Πολιτική

Σταύρος Παπασταύρου: Στο υπουργικό του Μαρτίου η Εθνική Στρατηγική για τα ΑμεΑ

Τα όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση και κυρίως όσα μένουν να γίνουν για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου στο ετήσιο συνέδριο «The Upfront Initiative», στο οποίο το πρωί της Πέμπτης (15/03/2024) είχε μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως, μάλιστα, έκανε γνωστό ο κ. Παπασταύρου, ένα από τα θέματα του επόμενου υπουργικού συμβουλίου θα είναι η Εθνική Στρατηγική για τα ΑμεΑ. «Για μια Ελλάδα με όλους για όλους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απαιτείται ένα θεσμικό άλμα για να φτάσουμε σε μια κοινωνία ορατότητας και συμπερίληψης. Απαιτείται ένα θεσμικό άλμα, γιατί τα εμπόδια είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν εμπόδια φυσικά, εμπόδια ψηφιακά, και στο μυαλό μας. Στις προκαταλήψεις. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση που δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση – προφανώς παίζει σημαντικό ρόλο – αφορά όμως και την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών. Αφορά, όμως, πρωτίστως, και τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί ο ιδιωτικός τομέας έχει ευθύνες. Αφορά τον καθένα και την καθεμία από εμάς, την προσωπική μας ενσυναίσθηση», τόνισε ο υπουργός.

«Έχουν γίνει πράγματα, αλλά έχουμε μείνει παρά πολύ πίσω στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Είναι ένα θέμα που το να πεις ότι δεν επιδέχεται κομματικές αντιπαραθέσεις είναι και αυτό πασέ. Είναι ένα θέμα που μας ενώνει όλους, ό,τι και να πιστεύεις, ό,τι και να ψηφίζεις. Είναι πολύ σημαντικό που είναι προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά είναι ένα θέμα που μας υπερβαίνει από πλευράς πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πράγματα. Έχουν όμως να γίνουν πάρα, μα πάρα πολλά πράγματα ακόμα. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Εθνική Στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, για μια Ελλάδα με όλους για όλους, η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο στο υπουργικό συμβούλιο και θα βγει στη δημόσια διαβούλευση», επισήμανε.

Εκτός εργατικού δυναμικού το 65% των ΑμεΑ

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπασταύρου ζήτησε από όλους και όλες να συμμετέχουν στην δημόσια διαβούλευση. «Αυτό που επιχειρεί να κάνει, είναι να κάνει για πρώτη φορά μια ολιστική προσέγγιση και να πετύχει την διπλή σύγκλιση», σημείωσε.

Απαντώντας στο ερώτημα «ποια είναι η διπλή σύγκλιση;», δήλωσε ότι είναι «η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία σε σύγκριση με τα άλλα άτομα του γενικού πληθυσμού, και σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς». Όπως είπε, «στα άτομα με αναπηρία, είναι εκτός εργατικού δυναμικού περίπου το 65%. Εκτός εργατικού δυναμικού! Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 50%. Αν πάμε στα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτό το νούμερο πάει στο 85%. Άρα υπολειπόμαστε. Εξ ου και η ανάγκη της διπλής σύγκλισης».

«Ο ελληνικός μέσος όρος είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Είναι 8% μόνο, ενώ στην Ευρώπη είναι 22%. Αλλά στον γενικό πληθυσμό η σχολική διαρροή είναι 1%. Άρα εδώ έχουμε μια οκταπλάσια διάσταση. Γι’ αυτό μιλάμε για διπλή σύγκλιση. Γι’ αυτό η Εθνική Στρατηγική πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση. Γι’ αυτό μιλάμε για διπλή σύγκλιση, και γι’ αυτό η Εθνική Στρατηγική έχει μια ολιστική προσέγγιση, γιατί δεν είναι σημειακή παρέμβαση. Χρειάζεται στην πραγματικότητα ένα disability mainstreaming, χρειάζεται κάθε πολιτική, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία, να έχει και αυτή τη θέαση». Χρειάζεται θεσμικό άλμα, ανέφερε επίσης, ζητώντας τη σύμπραξη κεντρικής κυβέρνησης, περιφερειών, δήμων, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

«Η διαφορά είναι ότι για πρώτη φορά στους μπλε φακέλους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει στους υπουργούς του, εκεί στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης, οι ανειλημμένες υποχρεώσεις, δράσεις για τα άτομα με αναπηρία, είναι στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε υπουργού. Όχι όπως μέχρι τώρα, που ήταν… παραδίπλα. Θα είναι, πλέον, κομμάτι της βασικής λειτουργίας κάθε υπουργείου, με συγκεκριμένο project manager, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, υπάρχουν 170 δράσεις που επιχειρούν να βοηθήσουν στην αυτόνομη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας» τόνισε, κλείνοντας, ο υπουργός Επικρατείας.

To άρθρο Σταύρος Παπασταύρου: Στο υπουργικό του Μαρτίου η Εθνική Στρατηγική για τα ΑμεΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button