποινικά ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για παράβαση καθήκοντος, αρνούμενος ωστόσο την σε βάρος του κατηγορία.

Πρόσβαση στη δικογραφία για τα μέλη της Εξεταστικής

Εν τω μεταξύ, πρόσβαση στη δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Τέμπη έχουν από σήμερα Πέμπτη (29/2) τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής. Η δυνατότητα αυτή δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία σύνταξης των πορισμάτων των κομμάτων για την τραγωδία εντός του πλαισίου που έχει οριστεί για τις 8 Μαρτίου.

Το υλικό που περιλαμβάνει η δικογραφία εκτιμάται ότι είναι απολύτως διαχειρίσιμο και σύμφωνα με την ΕΡΤ αποτελείται από περίπου 1.000 σελίδες και περιλαμβάνει:

  • Μηνυτήριες αναφορές
  • Εκθέσεις από εξέταση μαρτύρων & πορίσματα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
  • Πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών
  • Πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Ως εκ τούτου από σήμερα – και με γνώμονα τη διασφάλιση της μυστικότητας της ποινικής διαδικασίας στη Λάρισα που βρίσκεται στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης, τα μέλη της επιτροπής – θα έχουν τη δυνατότητα καθημερινά (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ καθώς και το Σάββατο από τις 09:00 το πρωί ως τις 15:00 να επισκέπτονται το Γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής ώστε να αντλήσουν στοιχεία για τη σύνταξη των πορισμάτων.

Τέλος, το προεδρείο της Εξεταστικής ενημέρωσε ότι διαβιβάστηκε σήμερα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας η μαρτυρική κατάθεση του CEO της Hellenic Τrain, Mauricio Cappotorto, για την περαιτέρω αξιολόγηση της.

Αύριο η πρώτη αγωγή αποζημίωσης

Στο μεταξύ, η πρώτη αγωγή αποζημίωσης για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναμένεται να συζητηθεί αύριο ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, οι συγγενείς του νεκρού ελεγκτή εισητηρίων του επιβατηγού τρένου, ζητούν με την αγωγή τους, το συνολικό ποσό του ενός εκατ. ευρώ.

Την προσφυγή κατέθεσαν η σύζυγος, οι δύο γιοί και η αδελφή του ελεγκτή και με αυτή στρέφονται κατά του ΟΣΕ και της εταιρείας Hellenic Train.

Οι ενάγοντες διεκδικούν από τις δύο εταιρίες αποζημίωση για την ηθική βλάβη και την οδύνη που υπέστησαν από την απώλεια, σε ποσό 250 χιλιάδων ευρώ ο καθένας.


Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button