Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης – Αλέξης Τσίπρας: Από τα ήρεμα νερά στην τρικυμία εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρήθηκε ακόμα και «πουλέν» του Αλέξη Τσίπρα. Όλο αυτό φαντάζει μακρινό και πολύ διαφορετικό μετά την παρέμβαση – βόμβα του πρώην πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν μιλήσει ο διάδοχός του στο 4ο συνέδριο του κόμματος.

Ο «εκρηκτικός μηχανισμός» που πυροδότησε ο Αλέξης Τσίπρας, ταρακούνησε εκ θεμελίων το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν με την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην ηχηρή παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο του κόμματος να προσφύγει στη βάση.

Παράλληλα, του ασκεί σκληρή κριτική, αναφέροντας ότι «φέρεται να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της».

Γυρίζοντας τον χρόνο λίγους μήνες πίσω, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε τη συντριβή και ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε περνώντας την πόρτα της εξόδου.

Τότε ήταν που έκανε δυναμικά την εμφάνισή του ο Στέφανος Κασσελάκης, ως διεκδικητής της ηγεσίας.

Ωστόσο, ο εξ Αμερικής επιχειρηματίας ήταν ήδη υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές, στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Έχει αναφέρει ότι ανέπτυξε γνωριμίες με τα ηγετικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ το 2021 και ότι αποδέχτηκε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος βουλευτής, πιστεύοντας στη δημιουργία ενός αντίστοιχου του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Ελλάδα.

Στις 29 Αυγούστου 2023 ανήγγειλε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, ο Στέφανος Κασσελάκης ήρθε πρώτος μεταξύ πέντε υποψηφίων, με ποσοστό 44,91% και περίπου 66.000 ψήφους.

Στον δεύτερο γύρο, στις 24 Σεπτεμβρίου, επικράτησε της Έφης Αχτσιόγλου, που είχε συγκεντρώσει 36,18% στον πρώτο γύρο και εξελέγη νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.

Με απόφασή του, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας παρέμεινε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να παραιτηθούν όσοι προηγούνται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι που θα τον καθιστούσε βουλευτή και συνακόλουθα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του δεύτερου σε έδρες κόμματος.

Ωστόσο, ο ίδιος ο προκάτοχός του, ο Αλέξης Τσίπρας, έλυσε την πολύμηνη σιωπή του, εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, λίγο προτού ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσει στο 4ο Συνέδριο.

«Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός για να ξεκαθαρίσει:

«Όχι. Προσωπικά εμένα δεν μου λείπει ούτε το βήμα, ούτε το χειροκρότημα. Δεν είναι ώρα για χειροκροτήματα, αλλά για να ειπωθεί η αλήθεια. Αν συνεχίσουμε έτσι, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κενό».

Το… γάντι που του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της η βάση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό του, δεν μπόρεσε να μη το σηκώσει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην πρώτη μέρα του 4ου Συνεδρίου, ο Στέφανος Κασσελάκης επί της ουσίας ανακοίνωσε νέες εσωκομματικές εκλογές λέγοντας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται επανίδρυση, η επανίδρυση χρειάζεται ενότητα. Η ενότητα χρειάζεται έναν πρόεδρο που να μην αμφισβητείται. Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρακολουθήστε το σχετικό ρεπορτάζ του One Channel:

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi

To άρθρο Στέφανος Κασσελάκης – Αλέξης Τσίπρας: Από τα ήρεμα νερά στην τρικυμία εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγη

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button