Οικονομία

Λευκορωσία: Μετά τις βουλευτικές εκλογές παρωδία, ο Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του το 2025

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο έκανε γνωστό την Κυριακή (25/2) ότι θα είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του στις προεδρικές εκλογές του 2025. Η ανακοίνωση έγινε την ημέρα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν παρωδία από την εξόριστη αντιπολίτευση.

Το καθεστώς Λουκασένκο εφάρμοσε άγρια καταστολή για να καταπνίξει το πρωτοφανές κίνημα διαμαρτυρίας που εκδηλώθηκε μετά την επανεκλογή του το 2020 για να καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία. Εκατοντάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ρίχτηκαν στην φυλακή ή εξαναγκάστηκαν σε εξορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πείτε το σε όλους ότι θα είμαι υποψήφιος» το 2025, δήλωσε ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, αφού ψήφισε.

Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές. Οι εξόριστοι ηγέτες της κάλεσαν τον πληθυσμό να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 ιδρυτής της οποίας, ο Αλες Μπιαλιάτσκι, εκτίει δεκαετή ποινή κάθειρξης, έχει καταγράψει 1.419 πολιτικούς κρατούμενους στην Λευκορωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της εξόριστης αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο σύζυγος της οποίας βρίσκεται στη φυλακή, χαρακτήρισε παρωδία τις σημερινές εκλογές.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η απόπειρα του καθεστώτος να χρησιμοποιήσει ψεύτικες εκλογές για την νομιμοποίησή του είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν «βουλευτικές εκλογές παρωδία».

«Είναι αδύνατη η οργάνωση ελεύθερης και ισότιμης ψηφοφορίας σε κλίμα φόβου και με περισσότερους από 1.400 πολιτικούς κρατούμενους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ στην πλατφόρμα Χ.

Η Λευκορωσία έχει γίνει στόχος δυτικών κυρώσεων, είναι απομονωμένη στην διεθνή σκηνή, αλλά είναι ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας, την οποία διευκόλυνε για να εξαπολύσει από το έδαφός της την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2024.

«Θα είμαστε πάντα με τη Ρωσία», δήλωσε ο Λουκασένκο, που εξαρτάται από την πολιτική και οικονομική στήριξη του Κρεμλίνου.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button