Οικονομία

Πόλος έλξης τα ακίνητα της Κρήτης – Οι νέες τάσεις για το 2024

Σε ένα από τα πιο περιζήτητα νησιά για αγορά κατοικίας έχει εξελιχθεί η Κρήτη, καθώς τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το 2023 παρατηρήθηκαν σημαντικές αυξήσεις τόσο στις τιμές πώλησης όσο και στις τιμές ενοικίασης. Ωστόσο, το 2024 δεν αποκλείεται να είναι μια χρονιά στην οποία θα γίνει, αν όχι «διόρθωση» των τιμών στα οικιστικά ακίνητα, τουλάχιστον ένας περιορισμός του ρυθμού αύξησης τους.  

Το 2023, όπως και τα αμέσως προηγούμενα έτη, σύμφωνα με έρευνα της Danos Group η οικιστική αγορά στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε από άνοδο της ζήτησης και από αύξηση των ξένων επενδύσεων, ιδίως για πολυτελείς κατοικίες σε προνομιακές τοποθεσίες και σε παραθαλάσσιους προορισμούς.  Το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ήταν πολύ μεγάλο, με την Ελλάδα να αποτελεί, συγκριτικά, αρκετά πιο φθηνή αγορά σε σχέση με τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που ευνοεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.  

Σε ό,τι αφορά τα ενοίκια, τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται διαρκώς αυξήσεις, ιδιαίτερα στα προνομιακά ακίνητα που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και στους τουριστικούς προορισμούς. Η άνοδος των μισθωμάτων φτάνει το 70% σε σχέση με τα επίπεδα προ εικοσαετίας. Συγκεκριμένα, στις prime τοποθεσίες του νησιού, τα μισθώματα μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αναλυτικότερα, η πόλη που εντοπίζονται τα ακριβότερα ενοίκια είναι τα Χανιά, ακολουθεί το Ηράκλειο, μετά το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλαος. Ειδικότερα, στην Παλιά πόλη στο λιμάνι Χανίων, οι τιμές των ενοικίων είναι άνω των 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη δεύτερη θέση έρχεται η Νέα Χώρα Χανίων, κατόπιν πάνω από 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο κοστίζουν και τα ενοίκια στην Χαλέπα και στα Δικαστήρια Χανίων. Στα ίδια επίπεδα κινούνται και τα ενοίκια και στους άλλους νομούς με τα μισθώματα του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου να είναι 10% με 15% φθηνότερα σε σχέση με τα Χανιά.

Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση οδήγησε και στα ύψη τις τιμές ακινήτων, οι οποίες δεν φάνηκε να επηρεάζεται ούτε από το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των νέων στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, οι τιμές μπορεί να ξεκινούν για πολυτελείς μονοκατοικίες, με δύο υπνοδωμάτια, κήπο, πισίνα, δίπλα στη θάλασσα, από 250.000 ευρώ και να φτάνουν έως και τις 350.000 ευρώ. Στη Νότια Κρήτη μάλιστα και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Αγίου Παύλου, Αγίας Γαλήνης και Πλακιά υπάρχουν κατοικίες που χτίζονται, αξίας 2,5 με 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο το 2024 δεν αποκλείεται να είναι μια χρονιά στην οποία θα γίνει, αν όχι «διόρθωση» των τιμών, τουλάχιστον ένας περιορισμός του ρυθμού αύξησης τους.  Αφενός έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται μια σχετική «κόπωση» των Ελλήνων αγοραστών και αφετέρου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν με τους ίδιους ρυθμούς. Παρόλα αυτά, φαίνεται να υπάρχουν ακόμα τα συστατικά προκειμένου η αγορά κατοικίας στην Κρήτη να διατηρήσει τη δυναμική της.  Η έλλειψη αξιόλογου αριθμού κατοικιών υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών, όπως και η διατήρηση του κατασκευαστικού κόστους στα επίπεδα των τελευταίων ετών αποτελούν, μεταξύ άλλων, παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν, ώστε η ζήτηση να παραμένει μεγαλύτερη της προσφοράς και έτσι το 2024 να είναι μια χρονιά, η οποία θα χαρακτηριστεί, απλώς, από ηπιότερη άνοδο στις αξίες, σε σχέση με τα έτη που προηγήθηκαν.

To άρθρο Πόλος έλξης τα ακίνητα της Κρήτης – Οι νέες τάσεις για το 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button