Οικονομία

Ουκρανία: Η κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος θεωρείται απίθανη παρά τις ρωσικές επιθέσεις

Έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο ουκρανικό σύστημα ενέργειας της Ουκρανίας οι πρόσφατες επιθέσεις της Ρωσίας, παρόλα αυτά είναι απίθανο να καταρρεύσει πλήρως, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης του εθνικού δικτύου ηλεκτροδότησης Ukrenergo, Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι.

Επιθέσεις σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς πραγματοποιεί η Ρωσία από τις 22,, καθώς και στα κεντρικά δίκτυα, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ως αποτέλεσμα, προκαλούνται μπλακάουτ σε πολλές περιοχές. Όπως ανέφερε ο Κουντρίτσκι στο πρακτορείο Reuters «Ο στόχος τους είναι να προκαλέσουν μπλακάουτ σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και ο δικός μας στόχος είναι να το αποτρέψουμε».

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, έχει ανακοινώσει ότι από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές οι πέντε από τις έξι μονάδες της, που απώλεσαν το 80% της δυναμικότητάς τους. Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και οι άλλες εγκαταστάσεις της DTEK, η οποία καλύπτει τις ανάγκες περίπου του 25% της χώρας, έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από ρωσικούς πυραύλους, δρόνους και βλήματα του πυροβολικού.

Πυραυλικές επιθέσεις έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές ζημιές στον μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό της Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια, αλλά και στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Κάνιφ και του Δνείστερου. Το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία παράγεται από τρία πυρηνικά εργοστάσια, όμως οι θερμοηλεκτρικοί και υδροηλεκτρικοί σταθμοί παίζουν βασικό ρόλο, ιδίως στις περιόδους κορύφωσης της κατανάλωσης.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία τώρα είναι η κατάσταση της παραγωγής, του τμήματος που εξισορροπεί το σύστημα. Η κλίμακα των ζημιών που αναφέρει η DTEK είναι προφανώς υψηλή», παραδέχτηκε ο Κουντρίτσκι. Τόνισε όμως ότι το σύστημα απέχει μακράν από μια κατάρρευση.

«Σίγουρα δεν απέχουμε ένα βήμα από την κατάρρευση. Κατάρρευση σημαίνει το ανεξέλεγκτο κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους ή όλου του ενεργειακού συστήματος. Αυτό δεν συνέβη και δεν θα συμβεί, θεωρούμε απίθανο αυτό το σενάριο», πρόσθεσε.

Ο Κουντρίτσκι είπε ότι μπορεί να εμφανιστούν «περιορισμένα προβλήματα» σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως στην πόλη του Χαρκόβου ή στην Οδησσό, στα νότια.

Το ενεργειακό σύστημα της ΕΣΣΔ και μετέπειτα της Ουκρανίας βασιζόταν κατά παράδοση σε τεράστιους σταθμούς παραγωγής, όμως οι εγκαταστάσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς. Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν η Ουκρανία κατασκεύαζε εκατοντάδες μικρότερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας σε όλη τη χώρα. «Η διαδικασία αυτή πρέπει να ξεκινήσει αμέσως», είπε ο Κουντρίτσκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ουκρανία: Η κατάρρευση του ενεργειακού συστήματος θεωρείται απίθανη παρά τις ρωσικές επιθέσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button