Οικονομία

Προβλέψεις για μείωση 6,4% στις ευρωπαϊκές επενδύσεις σε νέες κατοικίες έως το 2026

Μείωση 6,4% στις επενδύσεις για νέα κτίρια πανευρωπαϊκά το 2026 σε σχέση με το 2023 προβλέπει το γερμανικό think tank Ifo σήμερα (20.02.24).

H πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε εκτιμήσεις  της ερευνητικής ομάδας Euroconstruct (σ.σ. δεν ερευνά την αγορά ακινήτων της Ελλάδας), μέλος της οποίας είναι το Ινστιτούτο Ifo. Οι δαπάνες για συντήρηση και ανακαίνιση κατοικιών θα μειωθούν μόνο κατά 1,2% έως το 2026.

Στην Ευρώπη, ο αριθμός των αποπερατωμένων διαμερισμάτων θα ανέλθει επομένως μόνο σε καλά 1,5 εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2026 – μια πτώση της τάξης του 13% σε σύγκριση με το 2023.

 Για τη Γερμανία αναμένεται μείωση της τάξης του 35%. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη Σουηδία με πτώση 47%.

Η Γαλλία (μείον 22%) και η Δανία (μείον 19%) ακολουθούν στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Ifo, Ludwig Dorffmeister, οι λόγοι είναι το έντονα αυξημένο κόστος κατασκευής, τα ακριβότερα δάνεια και τα λιγότερα οικονομικά περιθώρια ελιγμών για τα ιδιωτικά νοικοκυριά.

Η κατάσταση φαίνεται καλύτερη στην Ιρλανδία με αύξηση 16% σε σχέση με το 2023. Στη Σλοβακία το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 14% και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 12%.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button